Escrocherie rarisimă la Iași – Rețeaua care închiria mașini scumpe apoi le dezmembra: s-au dat condamnările

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Escrocherie rarisimă la Iași – Rețeaua care închiria mașini scumpe apoi le dezmembra: s-au dat condamnările

Patronul unei firme implicate într-o escrocherie a scăpat de închisoare după ce a invocat faptul că nu a înșelat în niciun fel statul, plătindu-și corect toate contribuțiile la bugetul de stat. Executarea pedepsei sale a fost suspendată. Nu același noroc l-au avut escrocii, care au rămas cu pedepse cu executarea în regim de detenție.

În august anul trecut, magistrații Judecătoriei i-au condamnat pe George Merenca, Neculai Pricop și Cezar Ilaș, autorii unei escrocherii mai rar întâlnite. Primii doi închiriau mașini pe care i le vindeau apoi celui de-al treilea, patron al unei firme care se ocupa cu dezmembrări auto. În decurs de doar o săptămână, în februarie 2.000, Merenca și Pricop au închiriat două autoturisme VW Jetta, pe care i le-au vândut imediat lui Ilaș contra sumei totale de 36.000 lei. O a treia tranzacție, în urma căreia cei doi escroci urmau să-i vândă lui Ilaș un VW Passat contra sumei de 5.000 de euro, o treime din prețul real, nu a mai avut loc. A fost oprită de polițiști, care i-au prins pe cei trei în flagrant.

Primele condamnări

Merenca a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare, iar Pricop la 2 ani și 9 luni de detenție, pentru înșelăciune. Acuzat de tăinuire, Ilaș a fost condamnat la 8 luni de detenție și o amendă penală de 40.000 lei. Și firma sa a fost condamnată, la o amendă penală de 200.000 lei.

Pricop și Ilaș au contestat sentința în fața Curții de Apel. Aici, Ilaș și-a susținut buna-credință, precizând că a colaborat cu anchetatorii și că a dat toate informațiile de care dispunea. Tranzacțiile fuseseră înregistrate corect în contabilitate și nu încercase să producă niciun prejudiciu statului. Da, ar fi trebuit să refuze tranzacția, dat fiind comportamentul suspect al vânzătorilor, dar din viteză făcuse doar verificări superficiale, a spus el. De altfel, achitase un preț corect pentru mașinile cumpărate, a adăugat. Dacă ar fi fosta complice la o infracțiune, sumele plătite ar fi fost mult mai mici. El a apreciat că a fost defavorizat în ochii instanței de faptul că avea studii superioare și o avere peste medie. Dacă ar fi ajuns la închisoare, la cei aproape 60 de ani ai săi, detenția nu ar fi avut vreo influență în privința valorilor și responsabilităților sociale. La rândul său, Pricop a afirmat că avusese doar un rol pasiv în întreaga „afacere”, Merenca fiind capul operațiunii.

Alte sentințe la Curte

Argumentele lui Pricop au fost respinse de magistrații Curții de Apel, care au acceptat doar reducerea cu trei luni a pedepsei. În schimb, aceștia au văzut altfel decât judecătorii instanței inferioare situația lui Ilaș. Acesta se afla la primul contact cu legea penală și își asumase ilicitul comportamentului adoptat, existând posibilitatea unei reinserții sociale. Judecătorii au apreciat că executarea pedepsei în regim de detenție nu este neapărat necesară. „Curtea consideră că plasarea la acest moment a inculpatului apelant Ilaș Cezar în mediul carceral ar putea avea ca efect nu reeducarea acestuia, ci o stigmatizare socială care nu este benefică nici pentru condamnat şi familia sa, dar nici pentru societate, în general, societate care trebuie să fie interesată de recuperarea membrilor săi şi nu doar de pedepsirea acestora”, au justificat magistrații.

Executarea pedepsei de către Ilaș a fosta suspendată pe durata unui termen de încercare de doi ani. Amenda penală pe care va trebui să o achite a fost redusă la 24.000 lei, iar cea a firmei sale, la 120.000 lei. Sentința Curții de Apel este definitivă.

Comentarii