Reţineri în dosarul imobiliarelor, ieri, la DIICOT Iaşi

EXCLUSIV-UPDATE: Fostă nevastă de milionar, reţinută pentru fraude cu fonduri europene. Decizia Tribunalului

vineri, 25 septembrie 2020, 02:01
2 MIN
 EXCLUSIV-UPDATE: Fostă nevastă de milionar, reţinută pentru fraude cu fonduri europene. Decizia Tribunalului

Fosta soţie a omului de afaceri Cristin Zămosteanu, Oana Mirela, dar şi angajatul acestuia, Ovidiu Creţu, au fost reţinuţi, ieri, pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de presupuse deturnări de fonduri europene. Potrivit unor surse, prejudiciul se ridică la 400.000 de euro.

 

UPDATE: Tribunalul Iasi a decis astăzi să respingă propunerea de arestare preventivă solicitata în cazul fostei sotii a lui Cristin Zamosteanu. Oana Mirela va fi cercetata in stare de libertate pentru faptele de deturnare de fonduri europene de care este acuzată. Aceeași decizie a fost luată si in cazul lui Ovidiu Crețu.

Dosarul de la DIICOT al omului de afaceri Cristin Zămosteanu a trecut, ieri, la o nouă etapă după ce procurorul de caz a decis să extindă acuzaţiile. Daniel Horodniceanu a dispus reţinerea pentru 24 de ore a Oanei Mirela Zămosteanu, fosta soţie a dezvoltatorului imobiliar, pentru infracţiunea de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false; inexacte sau incomplete; dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene“. Pentru aceeaşi infracţiune a fost inculpat şi Ovidiu Creţu, angajat la firmele lui Zămosteanu, care a fost şi el reţinut pentru 24 de ore.

Prejudiciu de 400.000 de euro

Potrivit informaţiilor obţinute de ziar aseară, înainte de închiderea ediţiei, acuzaţiile aduse celor doi reţinuţi au legătură cu o firmă pe nume SC Crizam. În perioada 2010 – 2018, această firmă a fost deţinută atât de Mirela Zămosteanu cât şi de Creţu, societatea obţinând prin intermediul unor presupuse documente false fonduri europene de aproape jumătate milion de euro. De altfel, surse judiciare ne-au precizat că prejudiciul ar fi de 200.000 de euro în cazul soţiei omului de afaceri, şi de alte 200.000 de euro în cazul lui Creţu. Cel din urmă a fost reţinut în condiţiile în care se afla în arest la domiciliu de mai mult săptămâni, pentru faptele de evaziune fiscală imputate în dosarul dezvoltatorului imobiliar.

De menţionat că soţia lui Zămosteanu este acuzată şi de alte fapte, pentru care a fost pusă sub acuzare încă de la finele lunii iulie, când au avut loc percheziţiile în acest caz. Mirela Zămosteanu este descrisă de DIICOT ca fiind „membră de bază“ a reţelei pe care fostul său soţ ar fi pus-o pe picioare pentru a comite fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Firma Crizam SRL, prin intermediul căreia s-ar fi deturnat fondurile europene, a fost deţinută în primă fază chiar de Cristin Zămosteanu, anchetatorii crezând că preluarea ei de către Oana Zămosteanu şi, mai apoi, Ovidiu Creţu, a fost una formală. Din iulie 2019, firma este reprezentată de Dragna Spatariu, angajată la mai mult firme de-ale dezvoltatorului. Crizam SRL a atras fonduri europene care au presupus achiziţia unor utilaje.

 

Comentarii