Fascinanta poveste a mitropolitului Moldovei ale cărui moaşte stau lângă racla Sfintei Parascheva

joi, 27 ianuarie 2022, 03:02
3 MIN
 Fascinanta poveste a mitropolitului Moldovei ale cărui moaşte stau lângă racla Sfintei Parascheva

Povestea mitropolitului celebrat an de an pe 26 ianuarie este una puţin cunoscută, dar care a marcat istoria oraşului.

Ieşenii l-au cinstit ieri pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, care a fost canonizat în 2018, fost mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ale cărui moaşte se regăsesc la închinare în Catedrala Mitropolitană, lângă racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

Povestea mitropolitului care e celebrat an de an pe 26 ianuarie este însă una puţin cunoscută, dar care a marcat istoria oraşului nostru. Pe numele său Iosif Naniescu, acesta s-a născut în iulie 1818 pe partea cealaltă a Prutului, în ţinutul Soroca de atunci, fiind fiul preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia. De mic a rămas orfan: tatăl său a murit, iar mama a devenit călugăriţă, astfel că el a fost luat în îngrijire de un unchi, Teofilact, implicat tot în lumea bisericii, care l-a adus întâi în obştea Mănăstirii Frumoasa şi apoi la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iaşi. După ce a trecut pe la Focşani, a fost hirotonit diacon la Buzău, unde a urmat şi seminarul, studiind şi la Academia „Sfântul Sava” din Bucureşti.

În timpul său, Catedrala Mitropolitană a fost finalizată

„Fiind hirotonit episcop-vicar al Mitropoliei Ţării Româneşti, cu titulatura Iosif al Mirelor, urma cu vrednicie faptelor Sfântului Ierarh Nicolae. În anul 1873 fost ales episcop al Argeşului, iar peste doi ani, mitropolit al Moldovei, împlinindu-şi cu multă osârdie chemarea şi slujirea arhierească”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De numele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv legăm şi zidirea Catedralei Mitropolitane, în care sunt şi astăzi moaştele sale. Acesta a încheiat zidirea catedralei în 1886, începută de fostul mitropolit Veniamin Costachi. A fost de faţă şi la începerea lucrărilor, chiar dacă atunci era doar un mic copil.

Denumirea de „cel Milostiv” a căpătat-o după poveştile şi mărturiile legate de faptele bune pe care le-a făcut în timp vieţii. Reprezentanţii MMB povestesc că avea un talent de a cuceri „inimile cele mai împietrite” şi de a câştiga „cinstea celor mari”, fără a-i uita pe cei deznădăjduiţi, pe care-i aduna în jurul său.

Rămânea dator doar că să aibă ce da săracilor

„Fără a căuta la faţa omului, s-a îngrijit cu multă milă de săraci, de orfani, de văduve şi de elevi, împărţind totdeauna tot ceea ce avea, dând chiar şi rasa de pe el şi toate darurile pe care le primea”, spun cei de la MMB.

Conform acesteia, sunt mărturii care spun că ierarhul se împrumuta inclusiv de la duhovnicul său pentru a putea da altora, iar la finalul fiecărei luni se trezea dator la rândul său către alţii, „doar pentru a nu rămâne dator faţă de săraci”.

Motto-ul mitropolitul erau să nu dea niciodată bani mai puţini decât ar fi nevoie pentru ca cei nevoiaşi să îşi cumpere o pâine – „Bani pentru o pâine!”.

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, ieri, pe 26 ianuarie, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Antonie, episcop de Bălţi, şi Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a fost mitropolit al Moldovei timp de 27 de ani şi a murit în 1902, pe 26 ianuarie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor în octombrie 2017, stabilindu-se ca acesta să fie pomenit în fiecare an în calendar, în ziua în care a murit, pe 26 ianuarie.

Comentarii