Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noile „rampe de gunoi” din jurul orașului

FOTO Mizerii iresponsabile la marginea Iașului. Lipsă de bun simț. Cine ia atitudine?

GALERIE
gunoaie d
  • gunoaie d
- +

Saci cu gunoi, resturi din aparate electrocasnice sau chiar din autovehicule, materiale şi reziduuri din construcţii au împânzit mai multe zone. Directorul Gărzii de Mediu cere ajutorul populaţiei pentru prinderea făptaşilor, în timp ce şeful Poliţiei Locale spune că deja a crescut numărul sancţiunilor administrate

Ca de obicei, începutul primăverii vine cu imagini din natură, de la florile care au răsărit fimid, la animalele care încep să se lase văzute. Dar printre aceste pete de culoare, sar în ochi urmele lăsate în multe locuri de oameni deloc interesaţi de natura vie. Grămezi de gunoaie de toate felurile apar sau se măresc pe marginea drumurilor ferite, iar urme de „civilizaţie” sunt des întâlnite în pădurile din jurul Iaşului.

Cele mai multe imagini afişate pe reţelele de socializare arată o veritabilă rampă de gunoi la Rediu. Resturile sunt înşirate la liziera pădurii sau abandonate pe marginea drumului care şerpuieşte în spatele caselor de pe şoseaua Rediu. Trecătorul poate să vadă saci de gunoi, resturi de la aparate electrocasnice, dar şi bucăţi de piese auto de tot felul.

CItește și: Mașină confiscată după ce șoferul a fost prins aruncând gunoaie în câmp

Pagina Codrii Iaşilor, de pe Facebook, consemnează cu precizie, prin date gps, locurile unde indivizi rămaşi pe moment neidentificaţi s-au descotorosit de gunoaie, în loc să le ducă la punctele de colectare.

FOTO: Sebi Laurențiu, pagina de Facebook Codrii Iașilor - cunoaștem, prețuim, păstrăm

Un alt loc care „atrage” astfel de indivizi este drumul care duce de la Târgul de Cherestea, paralel cu calea ferată, spre Lunca Cetăţuii. În spatele pădurii, altădată haldă de zgură de la CUG, se pot vedea, la fel, de la saci cu gunoi aruncaţi până la resturi provenite din construcţii. Aici e un fel de „no man’s land”, pentru că e limita administrativă dintre municipiul Iaşi şi comuna Ciurea.

Prins şi amendat

„Gunoierii” trebuie să fie prinşi asupra faptului ca să poată fi sancţionaţi. La Dobrovăţ, de exemplu, primarul Cătălin Martinuş tocmai a trimis o „citaţie” publică pentru un asemenea gest iresponsabil. „Până acum nu am dat nume, în speranţa că uşor uşor nu se va mai greşi. Se pare că aşa nu funcţionează. Transmiteţi domnului Chiriac Gelu că este invitat la sediul postului de poliţie pentru a fi amendat conform Legii 211/ 2011 reactualizată în 2021, pentru aruncarea de gunoi pe drumul către pădurea Buda. Mulţumesc mult celor care ne-au sesizat şi care şi-au dat acceptul pentru calitatea de martor în scopul sancţionării. Acesta este adevăratul comportament civic. Doar aşa putem avea o comună curată”, a scris primarul, ieri, pe pagina sa de Facebook.

Prinderea acestor persoane este posibilă mai ales printr-un asemenea comportament civic, ne-a spus şi directorul Gărzii de Mediu Iaşi. Gheorghe Bacuşcă ne-a confirmat că imaginile cu cei care aruncă resturi în câmp fac toţi banii, la propriu, pentru că e nevoie de dovezi pentru amendarea acestor persoane.

Ce puteţi să faceţi dacă vedeţi pe cineva aruncând deşeuri în câmp

„La Rediu, de exemplu, am anunţat deja Primăria să salubrizeze zona. La limita Iaşi-Ciurea, locul chiar devenise destinaţia depozitărilor ilegale, dar Poliţia Locală Iaşi a impus patrulare în zonă şi fenomenul s-a diminuat”, ne-a spus Gheorghe Bacuşcă.

Pe de altă parte, „dacă nu sunt cunoscuţi autorii, unitatea administrativ teritorială sau proprietarul este cel obligat să facă curăţenie”, a precizat el.

Totuşi, sunt mai puţine locuri poluate astfel decât anul trecut, „pentru că ne ajută cetăţenii care ne trimit, inclusiv pe pagina noastră de Facebook, sesizări despre astfel de fapte”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu. El a menţionat şi adresa de e-mail pe care orice poate sesiza şi eventual trimite imagini cu depozite ilegale de gunoi şi autorii deversărilor de reziduuri: cjiasi@gnm.ro.

Poliţia de Mediu

Directorul Poliţiei Locale Iaşi, cms.-şef Liviu Zanfirescu, ne-a confirmat la rândul său că nu sunt mai multe depozite ilegale de gunoi şi că sunt mai numeroase cele deja vechi din anii trecuţi, care încă nu au fost înlăturate. „De doi ani cooperăm cu cei de la Garda de Mediu, atât pentru prevenţie, dar şi de combatere a acestor situaţii”, ne-a spus el. Zanfirescu ne-a precizat că a crescut numărul sancţiunilor şi că acestea vor fi înăsprite, mergând până la confiscarea autovehiculelor din care se aruncă reziduurile. Şeful Poliţiei Locale a inclus aici şi centrele de colectare ale Salubris, unde mai sunt aduşi uneori saci cu moloz.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri