Noile „rampe de gunoi” din jurul orașului

FOTO Mizerii iresponsabile la marginea Iașului. Lipsă de bun simț. Cine ia atitudine?

miercuri, 07 aprilie 2021, 02:03
4 MIN
 FOTO Mizerii iresponsabile la marginea Iașului. Lipsă de bun simț. Cine ia atitudine?

Saci cu gunoi, resturi din aparate electrocasnice sau chiar din autovehicule, materiale şi reziduuri din construcţii au împânzit mai multe zone. Directorul Gărzii de Mediu cere ajutorul populaţiei pentru prinderea făptaşilor, în timp ce şeful Poliţiei Locale spune că deja a crescut numărul sancţiunilor administrate

Ca de obicei, începutul primăverii vine cu imagini din natură, de la florile care au răsărit fimid, la animalele care încep să se lase văzute. Dar printre aceste pete de culoare, sar în ochi urmele lăsate în multe locuri de oameni deloc interesaţi de natura vie. Grămezi de gunoaie de toate felurile apar sau se măresc pe marginea drumurilor ferite, iar urme de „civilizaţie” sunt des întâlnite în pădurile din jurul Iaşului.

Cele mai multe imagini afişate pe reţelele de socializare arată o veritabilă rampă de gunoi la Rediu. Resturile sunt înşirate la liziera pădurii sau abandonate pe marginea drumului care şerpuieşte în spatele caselor de pe şoseaua Rediu. Trecătorul poate să vadă saci de gunoi, resturi de la aparate electrocasnice, dar şi bucăţi de piese auto de tot felul.

CItește și: Mașină confiscată după ce șoferul a fost prins aruncând gunoaie în câmp

Pagina Codrii Iaşilor, de pe Facebook, consemnează cu precizie, prin date gps, locurile unde indivizi rămaşi pe moment neidentificaţi s-au descotorosit de gunoaie, în loc să le ducă la punctele de colectare.

FOTO: Sebi Laurențiu, pagina de Facebook Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm

Un alt loc care „atrage” astfel de indivizi este drumul care duce de la Târgul de Cherestea, paralel cu calea ferată, spre Lunca Cetăţuii. În spatele pădurii, altădată haldă de zgură de la CUG, se pot vedea, la fel, de la saci cu gunoi aruncaţi până la resturi provenite din construcţii. Aici e un fel de „no man’s land”, pentru că e limita administrativă dintre municipiul Iaşi şi comuna Ciurea.

Prins şi amendat

„Gunoierii” trebuie să fie prinşi asupra faptului ca să poată fi sancţionaţi. La Dobrovăţ, de exemplu, primarul Cătălin Martinuş tocmai a trimis o „citaţie” publică pentru un asemenea gest iresponsabil. „Până acum nu am dat nume, în speranţa că uşor uşor nu se va mai greşi. Se pare că aşa nu funcţionează. Transmiteţi domnului Chiriac Gelu că este invitat la sediul postului de poliţie pentru a fi amendat conform Legii 211/ 2011 reactualizată în 2021, pentru aruncarea de gunoi pe drumul către pădurea Buda. Mulţumesc mult celor care ne-au sesizat şi care şi-au dat acceptul pentru calitatea de martor în scopul sancţionării. Acesta este adevăratul comportament civic. Doar aşa putem avea o comună curată”, a scris primarul, ieri, pe pagina sa de Facebook.

Prinderea acestor persoane este posibilă mai ales printr-un asemenea comportament civic, ne-a spus şi directorul Gărzii de Mediu Iaşi. Gheorghe Bacuşcă ne-a confirmat că imaginile cu cei care aruncă resturi în câmp fac toţi banii, la propriu, pentru că e nevoie de dovezi pentru amendarea acestor persoane.

Ce puteţi să faceţi dacă vedeţi pe cineva aruncând deşeuri în câmp

„La Rediu, de exemplu, am anunţat deja Primăria să salubrizeze zona. La limita Iaşi-Ciurea, locul chiar devenise destinaţia depozitărilor ilegale, dar Poliţia Locală Iaşi a impus patrulare în zonă şi fenomenul s-a diminuat”, ne-a spus Gheorghe Bacuşcă.

Pe de altă parte, „dacă nu sunt cunoscuţi autorii, unitatea administrativ teritorială sau proprietarul este cel obligat să facă curăţenie”, a precizat el.

Totuşi, sunt mai puţine locuri poluate astfel decât anul trecut, „pentru că ne ajută cetăţenii care ne trimit, inclusiv pe pagina noastră de Facebook, sesizări despre astfel de fapte”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu. El a menţionat şi adresa de e-mail pe care orice poate sesiza şi eventual trimite imagini cu depozite ilegale de gunoi şi autorii deversărilor de reziduuri: cjiasi@gnm.ro.

Poliţia de Mediu

Directorul Poliţiei Locale Iaşi, cms.-şef Liviu Zanfirescu, ne-a confirmat la rândul său că nu sunt mai multe depozite ilegale de gunoi şi că sunt mai numeroase cele deja vechi din anii trecuţi, care încă nu au fost înlăturate. „De doi ani cooperăm cu cei de la Garda de Mediu, atât pentru prevenţie, dar şi de combatere a acestor situaţii”, ne-a spus el. Zanfirescu ne-a precizat că a crescut numărul sancţiunilor şi că acestea vor fi înăsprite, mergând până la confiscarea autovehiculelor din care se aruncă reziduurile. Şeful Poliţiei Locale a inclus aici şi centrele de colectare ale Salubris, unde mai sunt aduşi uneori saci cu moloz.

Comentarii