Ghicitoarea turcească de 10 mil. euro a lui Popa: Cine plăteşte, în final, Spitalul Mobil?

miercuri, 20 mai 2020, 02:00
5 MIN
 Ghicitoarea turcească de 10 mil. euro a lui Popa: Cine plăteşte, în final, Spitalul Mobil?

Un fel de dans al războiului (politic) s-a încins în jurul spitalului mobil – care, dacă firma turcească furnizoare din Ankara a ieşit cu bine din carantină, ar trebui să înceapă astăzi lungul drum către Iaşi. La Iaşi însă i s-a pus deja cruce proiectului: „Euronest nu este eligibilă pentru decontarea sumei de peste 10 milioane de euro din banii ieşenilor“, au constatat consilierii judeţeni ai PMP. Costul total al investiției se ridică la 13 milioane de euro.

Amintim că spitalul mobil a costat 13,2 milioane de euro, sumă stabilită în urma unei licitaţii câştigate de compania turcească SDI Global LLC A.Ş., subsidiară a unei firme americane care produce echipament militar, inclusiv spitale de campanie. Banii au fost alocaţi de către Consiliul Judeţean Iaşi, care a reuşit să strângă 14 milioane de euro „dezmoştenind“ mai multe proiecte culturale şi de infrastructură prevăzute pentru acest an, şi de Consiliul Judeţean Neamţ, care a pus pe masă 3 milioane de euro. Necunoscuta în această tranzacţie este diferenţa de peste 4 milioane de euro dintre suma alocată de cele două CJ-uri şi costul spitalului. Liberalii au ridicat această chestiune imediat după încheierea contractului, lucru care s-a întâmplat pe 21 aprilie.

Comisia Europeană vorbeşte de achizitori publici, Guvernul de la Bucureşti a găsit doar doi

Anunţul opoziţiei privind pierderea oportunităţii de decontare se bazează pe Ghidul solicitantului care însoţeşte apelul deschis de administraţia centrală de la Bucureşti pentru decontarea sumelor cheltuite pe eforturile de combatere a extinderii epidemiei. Ghidul respectiv, publicat pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene, menţionează doar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Apărării Naţionale drept solicitanţi eligibili în cazul unor achiziţii de anvergură, cum este cea a unui spital mobil. Dar ghidul a fost pus în consultare publică pe 15 aprilie, adică după lansarea licitaţiei de către Euronest, iar apelul a fost deschis abia vinerea trecută, pe 15 mai. Preşedintele CJ Iaşi susţine că a notificat inclusiv Ministerul Fondurilor Europene înaintea lansării procedurii şi că, deşi a cerut includerea asociaţiei Euronest între solicitanţii eligibili, ghidul a apărut fără această opţiune. Trebuie spus că Ghidul solicitantului se bazează pe Comunicarea Comisiei Europene pentru utilizarea cadrului privind achiziţiile publice în situaţia de urgenţă legată de criza COVID-19, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 1 aprilie. Textul menţionează relaxarea procedurilor de achiziţie, oferind chiar posibilitatea achiziţiei directe, pentru „achizitori publici“. Dacă Comisia Europeană nu a făcut nicio discriminare în rândul achi – zitorilor, Guvernul de la Bucureşti i-a redus la numai doi: IGSU şi MApN.

Bâlbă guvernamentală: ordonanţă contra ghid

Mai mult, Maricel Popa aduce în apărarea sa o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Orban pe 6 aprilie, unde se menţionează un cadru general de decontare a cheltuielilor făcute pe fondul pandemiei. „Se aprobă decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional «Infrastructură mare», conform regulilor de eligibilitate, a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj, containere de logistică medicală, capabilităţi/formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19“, menţionează articolul 6 al OUG 43/ 6 apr. 2020.

Ministerul Fondurilor Europene nu găseşte explicaţii de oferit presei

Aşadar, cine are dreptate în acest hăţiş legislativ şi birocratic? „Ziarul de Iaşi“ a solicitat de mai bine de două săptămâni Ministerului Fondurilor Europene o precizare oficială asupra admiterii sau respingerii cererii de finanţare formulate de Euronest. Singurele precizări care au venit de la ministerul condus de orădeanul Marcel Boloş au fost că nu am scris pe adresa de e-mail corect, respectiv „directia.informare“, în loc de interes.public@fonduri-ue.ro, şi că termenul de răspuns la cererea noastră este de 30 de zile. Prin urmare, vom prezenta explicaţiile acestui minister imediat după ce le vom primi.

Şeful CJ se face frate cu IGSU

„Îi solicit public preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi să prezinte toată documentaţia cu privire la achiziţia spitalului mobil de la Leţcani şi să explice cum va acoperi gaura de 10,3 milioane euro din bugetul instituţiei pe care o conduce“, a cerut liderul ieşean al PMP, Petru Movilă. Deputatul l-a învinovăţit pe Popa pentru „dezastrul financiar de la CJ“ şi, la unison cu consilierii judeţeni liberali, i-a cerut să demisioneze. Maricel Popa a răspuns într-o scrisoare deschisă în care aminteşte că Euronest a mai făcut achiziţii pentru echipamente destinate situaţiilor de urgenţă. Chiar dacă asociaţia a fost exclusă „din pix“ din rândul solicitanţilor eligibili, şeful CJ s-a arătat optimist: „Nu dezarmăm. Mai avem şi alte posibilităţi de obţinere a finanţării, pe alte axe; luăm în calcul inclusiv o asociere cu IGSU, aşa cum s-a mai procedat şi în trecut.“

Şi IGSU îşi ia un spital modular

Interesant este faptul că IGSU derulează la rândul său o procedură de achiziţie a unui spital modular de izolare şi tratament, identică cu cea parcursă de Euronest luna trecută. Însă, în timp ce asociaţia a publicat pe pagina sa de internet toate detaliile şi documentele, – de la preţul de achiziţie până la caietul de sarcini cu dotările explicite -, anunţul afişat pe site-ul IGSU are doar două pagini. Preţul nu este precizat, ci doar câteva detalii, printre care un termen foarte scurt de livrare: 5 zile, în comparaţie cu 20, câte a impus Euronest. Mai mult, procedura a reuşit să atragă şi o contestaţie, a Unifarm, care s-a plâns inclusiv la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că cele cinci zile de depunere a ofertelor nu sunt suficiente. Prin urmare, termenul a fost dublat la zece zile, care vor expira astăzi. Dincolo de lipsa de transparenţă, de care este acuzată însă achiziţia de la Iaşi, mai trebuie menţionat că ambele spitale de campanie vor deveni funcţionale în iunie, adică după trecerea primului val de epidemie. O achiziţie care însă s-ar putea dovedi foarte inspirată, în cazul în care aceasta va reveni.

 

Comentarii