Cifre dramatice: evoluţia abuzurilor asupra copiilor, în ultimii 7 ani, în judeţul Iaşi

În ce lume trăim? La fiecare două zile, un copil din Iași e scos din familia ce îl abuzează

marți, 23 ianuarie 2018, 03:00
4 MIN
 În ce lume trăim? La fiecare două zile, un copil din Iași e scos din familia ce îl abuzează

Oficialii Protecţiei Copilului spun că cea mai gravă problemă actuală este lipsa crasă a specialiştilor din mediul rural. Un raport al DGASPC arată că, în 2017, aproape 700 de minori din judeţ au fost abuzaţi, din care 91 au fost abuzaţi sexual.

Abuzul în rândul copiilor, în judeţul Iaşi, este în scădere. O evidenţă a Protecţiei Copilului arată că, în 2017, în judeţ au fost abuzaţi mai puţini copii decât în 2016. Cu 449 de cazuri de abu­zuri în care au fost implicaţi 698 de copii, datele se situează aproape la acelaşi nivel din 2014, când s-au înregistrat 404 cazuri, cu 681 de copii abuzaţi.

„Nu pu­tem crede că situaţiile semnalate sunt toate cazurile de abuz înre­gis­trate în judeţ. Putem spune însă că sunt cele mai grave. Spe­răm că autorităţile locale îşi vor întări pârghiile cu care să identifice toate cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc. Momentan, în toată ţara este o mare problemă prin lipsa de specialişti la nivelul autorităţilor locale. Personalul angajat în prezent se preocupă, în primul rând, de prestaţiile sociale şi apoi de cunoaşterea cazuisticii deosebite“, a arătat Niculina Karacsony, director ad­junct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

20 de minori traficaţi

Un raport al DGASPC arată că, în 2017, aproape 700 de mi­nori din judeţ au fost abuzaţi. 107 copii au fost abuzaţi fizic, 344 au fost neglijaţi, 91 au fost abuzaţi sexual, 74 au fost abuzaţi psihic, 20 de minori au fost victime ale traficului de persoane, 22 au fost nesupravegheaţi, opt au fost exploataţi prin muncă, patru copii au fost audiaţi de instanţă, 13 micuţi au fost abandonaţi şi alţi 15 au fost victime ale violenţei domestice.

Spre comparaţie, în 2016, DGASPC a instrumentat 478 de cazuri de abuz în care au fost implicaţi 855 de copii. Dintre aceştia, 134 au fost abuzaţi fizic, 364 au fost neglijaţi şi alţi 121 au fost abuzaţi sexual.

„În perioada de referinţă (n.r. – 2017) au fost sesizate 449 de cazuri în care 698 de copii au suferit diferite forme de abuz. Pentru 160 dintre aceş­tia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 87 copii, în asistenţă maternală – 55 copii, în plasament familial – 18 copii“, se precizează în comunicatul citat.

Printre copiii care au trecut anul trecut printr-un centru specializat se regăseşte şi o fetiţă de doi ani, preluată de autorităţi din municipiul Iaşi, dintr-o casă de pe strada Cicoarei. Minora a fost preluată în grija statului după ce sora ei cea mai mică, un bebeluş de două luni, a murit în timpul petrecerii de după botez. Fetiţa ar fi aspirat lapte matern, în timp ce părinţii săi, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, petreceau nestingheriţi. În februarie 2017, când fetiţa a murit din cauza neglijenţei părinţilor, mama celor două copile era în evidenţa DGASPC cu şapte copii, dintre care doi morţi, doi daţi spre adop­ţie şi alţi trei în asistenţă maternală. Fetiţa ajunsă anul trecut în atenţia Protecţiei Copilului a fost îngrijită o perioadă în centrul de primire în regim de urgenţă, iar apoi a fost încredinţată spre su­praveghere unui asistent maternal.

„Telefonul Copilului“

Conform raportului menţionat, în 2017, în centrul de primire în regim de urgenţă al Protecţiei Copilului au fost primiţi 157 de copii, iar în centrul rezidenţial pentru copii victime ale traficului de persoane au fost îngrijiţi alţi nouă minori.

„Datele referitoare la cazurile de abuz sunt rezulta­tele confirmate ale unor sesizări pe care le-am primit, precum şi rezultatele unor anchete pe care le-am deschis după ce ne-am autosesizat. Există posibilitatea să avem şi alte cazuri de abuz asupra minorilor, în judeţ, pe care să nu le cunoaştem. Noi lucrăm cu sesizări venite de la autorităţile locale, de la asistenţii sociali de la nivelul primăriilor, de la cadrele didactice din şcoli şi de la oamenii de rând care intră în contact cu astfel de cazuri. Precizăm că primim sesizări de orice fel, fie scrise şi depuse la sediul instituţiei, fie scrise şi trimise pe e-mail, fie verbale, transmise prin telefon“, a explicat Florin Ion, director al DGASPC.

Protecţia Copilului a preluat reclamaţii inclusiv prin serviciul gratuit „Telefonul Copi­lului“. Apelând 983, la celălalt capăt al firului răspunde în permanenţă un specialist care poate îndruma un copil abuzat sau un martor care asistă la un abuz asu­pra unui minor.

Comentarii