anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Începe nebunia cardurilor pentru ajutorul de căldură. Se împart, dar nimeni nu a fost anunţat dacă va primi sau nu. Tot ce trebuie să ştie ieşenii

GALERIE
carduri-facturi-energie
  • carduri-facturi-energie
- +

Ieşenii cu venituri mici, care ştiu că s-ar încadra pentru ajutorul financiar de 1.400 de lei, ajutor cu care să îşi poată plăti facturile la căldură, curent sau chiar să îşi cumpere lemne şi alte materiale de încălzire, trebuie să aştepte să primească de la poştaşi cardul de energie ca să ştie clar că se află printre beneficiarii acestui sprijin din partea statului român. 

Lista este alcătuită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi transmisă Poştei Române, care va trimite beneficiarilor plicul acasă peste câteva zile. Asta, însă, fără ca oamenii să fi primit între timp o înştiinţare că se află printre cei care vor primi aceşti bani.

Sprijinul se acordă per loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulţi locuitori venitul pe membru de familie nu trebuie să treacă de 2.000 de lei. Asta e prima ciudăţenie a acestor carduri. Dar mai sunt şi altele.

Cardurile vor fi distribuite în perioada 1 - 15 februarie, primele carduri de energie fiind deja tipărite, după cum a anunţat, ieri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Ajutoarele de încălzire ar urma să fie plătite de stat începând cu 1 martie.

Cei 1.400 de lei sunt împărţiţi în două tranşe egale. Prima tranşă, de 700 de lei, va fi încărcată pe card în luna februarie (pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023), iar alţi 700 de lei în luna septembrie (pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023).

Ca să poată plăti facturile cu acest card emis pe suport de hârtie, beneficiarul trebuie să se ducă la poştă cu cardul de energie, buletinul şi factura, însă există posibilitatea să le plătească şi direct la poştaşi, care vor fi instruiţi în acest sens, susţin reprezentanţii Poştei Române.

Sunt implicate şi asociaţiile de locatari

În cazul ieşenilor racordaţi la sistemul public de încălzire, care nu primesc o factură, ci se află pe lista de întreţinere, ei trebuie să ceară asociaţiei de proprietari certificatul de validare a datoriei pe care o au la căldură, nu contează dacă este curentă sau restantă, document pe care îl vor prezenta angajaţilor poştei, pe lângă actul de identitate şi cardul de energie, atunci când vor să facă o plată.

„În judeţul Iaşi se are în vedere instruirea tuturor salariaţilor implicaţi în activitatea de distribuire a cardurilor şi de încasare a facturilor. Sunt 370 de salariaţi pentru distribuire pe teren, la care se adaugă oficianţii de la sediul subunităţilor poştale. Încasarea facturilor va începe imediat ce Poşta Română va primi banii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Cardurile vor fi activate în baza unui calendar bine stabilit între MIPE şi Poşta Română”, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi” reprezentanţii Poştei Române.

Ce se poate plăti cu cardul

Concret, se completează plata prin mandat poştal către contul furnizorului de energie (ori al asociaţiei de proprietari/ locatari), iar apoi se primeşte dovada plăţii - pe care este scrisă, după caz, suma care a mai rămas de plătit, valoarea plăţii/ plăţilor efectuate şi furnizorul/ furnizorii către care s-a efectuat plata.

Cei care îşi păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul şi pentru tranşa a doua, începând cu luna septembrie. În perioada 1–30 septembrie, persoanele care devin între timp eligibile vor primi cardul pentru a putea utiliza tranşa a II‑a, adică vor beneficia de jumătate din ajutorul pentru încălzire, respectiv 700 de lei.

Cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la terminarea sumei, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2023, dată la care va expira cardul.

Servicii/ produse care se pot plăti cu cardul de energie: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.