La „Paşapoarte“, programările online au ajuns deja până la toamnă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

La „Paşapoarte“, programările online au ajuns deja până la toamnă

GALERIE
pasapoarte
  • pasapoarte
- +

Doritorii pot merge şi direct să solicite mult râvnitul document, dar trebuie să stea la coadă în baza bonurilor de ordine. În câteva judeţe vecine se pot face rezervări chiar săptămâna aceasta u valabilitatea paşapoartelor va fi prelungită.

La Iaşi, „coada online“ la paşapoarte se întinde până la mijlocul lunii septembrie. Dacă aveţi noroc, puteţi găsi ferestre punctuale în acest interval, create de cei care au renunţat la programările făcute. Ieri, de exemplu, se eliberaseră două locuri pentru ziua de 2 iulie, în jurul orei 14.30. Aşa cum am relatat şi luna trecută, solicitanţii pot să vină la sediului Serviciului Paşapoarte din strada Primăverii fără nicio programare prealabilă. Aşa cum ne spunea atunci cms. şef Nicoleta Nistor, directorul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Iaşi, ei vor depune cererile pe baza bonurilor de ordine. Dezavantajul în acest caz îl reprezintă orele de stat la coadă. În total, sunt două ghişee de eliberări şi cinci unde sunt depuse documentele.

Dintre acestea din urmă, două rezolvă solicitările online, iar trei se ocupă de cei care preferă să vină direct la Serviciul de Paşapoarte. Vârful din sezonul estival se explică prin faptul că vin pentru preschimbare deţinători de paşapoarte eliberate cu zece ani în urmă, dar şi cei care le-au scos acum cinci ani. Amintim că valabilitatea documentelor fusese înjumătăţită, de la 10 la 5 ani, dar legea a fost recent modificată (chiar luna trecută) şi paşapoartele vor fi din nou valabile timp de zece ani (mai puţin cele temporare). Şeful statului este cel care urmează să semneze proiectul trecut de Parlament, iar documentele vor fi eliberate din nou cu termen la zece ani după publicarea în Monitorul Oficial.

Însă nu toată lumea poate să aştepte „modificarea modificării“. Prin urmare, la Iaşi programările online sunt acoperite până în septembrie, la Vaslui la fel, dar în Bacău, de exemplu, puteţi merge şi mâine să depuneţi documentele (pentru adulţi, e nevoie de cartea de identitate, de vechiul paşaport - dacă există - şi de taxa de 258 de lei plătită într-un cont la Trezorerie, dacă e vorba de eliberarea unui paşaport electronic simplu). Documentul de călătorie poate fi eliberat în orice reşedinţă de judeţ şi puteţi opta pentru primirea lui prin curier direct acasă contra unei sume de aproximativ 10 lei. În celelalte judeţe vecine Iaşului este mai mult loc: dacă la Piatra Neamţ se mai pot face programări doar în a doua jumătate a lunii iulie, la Suceava mai erau câteva locuri pentru luna în curs, iar la Botoşani, „doar“ de săptămâna viitoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.