Ce nu s-a văzut ieri la sărbătoarea Ambulanţei
La Sărbatoarea Ambulanţei s-a strigat „criminalilor”. Reportaj de la o festivitate forţată şi de faţadă
Ieri, în faţa Palatului Culturii, Iaşul a fost gazda unui festival trist: peste 500 de lucrători de pe ambulanţele din toată ţara s-au strâns în capitala Moldovei pentru a sărbători 116 ani de la înfiinţarea Serviciului de Ambulanţă din România. Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa a dorit, probabil, organizarea unor festivităţi care să arate respectul ţării în faţa oamenilor care au lucrat şi ture de 48 de ore încontinuu în perioada pandemiei, care au fost în prima linie chiar şi când guvernanţii anunţau că „virusul a fost înfrânt”.
UPDATE: Dr. Angelica Hristea, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Iași, a luat legătura cu „Ziarul de Iași” după publicarea acestui material pentru a explica faptul că astfel de evenimente – cum este celebrarea înființării serviciului la nivel național – sunt o ocazie pentru a atrage atenția autorităților și cetățenilor asupra SAJ-urilor din toată țara, care își desfășoară activitatea încercate de mai multe dificultăți. „Este o ocazie să mai deschidem ochii asupra nevoilor noastre, o singură zi pe an, pentru câteva ore. Sperăm ca presa să reflecte și să sublinieze corect ceea ce am încercat să facem”, a declarat dr. Angelica Hristea. Ea a mai precizat că nu consideră că evenimentul este „o festivitate forţată şi de faţadă”.
La Iaşi însă a rămas doar o paradă a ambulanţelor aduse de prin toată ţara, cu personal adus vrând-nevrând, care aveau răbufniri particulare la fiecare discurs mieros şi lipsit de soluţii al autorităţilor prezente pe scenă. Totul pe fundalul sonor al 15-20 de protestatari, care strigau „criminalilor”, voiau să scoată OMS din ţară şi l-au înjurat chiar şi pe Raed Arafat, deşi nu a venit la Iaşi.
O festivitate ca-n vremurile cu program de două ore la televizor
Imnul Ambulanţei, compus chiar de preşedinte sindicatului, Gheorghe Chiş, răsună la debutul întâlnirii cu muzica şi versurile unei melodii care şi-ar avea loc mai degrabă la finalul unei serbări de clasa a IV-a. „Ambulanţa românească / Are dreptul să trăiască / Se aude şi se vede / Alergând ca să salveze”, un fel de „Săniuţa fuge, nimeni n-o ajunge”, doar că mai lung şi mai greu de îndurat pe căldura care se apropie de caniculă din faţa Palatului Culturii din Iaşi. Cei peste 500 de reprezentanţi ai serviciilor de Ambulanţă din toate judeţele ţării au venit la Iaşi ca la o sărbătoare care aminteşte de momentele în care în România era un alt regim politic.Cu toţii sunt îmbrăcaţi în uniforme impecabile, cu steguleţe tricolore în mână, ascultând, vrând-nevrând, discursurile oamenilor politici din faţa lor. Într-o zi obişnuită, cu tura începută de dimineaţă, la ora 11.00 salvatorii aduşi la Iaşi să sărbătorească ar fi fost deja la a treia intervenţie, iar mulţi dintre ei arată asta.
Un ambulanţier din Tulcea pufneşte în râs când aude discursul împleticit al lui Maricel Popa, care vorbeşte despre îngeri, dar nimeni nu înţelege în ce calitate e prezent acolo, singurul senator care oferă declaraţii alături de oficialităţile oraşului şi ale judeţului, dar şi doi foşti miniştrii ai Sănătăţii, împreună cu Alexandru Rafila, care ocupă acum aceeaşi poziţie. Unul dintre echipajele venite din Vrancea se adăposteşte în ambulanţă, porneşte aerul condiţionat şi se retrage în maşină, un angajat dojenindu-i pe politicieni. „Ne-au adus aici să-i periem pe toţi, că apoi se întorc la Bucureşti şi-i doare pe toţi în fund”.
Bucurie găsită între mulţumiri de carton
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbeşte despre măsuri de protecţie, de grija individuală, de responsabilitatea oamenilor. Dar nici el şi nici vreunul dintre angajaţii serviciilor de Ambulanţă din ţară nu poartă mască şi nu se păzeşte de pandemie când România a trecut constant de 10.000 de cazuri / zi, testându-se foarte puţin. Ba mai mult, seara a fost programat şi un dineu cu 500 de persoane. Ulterior, tot ieri, prezent la o inaugurare în Botoşani, ministrul Rafila şi-a făcut câteva fotografii purtând masca de protecţie, venind, probabil, dintr-un spaţiu interior. O bună parte a celor prezenţi însă au lăsat ranchiuna faţă de autorităţi deoparte şi s-au bucurat de şansa de a lua o pauză de la muncă. În rândul salvatorilor se vedeau, adesea, chipuri obosite luminate de „sejurul de la Iaşi”, cum le-au tot spus şi primarul, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
O parte importantă dintre ei au primit cu sinceritate urările de sănătate şi de putere de muncă, indiferent cum au fost ele oferite de pe scenă. Iar la urmă, ca la finalul unui concert, s-a făcut coadă la fotografii cu ministrul Sănătăţii, care a părut plăcut surprins de interesul oamenilor şi a rămas să onoreze fiecare cerere în parte.
Bilanţul îngrozitor din 2021, acoperit de promisiunile autorităţilor
Bucuria şi laudelor autorităţilor, care s-au îngrămădit, cu unele excepţii, să transmită mesaje care mai de care mai elaborate, n-au putut fi umbrite nici de raportul de activitate pe anul anterior al serviciului: 4 milioane de intervenţii în 2021, aproape 11.000 / zi, făcute un serviciu care are un deficit de personal de peste 43%. Un deficit şi mai mare dacă vorbim de medici specializaţi în medicina de urgenţă, care să lucreze pe ambulanţe: peste 55%.
Maşini îmbătrânite, care fac cam 1.500 de intervenţii pe an, dar care mai mult de jumătate îndeplinesc condiţiile de casare şi petrec săptămâni întregi imobilizate în atelierele de reparaţii. Ca într-un teatru al absurdului, în spatele cifrelor autorităţile promit reînnoirea parcului auto, Maricel Popa se laudă că pe vremea când a fost el preşedinte al Consiliului Judeţean „a salvat Ambulanţa”, cumpărând maşini noi. În spatele lor, cei 20 de ieşeni strigă „criminalilor” probabil către politicienii de pe scenă, dar îi aud doar salvatorii. Pe scenă, sindicalistul-şef îi ceartă pe colegii săi din Covasna, că n-au fost prezenţi fiindcă sunt afiliaţi la un alt sindicat, şi pe managerul SAJ din Argeş, „care nu prea vine la evenimentele Ambulanţei”.
Publicitate și alte recomandări video