COMUNICAT DE PRESĂ

Lansarea cărții „Despletirea viselor” la Iași în prezența autorului, Ionuț Caragea

marți, 02 octombrie 2018, 11:19
4 MIN

Editura Princeps Multimedia, în parteneriat cu Muzeul Municipal Iași, vă invită la lansarea cărții "Despletirea viselor" (poeme și aforisme) de Ionuț Caragea. Prezintă Emanuela Ilie, Emilian Marcu și Liviu Apetroaie. Moderator, editor și prefațator al cărții: Daniel Corbu. Manifestarea va avea loc la Muzeul Municipal Iași, în prezența autorului, pe 3 octombrie 2018, ora 17.

"Am în față noua carte de poeme semnată de Ionuț Caragea, Despletirea viselor, o carte subsumată unui concept: Visul. Construită acribios și armată cu câteva pagini de aforisme despre vis. (…) O carte la fel de profundă și spectaculoasă ca acelea care o precedă, Eu la pătrat (2017) și Cenușa din abis (2018). Aceeași înaltă frazare lirică, un bogat spectacol ideatic și impresia unei stări poetice neîntrerupte. Trebuie să spun că acest poet cu destin nu se dezminte. Și mai trebuie să spun că am putea cita din fiecare pagină a acestei cărți dense prin forța ideilor, dar și a imageriei lirice, care poartă pecetea harului și a originalității. (…) Ionuț Caragea propune ca pe o formă curativă, salvatoare în aceste timpuri postmoderne, Visul. (…) Cu Despletirea viselor Ionuț Caragea, lider de necontestat al generației sale poetice, a reușit să ne ofere încă o memorabilă carte. Etalând discursul elevat, sentimentul pur, logica clară (deși paradoxul își are rolul său), poezia sa menține în metafizic un spectacol ființial cu totul și cu totul magnetic." (Daniel Corbu)

Despre autor:

Ionuţ Caragea s-a născut pe 12 aprilie 1975 la Constanţa. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural. Locuieşte în Oradea. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat peste 40 de cărţi în România, Franţa, S.U.A., Canada (poezie, aforisme, science-fiction, eseuri critice, memorialistică, antologii, volume traduse). Este considerat de critica literară unul dintre liderii generaţiei poetice douămiiste şi unul dintre cei mai atipici şi originali scriitori de care dispune în prezent România.

Aprecieri selective:

« Unul dintre cei mai atipici literaţi de care dispune în prezent România. » (Ştefan BORBÉLY)

« De la suferinţă la extaz, de la angoasă la iluminare şi de la elegie la imn ar fi drumul pozitiv şi exemplar al poeziei. În orice caz, Ionuţ Caragea pe el merge. » (Al. CISTELECAN)

« Aforismele despre adevăr sunt primul semn al trecerii lui Ionuţ Caragea din paradigma postmodernistă (care neagă sau ocultează adevărul) în cea transmodernă, recuperatoare, amintind de atitudinea lui Eminescu faţă de adevăr… Pentru Ionuţ Caragea, cum am văzut, ecuaţia adevăr-metaforă intră în chiar definiţia aforismului şi a poeziei, a fiinţei însăşi. » (Theodor CODREANU)

« Ionuț Caragea e un artist al cuvântului, educat, cultivat, robind întru totul creației… » (Constantin CUBLEȘAN)

« Ionuţ Caragea se arată astfel a fi un poet redutabil, glosând aidoma celui care vorbeşte de la tribună sau de la amvon, având conştiinţa clară a concentrării mesajului poetic, în aşa fel încât textul capătă rezonanţa sonurilor sacralizate. » (Constantin DRAM)

« Din versurile lui I. Caragea se desprinde o adevărată religie a salvării prin poezie. (…) Ceea ce ne face să credem că Ionuţ Caragea are toate şansele să rămână în istoria literaturii. » (Ovidiu GHIDIRMIC)

« Scriitor temerar şi metamorfotic, decis parcă să nu „ierte” niciuna din temele canonice, mai vechi sau mai noi, ale poeziei europene. » (Emanuela ILIE)

« Ne aflăm în faţa unui autor care are ceva de spus şi, stăpân pe nişte mijloace moderne de exprimare ale unor inedite stări poetice, va mai avea încă de spus impunându-şi registrul poetic asupra generaţiei sale. » (Corneliu LEU)

« E trudeşte să recompună în hainele logicului, o lume de nisipuri mişcătoare… » (Emilian MARCU)

« Evident, Ionuţ Caragea este un poet autentic, urmând a fi „redescoperit”. Pentru Ionuţ Caragea poezia este „o trecere de pietoni / între viaţă şi moarte” (splendid spus!). » (Adrian Dinu RACHIERU)

« Recontextualizând cu spirit jucăuş şi inventiv formule de limbaj asociate unor situaţii tipice, poetul ne aminteşte adesea de Marin Sorescu, neabandonând nici poza iniţiatului orfic sau tentaţia rostirii aforistice: “poezia e o trecere de pietoni/ între viaţă şi moarte.” » (Maria-Ana TUPAN)

Comentarii