„Centenarul Încoronării”, marcat prin film la Iaşi: 100 de ani de regalitate în România

joi, 12 mai 2022, 01:56
1 MIN
 „Centenarul Încoronării”, marcat prin film la Iaşi: 100 de ani de regalitate în România

Caravana „Centenarul Încoronării” va debuta astăzi la Iaşi, fiind marcaţi prim film cei 100 de ani de regalitate în România. Evenimentul, organizat de Asociaţia Artis, este dedicat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, evenimentele fiind organizate în parteneriat cu Primăria Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Caravana Centenarul Încoronării porneşte pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), fiind proiectate în fiecare loc în care va poposi o serie de filme româneşti, fiind purtate totodată discuţii cu specialişti, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, dar şi cinefili sau oameni de cultură.

Lansarea oficială a Caravanei va avea loc astăzi, de la ora 12, în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei, eveniment care va fi transmis live şi pe pagina de Facebook a Primăriei Iaşi, dar şi a asociaţiei Artis. Evenimentele vor continua de la ora 13.30 cu proiecţia filmului „Iaşi, inima României” (1916-1918), în regia Alinei Ţiţei Ioncioaia, proiecţie care va avea loc la Colegiul Naţional, urmând ca de la ora 18.30, la Ateneul ieşean, să aibă loc Vernisajul expoziţiei „1922. Anul Încoronării”. De la ora 19, la Ateneu, va avea loc Deschiderea oficială. Premiera documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”, producător executiv fiind John M. Florescu. Intrarea la evenimente este liberă.

Evenimentele se vor desfăşura în prezenţa ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, Irina-Margareta Nistor, Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene, Mioara Anton, Daniel Şandru şi Alexandru Muraru.

Comentarii