Lista celor 10 finaliști pentru Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” 2024

marți, 19 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Lista celor 10 finaliști pentru Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” 2024

Au fost aleși cei zece finaliști ai ediției cu numărul XXI a concursului Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” 2024. 

După mai bine de două decenii, acest concurs a devenit o tradiție, iar juriul recompensează în fiecare an autorul celei mai bune cărți de proză românească apărută în anul anterior.

Lista celor zece

Prima întâlnire a avut loc, iar juriul format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş a selectat cele zece volume. Acestea sunt următoarele:

  1. Simona Antonescu – Chiajna din Casa Mușatinilor (Editura Polirom)
  2. Lorina Bălteanu – Legată cu funia de pămînt (Editura Cartier)
  3. George C. Dumitru – Rupturi (Editura Polirom)
  4. Simona Goşu – Stela (Editura Polirom)
  5. Florin Irimia – Nu spune asta! (Editura Polirom)
  6. Mihai Mateiu – În creștere (Editura Trei)
  7. George Moise – Kanashibari. Povestiri japoneze pe jumătate visate (Editura Curtea Veche)
  8. Alexandru Popescu – Adâncuri incolore (Editura Arc)
  9. Andreea Răsuceanu – Linia Kármán (Editura Polirom)
  10. Adrian G. Romila – Acasă, departe (Editura Polirom)

Autori din generația de mijloc, la ediția XXI a Premiului ZDI

Selecția celor zece volume ale ediției din acest an a Premiului Național de Proză este echilibrată, „cu cărți de valoare și variate ca formulă narativă”, potrivit președintelui juriului, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist.

„Predomină autorii din generația de mijloc, care au  deja  o activitate literară concludentă, la care se adaugă autori mai tineri. Regulamentul Premiului Național pentru proză acordat de ziarul nostru prevede că scriitorii care au luat o dată premiul nu mai pot fi incluși pe listă (o prevedere care funcționează și în cazul altor premii prestigioase din străinătate). Acest lucru face ca, în fiecare an, să propunem multe nume noi pe care le aducem în atenția publicului. Și e normal să fie așa, întrucât peisajul literar e în continuă mișcare. Selecția operată de juriu capătă, în aceste condiții, o legitimare în plus”, a spus Alexandru Călinescu.

Cine a fost premiat în ultimii ani?

Câștigătorul ediției din anul 2023 a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2022 a fost Bogdan-Alexandru Stănescu. Acesta a primit premiul pentru cartea Abraxas, apărută la Editura Polirom. Premiul pentru debut i-a fost acordat Maricicăi Munteanu, pentru volumul Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, lansat la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La ediția cu numărul XIX, premiul pentru cea mai bună carte a anului 2021 i-a revenit ieșeanului Florin Lăzărescu, pentru Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu trei ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru cartea Prevestirea, publicată la Editura Humanitas în anul 2020. În 2004, redacția „Ziarul de Iași” a creat Premiul Național de Proză cu scopul de a recunoaște excelența în scrierea românească și de a oferi repere valorice celor pasionați de literatură.

Comentarii