anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Luaţi-i de pe cap pălăria prea mare, dle ministru! Iaşul arde, şeful DSP doarme în papuci

GALERIE
lucian indrei
  • lucian indrei
- +

Deşi ar trebui să fie în aceste zile personajul principal în lupta cu coronavirusul din judeţul aflat pe locul III în ţară ca număr de infectaţi, şeful DSP Iaşi a revoltat deja opinia publică în primele două anchete epidemiologice realizate, aducând asupra ambelor controverse şi suspiciuni inadmisibile în situaţia gravă actuală. Trei zile i-au trebuit pentru a viziona camerele video de la IRO, o treabă de maximum câteva ore, şi a da un răspuns clar sutelor de oameni internaţi acolo şi rudelor lor, care tremurau ca varga în acest timp: a fost sau nu acolo medicul infectat cu coronavirus întors din Franţa? Abia ieri, Lucian Indrei a comunicat un răspuns, unul care să liniştească pe toată lumea: a fost, dar a păstrat distanţa. În prima anchetă epidemiologică făcută în aceste zile, cazul poliţistului din clubul Time Out – bâlbâiala a fost şi mai revoltătoare: parcă pentru a proteja afacerea unui privat, a spus că infectatul nu a fost acolo, în timp ce poliţistul recunoştea singur că a fost. În aceste condiţii dificile, ieşenii îşi pot pune o întrebare legitimă: este acest director capabil să conducă o instituţie atât de importantă cum este DSP în această perioadă?

Bâlbâieli, controverse şi multe semne de întrebare în ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi în cazul medicului Lucian Miron, şef de secţie la Institutul Regional de Oncologie. Inspectorii epidemiologi au avut nevoie de aproape trei zile pentru a viziona imaginile de pe camerele de supraveghere. La jumătatea anchetei fiind, inspectorii au descoperit că, într-una din zile, după venirea de la Paris, Lucian Miron a fost la spital, deşi acesta negase. Dar, spun anchetatorii, ar fi păstrat distanţa regulamentară faţă de colegi, deci, cum ar veni, nu a avut contact direct. Surse din cadrul IRO au însă altă versiune.

Versiunea DSP: A fost,dar a păstrat distanţa
 
Deşi un spital precum IRO este de importanţă strategică mai ales că asigură tratamentul a mii de bolnavi de cancer din întreaga Moldovă, ancheta DSP Iaşi s-a mişcat cu viteza melcului. Suspect chiar de încet. Abia după trei zile de la confirmarea diagnosticului de coronavirus pentru medicul Lucian Miron au apărut şi declaraţiile. „Referitor la ancheta epidemiologică desfăşurată în cazul medicului confirmat cu COVID-19 pe data de 16.03.2020, facem precizarea că, potrivit informaţiilor şi imaginilor de pe camerele de supraveghere, acesta a fost prezent în spital pe data de 12 martie, în intervalul orar 7:15 - 7:57. Date preliminare din cadrul anchetei relevă faptul că pe toată perioada în care medicul a stat în spital nu a intrat în contact direct cu cele 9 persoane cu care acesta a interacţionat. Discuţiile au avut o durată de aproximativ două minute cu 8 dintre cei 9 contacţi, distanţa între persoane a fost mai mare de 1,5 metri, toate persoanele purtau măşti, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în definiţia de caz a contactului direct. Un singur cadru medical a fost testat pentru depistarea virusului, având în vedere că discuţia purtată cu medicul depistat cu noul coronavirus a durat aproximativ 5 minute. Conform ultimelor informaţii, testul pentru depistarea COVID-19 este negativ, iar cele 8 persoane sunt izolate la domiciliu pentru a se elimina orice factor de risc epidemiologic“, se precizează în comunicatul DSP Iaşi.
 
Versiunea colegilor: Nici măcar nu voia să îşi facă test
 
Rezultatele preliminarii ale anchetei DSP coincid doar pe alocuri cu ceea ce colegi de-ai medicului Lucian Miron au povestit pentru Ziarul de Iaşi. Care spun că conducerea IRO Iaşi, respectiv managerul Mirela Grosu, a fost vizitată în dimineaţa de zilei de 9 martie de Lucian Miron care îi aducea la cunoştinţă că va lipsi două zile de la serviciu deoarece pleacă la Paris, pentru rezolvarea unei probleme de familie. Mirela Grosu i-ar fi atras atenţia medicului că la întoarcere s-ar putea să stea 14 zile în izolare, acasă. Soţii Ingrith şi Lucian Miron au plecat în după-amiaza zilei de 10 martie, iar pe 11 martie la prânz au decolat din Paris, şi seara erau din nou acasă. De altfel, managerul Mirela Grosu a spus că în aceeaşi zi când a ajuns şi-a exprimat dorinţa de a reveni la spital. „Eram la o şedin­ţă, şi chiar medicul epidemiolog i-a spus printr-un mesaj pe WhatsApp că fie stă 14 zile în izolare acasă, fie îşi face testul“, a declarat Mirela Grosu.
 
Măsura luată de conducerea IRO nu era tocmai imperioasă, dat fiind faptul că, în ziua respectivă, Franţa nu făcea parte din rândul ţărilor cu risc epidemic. A doua zi, foarte matinal, Lucian Miron s-a prezentat la spital. DSP a comunicat că, în cele 42 de minute petrecute la institut, acesta ar fi interacţionat cu nouă persoane. Surse din spital au declarat că medicul s-ar fi întâlnit cu asistenta şefă a secţiei pe care o conduce, Gabriela Enăşoaie, şi cu medi­cul epidemiolog Raluca Filimon, cea care i-a spus să îşi facă testul dacă vrea să revină. Pe lângă cele două persoane, aceleaşi surse au spus că s-a întâlnit inclusiv cu cinci medici rezidenţi din secţie. Raluca Filimon ar fi insistat în privinţa testului. „Nici măcar nu a vrut să-şi facă testul din prima, de aceea a şi durat atât de mult până s-a aflat rezultatul“, au spus surse din spital. Asta se întâmpla joi, 12 martie. Vineri, 13 martie, în schimb, Lucian Miron ar fi mers la spital seara. „A fost să îşi vadă bolnavii. Sunt lucruri care se ascund. Acei oameni sunt extrem de vulnerabili“, au spus aceleaşi surse. DSP Iaşi însă nu a făcut nicio referire la ziua de vineri. Văzând că cei din conducerea IRO nu cedează, Lucian Miron şi-a făcut testul, târ­ziu, dar la insistenţele colegilor, şi nu cum a declarat soţia acestuia, Ingrith Miron, că ar fi fost alegerea lor, deşi Franţa nu era în zona roşie sau galbenă, unde avea să intre imediat după plecarea lor.
 
Bâlbâieli şi în ancheta în cazul poliţistului
 
Şi în cazul poliţistului de frontieră de 38 de ani, confirmat cu coronavirus în urmă cu aproximativ o săptămână, inspectorii DSP par să-şi fi dat cu stângul în dreptul. Iniţial, aceştia au declarat că poliţistul s-ar fi autoizolat imediat după ce a aflat că a contactat boala după o deplasare în interes de serviciu la Varşovia. Şi în cazul său, ca şi în cazul soţilor Miron, ţara vizitată nu era cu risc epidemic. Surse din anturajul poliţistului au declarat pentru Ziarul de Iaşi că acesta fusese în trei cluburi cu doar 48 de ore înainte de a afla că este suspect, într-unul fiind refuzat la intrare. Informaţia a fost confirmată inclusiv de persoane din cadrul anchetei. DSP Iaşi a negat însă iniţial această informaţie, deşi făcuse anchetă. Ulterior, inspectorii sanitari au revenit anunţând că, împreună cu cei de la compartimentul juridic, vor deschide dosar penal poliţistului pentru inadvertenţele în declaraţii. Zeci de persoane suspecte au intrat în izolare în acest caz şi altele câteva ce au avut contact direct cu poliţistul au fost testate. Întrebarea care se pune: este vreo legătură între anchetele epidemiologice cel puţin neprofesioniste ale DSP şi faptul că Iaşul este pe locul III în ţară ca număr de infectaţi? 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.