Mafia autorizărilor din Poliţia locală. Zece blocuri ilegale. DNA loveşte năprasnic

marți, 12 aprilie 2022, 01:50
5 MIN
 Mafia autorizărilor din Poliţia locală. Zece blocuri ilegale. DNA loveşte năprasnic

În capul listei se află directorul adjunct Georgel Grumeza (FOTO), urmat de şefa Serviciului Control Urbanism Mihaela Tulică (FOTO) şi Adrian Hriţcu, secretar Serviciul Control Urbanism. Pe listă mai apare şi Mihaela Orhian, de la Oficiul de Cadastru, dar şi aşa-zişi dezvoltatori imobiliari.

 

Noua anchetă DNA privind mafia imobiliară din Iaşi zguduie Poliţia locală la vârf. Trei şefi sunt cercetaţi de procurori pentru că ar fi permis construirea presupus nelegală a mai multor imobile. În total, ar fi vorba de peste 150 de apartamente. Unele chiar fără autorizaţie. Principalele acuze ţin de modul în care angajaţii Poliţiei ar fi atestat în fals faptul că imobilele ar fi respectat autorizaţiile emise de Primărie: reţeta a fost aceeaşi ca în alte cazuri – pe autorizaţie scria un anumit număr de niveluri, iar pe actul de atestare, emis la finalizarea construcţiei, apăreau niveluri în plus, iar poliţiştii ar fi girat astfel ilegalităţile.

Cititi si: Încă o bombă DNA: noi blocuri cu etaje în plus, în Tătărași

Mai mult, procurorii DNA spun că nici nu aveau atribuţii pentru a emite certificatele finale, dar actele emise de Poliţie au avut efecte: apartamentele au fost intabulate şi vândute de beneficiar. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2015 – 2017. În dosar sunt cercetaţi şi beneficiarii din acte ai blocurilor. La unele recepţii ale imobilelor a participat Dragoş Dumitroaie (soţul uneia dintre beneficiare, interlop cunoscut sub numele de Doru Plugaru), dar el nu are vreo calitate în dosarul DNA.

„În prezenta cauză penală se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iaşi, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obţinerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari”, a precizat DNA ieri, într-un comunicat. Niciunul dintre suspecţi nu a vrut să dea declaraţii la DNA, la momentul la care procurorii au adus la cunoştinţa acestora acuzaţiile. Ancheta DNA a avansat într-un timp foarte scurt: dosarul 10/P/2022 a fost deschis în luna februarie.

Care sunt imobilele a căror edificare a fost ilegală

Verificările DNA vizează cel puţin zece imobile construite în ultimii şase ani, toate având ca beneficiar acelaşi dezvoltator. Pe str. Moara de Vânt nr. 179A, autorizaţia 1249 emisă în decembrie 2015 era pentru un imobil cu parter şi un etaj cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 900 mp. În iulie 2016, pe certificatul de edificare ar apărea un regim cu demisol, parter, 3 etaje şi mansardă, cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 1.900 mp. Astfel, ar fi trei niveluri în plus şi o suprafaţă desfăşurată dublă. Acest lucru înseamnă 36 de apartamente faţă de 12 autorizate.

Cititi si: Un putregai cât blocul lui Cheșcu la Poliția Locală. Comisarul Zanfirescu nu știe pe unde să scoată cămașa

„S-a atestat în fals că edificarea construcţiei s-a efectuat conform autorizaţiei de construire 1249”, spun procurorii DNA în ordonanţa de începere a urmăririi penale, act consultat de „Ziarul de Iaşi”. Tot în Moara de Vânt, la nr. 179F, în septembrie 2016 este eliberată autorizaţia 820 pentru două imobile cu parter şi un etaj (arie desfăşurată de circa 760 mp). A urmat aceeaşi reţetă: în certificatul de edificare s-ar atesta că lucrările au fost efectuate conform autorizaţiei, dar regimul diferă – demisol, parter şi 3 etaje, cu o suprafaţă desfăşurată de 2.260 mp. Astfel, ar fi apărut în plus trei niveluri la fiecare imobil (cu mai multe tronsoane) şi o suprafaţă desfăşurată triplă faţă de autorizaţie. În total, 33 de apartamente.

Un alt caz este pe str. Şapte Oameni nr. 22: în august 2017 este eliberată autorizaţia 735 (parter şi 2 etaje) pentru cinci construcţii şi, după doar două săptămâni, este emis certificatul de edificare care atestă „lucrări conform autorizaţiei” cu toate că imobilul ar fi fost construit cu şase niveluri (demisol, parter, 2 etaje şi mansarde-2). În clădire ar fi fost amenajate 41 de apartamente. O situaţie flagrantă este pe str. Aurel Vlaicu 49-51: procurorii au constatat că, în acest caz, certificatul de edificare ar fi fost emis de Poliţia Locală, deşi nu ar fi existat o autorizaţie de construire. La aceste imobile ar fi nu mai puţin de 47 de apartamente care au fost intabulate în baza unor informaţii false. Aşa cum arată procurorii, apartamentele „au fost valorificate într-un timp relativ scurt”.

Lotul acuzaţilor

În fruntea lotului de acuzaţi se află trei actuali şefi din Poliţia Locală: Georgel Grumeza (director adjunct), Mihaela Tulică (şefa Serviciului Control Urbanism) şi Adrian Hriţcu (secretar Serviciul Control Urbanism). Toţi trei sunt acuzaţi de aceleaşi fapte: uzurparea funcţiei şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. În cazul lui Hriţcu, s-au adăugat alte două acuzaţii: fals intelectual şi abuz în serviciu. Fapte identice ca în cazul acestuia sunt imputate fostului poliţist local Adrian Spânu, care a lucrat tot la Serviciul Control Urbanism.

Cititi si: De ce îl acoperă șefii pe polițistul care a "învârtit" afacerea Cheșcu? Dedesubturi neștiute!

Acuzaţia de „uzurparea funcţiei” a fost formulată de către procurori în contextul în care suspecţii, potrivit DNA, „nu aveau atribuţii legale” pentru eliberarea certificatelor de edificare. Pe lista acuzaţilor apare şi Mihaela Orhian, ea fiind, la data faptelor, registrator la Oficiul de Cadastru. Aceasta este acuzată că ar fi emis ilegal una dintre intabulări cu menţionarea unui alt regim de înălţime faţă de cel prevăzut în autorizaţie. Procurorii susţin că ea ar fi avut cunoştinţă de faptul că documentaţia depusă la Cadastru cuprindea informaţii false.

Celelalte două persoane cercetate în dosar sunt Irina Elena Gabriel-Romanescu şi Anca Condurache (beneficiari ai actelor incriminate de DNA), ambele pentru complicitate la abuz în serviciu. În dosarul DNA apare şi numele lui Dragoş Dumitroaie (soţul Ancăi Condurache, interlop cunoscut sub numele de Doru Plugaru), fără ca acesta să aibă vreo calitate: în schimb el a participat, conform celor constatate de DNA, la unele dintre recepţiile făcute de Poliţia Locală la blocurile cu probleme de legalitate. 

 

 

Comentarii