Manifestare dedicată Pogromului de la Iași, organizată la New York

joi, 25 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Manifestare dedicată Pogromului de la Iași, organizată la New York

În preajma Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român (ICR) din New York va găzdui o manifestare dedicată Pogromului de la Iași. Evenimentul, programat pentru vineri, 26 ianuarie, aduce în prim-plan o expoziție, dezbateri și o lansare de carte, toate inspirate de volumul „Zece povestiri. Pogromul de la Iași”, care este realizat de scriitori români.

ICR New York a colaborat cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași, Muzeul Pogromului de la Iași, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași pentru a aduce în centrul atenției acest moment al istoriei evreilor români.

Istoria evreilor în imagini

Evenimentul va include o expoziție de fotografie documentară intitulată „Ten Stories. The Iași Pogrom”. Aceasta prezintă întâmplările din luna iunie 1941 prin imagini de arhivă și mărturii ale supraviețuitorilor.

Va avea loc o discuție pe marginea expoziției, care îi va avea ca participanți pe scriitoarea Alina Nelega, cercetătorul și profesorul de relații internaționale Dirk Moses și pe istoricul și muzeograful de la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Iulian Pruteanu-Isăcescu.

„În ceea ce privește istoria, cea trecută și cea prezentă, atâta vreme cât considerăm pogromul și genocidul ca aberații colective care ne disculpă ca indivizi, riscăm repetarea lor. Doar dacă privește crima ca pe un act de decizie individuală, ființa umană poate alege să nu ucidă”, a menționat Alina Nelega.

Muzeograful MNLR din Iași spune că această expoziție de la ICR reprezintă încă un prilej de cunoaștere a acestui capitol din istoria României. „Reamintim că în anul 2021, la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași, în fostul sediu al Chesturii poliției din strada Alecsandri, unde s-au petrecut scene de o cruzime inimaginabilă față de populația evreiască a orașului, a fost inaugurat Muzeul Pogromului de la Iași, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel». Volumul «Ten Stories. The Iași Pogrom», prezentat la evenimentul de la New York, reprezintă un demers important pentru prezervarea și cultivarea memoriei Holocaustului în România”, a transmis Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Poveștile românilor, citite la New York

Un moment special al evenimentului va fi reprezentat de lectura unor fragmente din volumul „Zece povestiri. Pogromul de la Iași”, de către actorii Ava Eisenson și Matthew Boston. De asemenea, invitatul de onoare al serii va fi actorul și regizorul româno-american Moshe Yassur, născut la Iași în anul 1943 și supraviețuitor al Pogromului de la Iași.

Volumul este scris de autori români, care s-au inspirat din fotografiile-document din timpul Pogromului de la Iași, din iunie 1941, expuse la muzeul din Iași. Cei zece scriitori români sunt Adrian Cioroianu, Bogdan Coșa, Florin Irimia, Radu Pavel Gheo, Marin Măiaicu Hondrari, Cătălin Mihuleac, Alina Nelega, Cristian Teodorescu, Tatiana Țîbuleac și Miruna Vlada.

Cartea a fost tradusă de Mircea Laslo și publicată la Editura Muzeelor Literare Iași și în versiunea sa în limba engleză în anul 2023, parte a unui proiect editorial FILIT. 

Comentarii