Meciul traseiştilor: PNL – PSD 10-4. Lista primarilor care şi-au schimbat partidul. Poftiţi şi votaţi!

sâmbătă, 22 august 2020, 01:50
4 MIN
 Meciul traseiştilor: PNL – PSD 10-4. Lista primarilor care şi-au schimbat partidul. Poftiţi şi votaţi!

Cum e posibil să abandonezi partidul care te-a pus pe listă în urmă cu patru ani, să te înscrii în alt partid şi totuşi să rămâi în funcţie? 14 primari ieşeni au trecut dintr-o barcă în alta: 10 au venit la PNL şi 4 la PSD. “Nimeni nu-şi bate capul, oricum intrăm în campanie electorală”, a comentat ieri un primar din judeţ.

 

Apropierea alegerilor locale a dinamizat piaţa transferurilor pe scena politică ieşeană. În ultima lună, 14 primari şi-au schimbat subit crezul politic. Acestora li se adaugă zeci de consilieri locali care au trecut de la un partid la altul în speranţa că vor mai prinde un mandat în deliberativele locale. Liberalii care, anul trecut, spuneau că nu vor primi social-democraţi în partid, sunt principalii beneficiari ai traseismului politic: au atras de partea lor 10 primari. Dacă îl socotim şi pe Mihai Chirica (exclus din PSD în 2018), acum sunt 11 primari care în 2016 candidau din partea altui partid (10 la PSD şi unul la UNPR), iar patru ani mai târziu sunt susţinuţi de PNL. Nici PSD nu s-a lăsat mai prejos: a racolat patru primari: trei de la UNPR şi unul (singurul) de la PMP. USR-PLUS nu a ispitit primari în funcţie, dar a „adoptat” trei foşti liberali: Marius Bodea (candidat la şefia Consiliului Judeţean din partea alianţei) şi doi consilieri locali.

Cine sunt primarii care au schimbat partidul

Unii dintre cei 14 primari traseişti politici nu sunt la prima ispravă de acest fel: în trecut au mai schimbat organizaţia în funcţie de partidul care se afla la guvernare. Liberalii i-au racolat pe primarii din comunele Bârnova (Mihai Bălan), Dobrovăţ (Cătălin Martinuş), Tomeşti (Ştefan Timofte), Ungheni (Iulian Marcu), Gropniţa (Ionel Oneagă), Horleşti (Mihai Cadar), Moşna (Georgel Popa), Scobinţi (Gheorghe Hriţcu), Stolniceni-Prăjescu (Costel Hugianu) şi Costuleni (Mirică Dodan). Toţi sunt foşti primari PSD cu excepţia ultimului menţionat care este de la UNPR. Totodată, de precizat că Martinuş, de la Dobrovăţ, candidează independent, dar este susţinut de liberali: în această perioadă pot fi observate în comuna de lângă Iaşi bannere cu Martinuş şi candidatul PNL la Consiliul Judeţean, Costel Alexe. În schimb, PSD i-a primit cu braţele deschise în partid pe trei primari de la UNPR din comunele Mădârjac (Dan Ghebuţă), Mirosloveşti (Constantin Cojocaru) şi Ţuţora (Cristinel Albu), alături de singurul primar PMP din judeţ, respectiv cel de la Grozeşti (George Cristea).

În Codul Administrativ, la articolul 160, alin. (1), lit. h se arată că mandatul unui primar încetează de drept după „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Niciunul dintre cei 14 primari traseişti politici nu-şi va pierde mandatul pentru că niciunul nu a demisionat: ei şi-au pierdut calitatea de membru odată cu depunerea adeziunii la noul partid (din nou, excepţie făcând Martinuş care candidează independent). În mod normal, la sesizarea partidului din care a făcut parte un primar traseist, prefectul poate constata de drept încetarea mandatului având în vedere că înscrierea într-o altă organizaţie înseamnă o demisie de facto din altă formaţiune. „Nimeni nu-şi bate capul, oricum intrăm în campanie electorală”, a comentat ieri un primar din judeţ anomalia politică în care un primar continuă să reprezinte, teoretic, partidul care l-a ales, dar candidează din partea altui partid.

„Chiar dacă partidul ar reclama, prefectul ar da ordinul, primarul apoi ar ataca ordinul în instanţă şi, practic, demersul partidului nu are niciun efect, astfel de cauze nu se judecă la urgenţă, procesul se întinde pe mai multe luni”, a adăugat primarul, el dorind să-şi păstreze anonimatul. În timpul campaniei electorale, primarii traseişti încasează în continuare salariul plătit din bani publici şi au acces la resursele Primăriei. Ca de obicei, aceştia apelează şi la unele pârghii financiare pe care le au la îndemână pentru a influenţa electoratul. O astfel de anomalie ar putea fi corectată legislativ, dar niciun partid nu are un astfel de interes pentru că fiecare, la rândul lui, iniţiază operaţiuni de racolare în funcţie de calculul politic de moment. Principalul interes în atragerea primarilor îl au candidaţii la şefia CJ din partea partidelor în încercarea a de a-şi securiza cât mai multe voturi, fiind bine ştiut faptul că primarii în funcţie pot convinge mai uşor electoratul asupra unei opţiuni politice. De regulă, primarii sunt atraşi cu diverse promisiuni de fonduri guvernamentale pentru proiecte.

PSD a cerut încetarea mandatului consilierilor locali traseişti

În ceea ce priveşte consilierii locali traseişti, PSD a solicitat prefectului să emită un ordin de încetare a mandatului în cazul lui Traian Ciobotaru, Danielei Tăutu şi lui Călin Scripcaru. „Ziarul de Iaşi” a scris zilele trecute despre situaţia în care s-au aflat: în aceeaşi zi reprezentau PSD în Consiliul Local şi îşi depuneau candidatura pentru un nou mandat din partea PNL. PSD a mai cerut încetarea mandatului şi în cazul consilierului judeţean Radu Ursanu, ales local al PSD, dar care candidează acum din partea PMP.

În schimb, social-democraţii l-au uitat pe Mihail Pintilei, consilier local PSD care candidează la alegeri din partea PPU. Situaţia consilierilor PSD traseişti nu este nici pe departe singulară: amintim şi de cazul lui Mircea Manolache – el continuă să fie consilier judeţean UNPR, deşi candidează din partea PSD pentru un nou mandat. Astfel de cazuri mai pot fi întâlnite punctual şi în diverse comune din judeţ. Campania electorală va debuta pe 28 august, iar alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie.

Comentarii