Ministrul Mediului susţine extinderea instalaţiilor de reciclare de la Ţuţora

miercuri, 20 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Ministrul Mediului susţine extinderea instalaţiilor de reciclare de la Ţuţora

La solicitarea Ziarului de Iaşi, Tanczos Barna a explicat că banii pot fi cheltuiţi pentru creşterea capacităţii depozitului ecologic, dar că e mai eficient pe termen lung de alocat fonduri pentru varianta reciclării deşeurilor.

 

O conferinţă care a adus faţă în faţă jurnalişti şi oficiali de la Ministerul Mediului a identificat mai multe probleme în realizarea şi administrarea sistemelor de management al deşeurilor, dar şi a gestionării ilegale – adică a arderii deşeurilor. „Soluţii europene pentru problema gunoiului din România”, o interesantă sesiune de expuneri, întrebări şi răspunsuri organizată de Freedom House Romania, a adus câteva precizări şi în privinţa extinderii sistemului care funcţionează deja la Ţuţora.

Cititi si: „Zece negri mititei“, la Valencia, pe banii ieșenilor. În fruntea lor, Costel Alexe

Iaşul poate fi dat exemplu în ceea ce priveşte acest obiectiv, după mai bine de 16 ani în care proiectul a trebuit să traverseze mai multe provocări de ordin birocratic. Dacă la Galaţi un sistem similar mai are mult până la finalizare şi deşeurile sunt duse în Vaslui, iar Timişul importă deşeuri, la Iaşi lucrurile merg bine. Ar mai trebui, în sfârşit, modernizat drumul judeţean 249D, care iese din DJ 249, trece pe lângă CET II Holboca şi pe lângă centrul de la Ţuţora, apoi virează de-a lungul Prutului până la Ţuţora. Refacerea celor 7,5 km a fost cerinţa celor din Ţuţora ca să fie de acord, în 2005, să aloce 38 ha pentru amenajarea depozitului ecologic în comuna lor.

Între timp, aşa cum am mai relatat, Consiliul Judeţean intenţionează să extindă sistemul, printre altele, cu o instalaţie de tratare mecano-biologică mai mare decât cea existentă. L-am întrebat pe ministrul Mediului dacă nu sunt prea mulţi bani alocaţi unui singur judeţ, respectiv cei 70 de milioane de euro investiţi prin două programe europene pentru SMID şi intenţia CJ de a prinde o nouă finanţare, pentru 38 de milioane de euro. „Ca să construieşti o platformă de depozitare care să respecte toate normele europene, costurile sunt imense, iar cantitatea de deşeuri generată într-un judeţ este uriaşă. Când aceste sisteme de management au fost realizate, nu s-a gândit nimeni la ţinta de 10 la sută depozitare şi 90 la sută reciclare – perspectiva pentru anul 2030 la nivel european”, a răspuns Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cititi si: 70 de milioane de la UE băgaţi în gunoaie la Iași. Civilizaţia n-o deprindem

El a adăugat că este mai ieftin de investit în sisteme de reciclare, respectiv în economie circulară, care pot să asigure pe termen lung reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate. Ministrul a fost de acord că sumele alocate „sunt uriaşe, dar fără investiţii în acest domeniu nu se poate. Trebuie să faci investiţii ori în depozitare şi în sistemele respective, ori în capacităţi de reciclare, altfel este imposibil să tratezi această problemă a deşeurilor”.

 

 

Comentarii