De Business

Punem punctul pe știi

Nepalezii, cei mai mulţi străini de pe alt continent aflaţi la Iaşi. Incursiune printre cei 4.000 de muncitori străini din oraş

marți, 27 februarie 2024, 02:50
7 MIN
 Nepalezii, cei mai mulţi străini de pe alt continent aflaţi la Iaşi. Incursiune printre cei 4.000 de muncitori străini din oraş

La Iaşi, criza forţei de muncă a deschis noi orizonturi. Angajatorii îşi acoperă deficitul de personal cu muncitori străini, fie că vorbim de cetăţeni din Uniunea Europeană, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia sau din zone aflate în război. La acest moment, în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi se află peste 4.000 de angajaţi din alte ţări. Aici, un rol important îl au firmele de recrutare, care primesc solicitările şi caută oamenii potriviţi, în funcţie de calificare şi de cerinţele angajatorilor.

Anul acesta, numărul muncitorilor străini prezenţi în economia ieşeană, cu acte în regulă, a ajuns la 4.084. Practic, sunt oameni veniţi din toate colţurile lumii. Unii pe cont propriu, alţii recrutaţi de firme din Iaşi, în lipsa forţei de muncă autohtone. Aproape 1.400 de angajatori din Iaşi au apelat la forţă de muncă din afara ţării la care figurează, în acest moment, 4.261 de contracte active. Majoritatea sunt angajaţi din Republica Moldova, fireşte, având avantajul apropierii dar şi al limbii. Urmează, în ordine, cei din Nepal, Sri Lanka, Italia, Bangladesh şi India, dar în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi sunt prezenţi inclusiv şi salariaţi din zone aflate în război, precum Ucraina, Rusia, Israel sau Fâşia Gaza. Recrutarea nu este deloc uşoară, mai ales când vorbim de muncitori calificaţi, dar dacă este făcută ca la carte, toţi au de câştigat.

Conform unor date centralizate puse la dispoziţie de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, la solicitarea ZdI, cei mai mulţi salariaţi care provin din afara ţării sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, respectiv 1.162 de angajaţi activi. Ei lucrează acum în judeţul Iaşi pentru 401 de antreprenori, figurând în registrele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi cu 1.178 de contracte active. Pe următorul loc, ca preponderenţă, în topul celor mai mulţi salariaţi din Iaşi cu cetăţenie străină, sunt nepalezii. În cifre, asta înseamnă 739 de persoane, angajate în 41 de firme din municipiu şi judeţ.

Un loc semnificativ pe piaţa muncii din Iaşi îl ocupă şi cei veniţi din Sri Lanka, fiind înregistraţi cu acte în regulă 319 persoane, care lucrează, în momentul de faţă, pentru 36 de angajatori.

De asemenea, în lipsa forţei de muncă româneşti, 80 de persoane juridice din Iaşi au cooptat în echipa lor şi 173 de ucraineni, în timp ce alţii au angajat muncitori din Bangladesh, numai la Iaşi fiind 155 de salariaţi activi, la un număr de 39 de oameni de afaceri.

Angajaţi chiar şi din Elveţia, Ecuador sau din Caraibe

La Iaşi, o pondere mare de salariaţi din afara ţării este ocupată şi de indieni. Potrivit datelor oficiale, aici vorbim de 154 de persoane recrutate pentru 28 de angajatori, însă pe piaţa muncii se regăsesc şi turci (120 de salariaţi), bulgari (99) sau pakistanezi (77). Pe lângă aceştia, lucrează mai nou, în Iaşi, şi filipinezi, mulţi recrutaţi în mod special pentru servicii de curăţenie, dar şi de babysitting. În acest sens, 34 de ieşeni au, la ora actuală, pe cartea de muncă cetăţeni din Filipine.

Din lista cetăţenilor străini care lucrează în Iaşi mai fac parte şi chinezii (44), libanezii (38), sirienii (31), marocanii (28), francezii (26), nemţii (24), grecii (26), vietnamezii (24), portughezii (21), egiptenii (21), ruşii (20), polonezii (19), spaniolii (13), israelienii (13), englezii (11), iranienii (11) sau albanezii (10). Totuşi, în evidenţele ITM Iaşi mai apar şi alte naţionalităţi, însă aici ponderea este mai mică, fiind sub 10 muncitori, din fiecare ţară. Din această categorie fac parte muncitori recrutaţi din America de Sud, mai exact din Ecuador, Columbia şi Venezuela, dar şi din Africa de Sud sau chiar Elveţia şi ţări din zona Caraibelor.

Altfel spus, cu excepţia regiunii polare din jurul Polului Sud al Pământului, din continentul Antarctica, la Iaşi lucrează în acest moment, cu forme legale, oameni de pe toate continentele.

Despre cum au ajuns ei să lucreze aici şi cât durează un proces de recrutare, am vorbit cu un specialist în domeniu din Iaşi, recomandat de mai mulţi angajatori. Octavian conduce o agenţie de recrutare a forţei de muncă din ţările asiatice şi spune că întregul demers nu este deloc simplu, mai ales când vorbim de oameni calificaţi. Şi pentru a înţelege mai bine rolul unui astfel de agent, acesta a fost de acord să împărtăşească cu noi şi câteva imagini, din timpul unor probe de lucru, recente, din Sri Lanka, atât pentru postul de electrician, cât şi pentru poziţia de dulgher.

“Noi aducem muncitori în mai multe judeţe ale ţării, dar în judeţul Iaşi avem peste 25 de companii cu care colaborăm. Şi doar pentru oameni calificaţi. Am adus la Iaşi electricieni, operatori CNC, bucătari profesionişti, dulgheri, ingineri, şoferi de camion, tapiţeri, finisori în construcţii, sudori, chiar oameni din toate domeniile. Cum procedăm? O dată la două luni, noi mergem în ţările asiatice, şi aici mă refer la India, Sri Lanka şi Nepal. Pentru asta, colaborăm cu agenţii de acolo, care la rândul lor sunt atent alese şi verificate de noi pentru a nu exista vicii în procesul de recrutare, adică să aducem oameni serioşi, nu infractori sau mai ştiu eu ce. Noi facem o recrutare foarte riguroasă şi mergem la faţa locului. Acesta este cel mai important aspect în acest proces”, ne explică Octavian Văideanu, administratorul unei agenţii de recrutare din Iaşi. Acesta a mai precizat că asiaticii care vin în România au contracte de muncă încheiate pe 2 ani, timp în care angajatorul le asigură cazarea şi masa.

“Întregul proces durează 7 luni, cu recrutare la faţa locului”

La ultima sa plecare în Asia, Octavian spune că a reuşit să recruteze în jur de 40 de persoane calificate, toate încadrate în muncă la Iaşi, iar luna viitoare spune că va pleca din nou, să recruteze 50 de oameni. Multe cereri sunt din domeniul construcţiilor, ne spune agentul, dar solicitări vin din absolut toate sectoarele de activitate, după cum ne asigură acesta. Şi nu doar din partea marilor angajatori, ci şi din partea firmelor mici şi mijlocii, unele chiar şi cu 5 angajaţi. Însă, la firma sa de recrutare, Octavian spune că au apelat inclusiv angajaţii pe care tot el i-a adus la Iaşi. Unii s-au integrat atât de bine, încât intenţionează să se mute aici, definitiv, cu tot cu familii.

“Pentru că sunt mulţumiţi de condiţiile locului de muncă de aici, unii chiar ne-au rugat să le aducem şi soţiile. Şi ne ocupăm şi de asta. Deci, avem şi astfel de cerinţe, unele chiar mai dificile. Acum, de exemplu, avem solicitări pentru pictori şi sculptori. Şi, ca să înţelegeţi cum se desfăşoară lucrurile la noi, vă spun că pentru recrutare am fost plecaţi din ţară, de la două săptămâni, până la o lună şi jumătate, să alegem oamenii potriviţi. Ei sunt programaţi la interviu, îi cunoaştem, au probe de lucru şi, după ce vedem pregătirea fiecăruia, se discută şi cu angajatorii. Pentru a alege un lucrător bun, intervievăm şi testăm între 7 şi 12 candidaţi. În plus, faţă de alte firme de recrutare, noi chiar ne asumăm acest demers şi oferim o garanţie pentru fiecare angajat în parte, inclusiv mediere, dacă apar situaţii de negociere, noi mergem la faţa locului”, ne-a mai explicat şeful agenţiei de recrutare din Iaşi.

 

El este Sampath Tennakoon, are 35 de ani şi vine din Sri Lanka, oraşul Kuranegala. Lucrează la Iaşi de 7 luni, ca tehnician în instalaţii electrice. De altfel, acesta este primul său job în afara ţării, şi pare foarte mulţumit de condiţiile de aici, dovadă că intenţionează să rămână la Iaşi pentru o perioadă mai lungă, de aproximativ 5 ani, spune el. “ În timpul liber merg să vizitez, mă plimb prin unele locuri din Iaşi, cum sunt şi muzeele, mall-urile, şi da, toţi de aici mi se par oameni călduroşi. Cea mai mare provocare de aici a fost schimbarea climatică. E o diferenţă foarte mare de temperatură faţă de Sri Lanka. E prima dată când am văzut aici ninsoare”, ne povesteşte Sampath, cu un zâmbet larg, în timpul unui scurt interviu.

Agentul din Iaşi ne-a mai spus că întregul proces de recrutare durează 7 luni, timp în care agenţii ajung la faţa locului, unde are loc perioada de probă şi obţin pe rând, avizul de muncă de la Inspectoratul General de Imigrări şi vizele de la ambasade. În încheiere, acesta a ţinut să sublinieze cât de necesară este licenţierea agenţilor de recrutare, pentru a exista răspundere din partea lor, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit.

La data de 31 decembrie 2023, la Iaşi figurau în evidenţele oficiale, în toate domeniile, români şi străini, peste 240.000 de contracte de muncă active. 

Comentarii