De Business

Punem punctul pe știi

O afacere care duduie. Iată topul barurilor din judeţ! Basarabenii şi păcănelele controlează domeniul

sâmbătă, 16 septembrie 2023, 01:50
13 MIN
 O afacere care duduie. Iată topul barurilor din judeţ! Basarabenii şi păcănelele controlează domeniul

Barurile ieşene, dacă ar fi să ne luăm după datele de bilanţ pe anul 2022, şi-au revenit complet după dezastrul din pandemie, iar criza provocată de conflictul din Ucraina, care a avut ca urmări scumpiri ale tarifelor la utilităţi şi la produse alimentare sau nealimentare nu pare să le fi afectat în mare măsură.

Cel puţin, aşa pare dacă analizăm topul primelor zece afaceri din Iaşi care au ca activitate principală “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. În primele zece, doar unul dintre baruri a raportat pierderi – dar e un business care nu pare să încheie niciun am pe profit şi totuşi funcţionează de 23 de ani, face angajări şi s-a plasat pe locul al treilea în top, după cifra de afaceri. Top 10 baruri din Iaşi e dominat de păcănele şi de administratori din Republica Moldova.

1 – Osiris Games SRL

Pe primul loc în topul barurilor din judeţul Iaşi a fost anul trecut Osiris. Osiris Games, mai exact, din Tg. Frumos. Firma care poartă numele zeului egiptean al fertilităţii, al renaşterii şi al vieţii de apoi pare să fi fost protejată de numele sacru: a crescut în vânzări chiar şi în primul an de pandemie, ajungand la o cifră de afaceri de aproape trei milioane de lei. E drept, creşterea a fost de 4% faţă de anul anterior, iar anul 2020 s-a încheiat totuşi cu o scădere a profitului cu 51%. Tudor Ovidiu Cucoş (45 ani), asociatul unic al Societăţii Osiris Game SRL, a renunţat atunci la zece din cei 45 de angajaţi pe care îi avea. Pare să fi fost alegerea corectă, pentru că anul următor, în 2021, deşi a încheiat din nou cu o scădere a profitului, cifra de vânzări a crescut cu două milioane de lei (+68% faţă de 2020), iar Osiris Game a angajat înapoi nu zece, ci 23 de oameni.

Graficul generat de site-ul listafirme.ro lasă să se vadă cum Osiris pare să fi protejat firma numărul 1 din judeţul Iaşi în activitatea de baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, care a crescut din nou ca cifră de afaceri, ajungând la aproape 7,5 milioane de lei din vânzări. Şi de data aceasta pandemia pare să-şi fi pierdut puterile asupra lui Osiris Game SRL, care a înregistrat şi o creştere a profitului cu 136% faţă de 2021. Îşi susţin locuitorii din Tg. Frumos atât de puternic antreprenorii care activează potrivit codului CAEN 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor?

Cu jumătate de an înainte de izbucnirea pandemiei, administratorul numărului 1 în topul barurilor din judeţul Iaşi de anul trecut schimba obiectul principal de activitate, din „Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, în „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. În pandemie, când autorităţile au interzis firmelor din HoReCa să-şi desfăşoare activitatea, Osiris Game a crescut doar cu o sută de mii faţă de 2019. Avea mai mult de zece puncte de lucru ca firmă de jocuri de noroc, cele mai multe în Tg. Frumos, dar şi în Iaşi sau Braşov. În timpul pandemiei, aproape şi-a triplat numărul de puncte de lucru (conform platformei Confidas.ro, Osiris Game are 31 de puncte de lucru, iar intre timp acestea s-au răspândit şi în Miercurea Ciuc, şi în Constanţa, s-au înmulţit cele din judeţul Braşov). Speculând, pare, mai degrabă, că nu Osiris, ci iubitorii de bere şi de “păcănele”, fideli afacerii, au dus în topul încasărilor de anul trecut firma Osiris Game SRL.

2 – Hideaki SRL

Ocupantul locului al doilea în topul firmelor cu activităţi de bar şi de servire a băuturilor după cifra de afaceri din 2022 a fost Hideaki SRL, firmă înregistrată la aceeaşi adresă cu Fratelli Ristorante Iasi, din Palas.

Fratelli a simţit mai dur efectele pandemiei decât liderul clasamentului şi a înregistrat în 2020 o scădere cu 53% a cifrei de afaceri, care ajungea la puţin peste 2,1 milioane de lei. Profitul a scăzut însă cu 991% faţă de anul anterior, iar proprietarii au ieşit în pierdere cu peste 270.000 lei. Numărul angajaţilor s-a redus, de la nouă, la şapte oameni. Creşterea din anul următor nu a fost nici ea spectaculoasă, pe vânzări (+3%), iar firma înregistra din nou pierderi. Optimismul se vede însă în cei 12 oameni angajaţi în 2021, când era clar că nu se vor mai închide localurile din HoReCa. Aşa s-a ajuns ca anul trecut compania să înregistreze creşteri pe linie: cifra de afaceri a crescut cu 291% (6,9 milioane lei), profitul cu 198% (844.649 lei), iar numărul angajaţilor a ajuns la 25.

Anul trecut, firma şi-a schimbat însă şi acţionariatul. Asociaţii Cătălin Leahu şi Bogdan Gheorghiu îşi vindeau afacerea, în februarie 2022. Noii proprietari ai Hideaki sunt Maria Buburuzan (64 ani), care deţine 40% din acţiuni, Maria Chirinciuc (26 ani), cetăţean român, născută în Republica Moldova, deţine la rândul ei tot 40% din acţiuni, iar al treilea asociat, cu 20% părţi sociale, este Veneto Restaurant SRL, care îi aparţine lui Ovidiu Mihai Ciobanu. Administrator al firmei este acum tot o femeie, Natalia Paniţă, şi ea născută la Chişinău, ca şi Maria Chirinciuc.

3 – Novotronic

Păcănelele ocupă şi locul al treilea în topul barurilor cu cele mai mari vânzări. De data aceasta, e vorba de firma Novotronic SRL. Anul trecut, potrivit platformei Confidas.ro, Novotronic avea puncte de lucru răspândite prin tot Iaşi, dar şi în Snagov şi Bucureşti.

Sorin Rotariu (55 ani), deţine 50% din capitalul social al Novotronic şi este şi proprietarul încă mult mai prosperei firme Eurogames LTD SRL. Cu o cifră de afaceri de 49,4 milioane de lei, Eurogames a fost liderul afacerilor din Iaşi care operează pe piaţa jocurilor de noroc. Iar cu cifra de afaceri obţinută din activitatea de bar, familia Rotaru a reuşit să facă anul trecut vânzări de peste 10 milioane de euro.

Cele două firme îşi desfăşoară activitatea la aceleaşi adrese, una pe partea de bar, cealaltă (Eurogames) având ca obiect principal de activitate jocuri de noroc şi pariuri. În Eurogames LTD SRL, Sorin Rotaru este acţionar unic, însă în Novotronic, compania de pe locul al treilea în topul vânzărilor din baruri de anul trecut, cel de-al doilea acţionar, tot cu 50%, este Maria Rotariu (42 ani), născută la Ocniţa, în nordul Republicii Moldova, la graniţa cu Ucraina.

Cifra de afaceri a firmei Novotronic a scăzut în pandemie cu 49%, de la 6,2 milioane de lei în 2019, la 3,1 milioane de lei în 2020, dar a crescut la peste 4,3 milioane în 2021 şi la 6,4 milioane în 2022. Cu toate acestea, an de an firma, care avea anul trecut 52 de angajaţi, raportează pierderi. În 2022, pierderile ar fi fost, potrivit bilanţului depus, de 622.703 lei.

Sorin Rotariu a început să deschidă baruri cu păcănele în Iaşi în primii ani de după 2000, iar primele sale localuri au fost plasate în cartierele Alexandru cel Bun, Galata şi Păcurari. În timp şi-a extins afacerea. Fără pretenţia să le enumerăm pe toate, amintim aici câteva, pe care cu siguranţă le-aţi văzut şi v-aţi întrebat cine e în spatele acestor afaceri. Astfel, după primele succese, în 2009 deschidea patru noi localuri, pe Şoseaua Arcu nr. 27, pe Bulevardul Alexandru cel Bun nr. 49, în Şoseaua Nicolina nr. 11 şi pe strada vitejilor (foto), după ce cu un an înainte mai inaugurase unul, în Şoseaua Bucium nr. 54.

În 2010, “păcănelele” de tipul “Bar 77777 Bar” apăreau şi în alte zone ale oraşului. Roata norocului părea să se învârtă bine pentru soţii Rotariu, care deschideau puncte de lucru pe strada Pantelimon Halipa nr. 25, în Piaţa Voievozilor nr 5, bl A10, pe Şoseaua Nicolina nr. 34, în Bulevardul Poitiers nr. 25C (vezi foto), în Şoseaua Păcurari 35 (foto), bl. 543 şi în strada Cetăţuia nr. 22.

În 2011 deschideau pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 5, la blocul A1-2 şi în Canta nr. 23 (vezi foto), pe strada Vasile Lupu, în Complexul Flora, pe Strada Nicolina, la intersecţia cu Aleea Rozelor, în Şoseaua Nicolina nr. 96

În 2012 noile puncte de lucru erau deschise în Calea Chişinăului 29, corp D, stand 1 şi în Calea Chişinăului 29, corp K, stand 2+4., dar şi pe Strada Vasile Lupu nr. 119. (vezi foto) şi în Şoseaua Păcurari nr. 8 (foto)

4 – Coffee Sources SRL

Tucano Coffee Iaşi are aceeaşi adresă ca şi firma de pe locul al patrulea din topul cu cele mai mari cifre de afaceri din 2022. Cetăţeanul român Vladislav Eremia (39 ani), din Ialoveni, Republica Moldova este unicul acţionar al acestei firme care după cinci ani de la înfiinţare a ajuns la vânzări de peste un milion de euro. Potrivit informaţiilor din bilanţul firmei (sursă: www.lege5.ro), firma a scăzut cu 16% în vânzările din pandemie faţă de 2019, dar a recuperat în următorii doi ani cu creşteri de 70%, respectiv 40%. Profitul, în schimb, a cunoscut cea mai mare creştere procentuala (cu 350%) chiar în anul lockdown-ului prelungit.

5 – Cafenea Palat SRL

Şi SC Cafenea Palat SRL a crescut cu 61% în 2022 faţă de 2021, ajungând la o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei. Cornelia Doina Cepalis, antreprenoarea care în 2019 era plasată pe locul 32 în topul Forbes al celor 50 cele mai influente femei din România, a ieşit din firma Cafenea Palat SRL în 2020. Ea şi-a cedat atunci acţiunile (50% din firmă) în favoarea lui Carmen Ciolacu (39 ani), care este în prezent unicul acţionar.

6 – Master Club Excellence S.R.L.

Pe al şaselea loc în topul barurilor, după cifra de afaceri din 2022, se plasează Master Club Excellence, cu vânzări de 4,5 milioane de lei, în creştere cu 73% faţă de anul anterior. Firma deţinută de asociatul unic al Hotelului Astoria, Adrian Danu (37 ani). În 2021, Cristian Stanciu şi-a cedat partea de 25% din Master Club Excellence către Adrian Danu, iar Metcons Top SRL (firmă detinută la rândul ei de Fundaţia Ecologică Green, care e tot de Cristian Stanciu) deţine celelalte 75% părţi sociale din Master Club Excellence SRL.

7 – Prodi Bar SRL

Ocupantul locului 7 din topul judeţean al barurilor s-a transformat în acest an în magazin cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Prodi Bar SRL din plugari pare să o fi dus cel mai bine în pandemie. Fost una dintre puţinele afaceri care nu numai că nu au înregistrat scăderi dramatice, dar a şi crescut. Constantin Prodan (49 ani) raporta la sfârşitul lui 2020 o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei, cu un milion mai mult decât în anul anterior. Iar la profit înregistra o creştere de 23%. Creştere care a continuat şi în următorii doi ani, în ce priveşte cifra de afaceri, chiar dacă nu la fel de mult ca în anul izolării impuse de Covid-19. Barul de la marginea judeţului, la graniţa cu Botoşaniul, a ajuns anul trecut la vânzări de 4,4 milioane de lei şi la 12 angajaţi (faţă de 3, câţi erau în 2018, de exemplu).

8 – Cardiff LGD SRL

Răzvan Hărţescu (46 ani) şi Teodor Drăgan (47 ani) deţin fiecare câte 35% din firmă, iar Daniel Păduraru (50 ani) are celelalte 30% din părţile sociale are Cardiff LGD SRL, firma care s-a plasat pe locul al optulea în după cifra de afaceri în 2022, în rândul businessurilor ieşene care au ca obiect principal de activitate barurile şi servirea băuturilor. Firma Cardiff deţine marca înregistrată

Legend, marcă figurativă, individuală (vezi foto).

La fel ca majoritatea barurilor din Iaşi şi din România, Cardiff şi-a văzut cifra de afaceri diminuată în pandemie (cu 42% faţă de anul anterior), însă creşterea din anul următor a fost mai puternică decât oricând (+89%), iar în 2022 Cardiff a încheiat din nou anul cu o cifră de afaceri de patru milioane de lei (+39% faţă de 2021). Numărul de angajaţi, redus în pandemie de la 24, la 11, a ajuns anul trecut la 19. Şi, deşi compania a înregistrat o scădere a profitului faţă de 2021 (-8%), trebuie spus totuşi că în primul an după restricţiile din lockdown, firma care operează barul Legend a avut un profit aproape cât cel înregistrat în anii 2018 – 2020 cumulat, adică de 1,3 milioane de lei.

9 – Societatea Cooperativă Meşteşugărească de Gradul 1 Prestcor

Pare surprinzător ca o cooperativă meşteşugărească să activeze în domeniul barurilor. Potrivit codului CAEN 5630, activităţile desfăşurate de firmele cuprinse în acest top se referă la cele de pregătire si servire a băuturilor pentru consumul imediat în incinta barurilor şi bodegilor, a saloanelor de servit cocktailuri, în discoteci, berării şi cafenele, în baruri care servesc sucuri de fructe şi la standuri mobile de vânzare a băuturilor.

Iar potrivit legislaţiei, o Societate Cooperativă Meşteşugărească de Gradul 1 este o formă de organizare a producţiei şi a muncii în care membrii sunt în acelaşi timp şi proprietarii acesteia, o societate cooperativă în care membrii sunt meşteri şi artizani care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum prelucrarea lemnului, olăritul, ţesutul sau alte activităţi tradiţionale. Nu spune nimeni, totuşi, că servitul buturilor nu ar fi o activitate tradiţională în România sau în Iaşi (!).

SCM Prestcor, care are cinci asociaţi, fiecare cu câte 20% din firmă, a încheiat anul 2022 cu o cifră de vânzări de peste 3,1 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, şi cu un profit de un milion de lei, cu 8% mai mare decât în 2021. În cei 18 ani de când (de)serveşte piaţa locală, SCM Prestcor a avut scăderi ale cifrei de afaceri în patru ani, unul dintre aceştia fiind 2020. Revenirea însă, a dus firma la vânzări ne-mai-realizate până acum.

Dacă în Novotronic SRL, ocupanta locului al treilea din acest top, erau Sorin şi Maria Rotariu, care învârteau roata norocului în afaceri, în SCM Prestcor sunt Cornel şi Maria Rotaru doi dintre asociaţi. Ceilalţi sunt Bogdănel şi Ştefania Dănilă şi Angelica Apetrii.

La adresa unuia dintre punctele de lucru deschise de SCM Prestcor în municipiul Iaşi, pe Strada Cucu nr. 26, mai este înregistrată şi firma Inter Electronic Games, în care acţionar unic este Corneliu Rotaru. Această firmă are ca obiect principal de activitate jocuri de noroc şi pariuri şi a fost încă mai de succes decât SCM Prestcor în 2022 (aproape 5,3 milioane de lei cifră de afaceri, în creştere cu 60,6% faţă de 2021). Ca şi Novotronic, Inter Electronic Games are câteva zeci de puncte de lucru la păcănele, dar spre deosebire de prima, care s-a concentrat pe Municipiul Iaşi, firma lui Corneliu Rotaru a cucerit comunele judeţului în mod special. Iar cele mai multe puncte de lucru sunt proaspăt deschise, de 2 – 3 ani, aşa că antreprenorul se poate aştepta ca în câţiva ani să-şi fructifice din plin investiţia.

În martie 2022, meşteşugarii de la SCM Prestcor anunţau, prin reprezentantul lor legal, Corneliu Rotaru, începerea proiectului finanţat prin măsura 2, „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”. Practic, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a ajutat cooperativa Prestcor cu aproape 80.000 de euro (388.440 lei) ca să-şi susţină activitatea pe o perioadă de minim şase luni, cu menţinerea sau suplimentarea locurilor de muncă.

10 – Espresso Bar Iaşi

De la o cifră de afaceri de cinci lei în 2018, această afacere, administrată de Bianca Flutur, unicul asociat al firmei cu sediul în zona Plopilor Fără Soţ a ajuns în al cincilea an de activitate la vânzări de 2,7 milioane de lei. În 2020, cifra de afaceri era de 4.066 lei, în 2021 a crescut cu 11.400%, până la 467.585 lei, iar în 2022 creşterea a fost de aproape 500%. Profitul a crescut de la puţin peste două mii de euro în 2021, la aproape 137.000 euro în 2022. E drept, Espresso Bar, care conform platformei Confidas avea un punct de lucru pe strada Carol I 50 (pe Bulavardul Carol I 50 e Spitalul Parhon) şi-a mărit mult şi echipa, de la trei oameni în urmă cu doi ani, la 15 anul trecut.

Baruri mai cunoscute din Iaşi, cum sunt La Shoterie (locul 11), Fika (locul 17) sau American College Bar (locul 24) nu au reuşit să se claseze între primele zece afaceri din acest domeniu din judeţul Iaşi, după vânzările de anul trecut.  O afacere care duduie. Iată topul barurilor din judeţ! Basarabenii şi păcănelele controlează domeniul

Barurile ieşene, dacă ar fi să ne luăm după datele de bilanţ pe anul 2022, şi-au revenit complet după dezastrul din pandemie, iar criza provocată de conflictul din Ucraina, care a avut ca urmări scumpiri ale tarifelor la utilităţi şi la produse alimentare sau nealimentare nu pare să le fi afectat în mare măsură.

 

Comentarii