anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

O altă faţă a decalajelor est-vest: fondul total de salarii din Cluj sau Timiş, dublu faţă de cel al Iaşului

GALERIE
salarii-regiuni
  • salarii-regiuni
- +

Firmele cu sediul social în Iaşi plătesc circa 1 miliard de lei lunar pe salarii. Deşi pare o sumă uriaşă, în realitate nu este: angajatorii din judeţe precum Cluj sau Timiş plătesc valori şi aproape duble faţă de judeţul nostru, fiind de altfel judeţele cu cel mai mare fond de salarii, după Bucureşti.

Mai exact, în luna octombrie a anului trecut, 17.755 de companii înregistrate în judeţul Iaşi au plătit salarii de 968 milioane de lei, pentru 200.634 de asiguraţi, aceştia primind un salariu mediu brut de 4.825 de lei, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), consultate de „Ziarul de Iaşi”.

Totuşi, în valoarea acestui fond de salarii nu sunt incluşi banii pentru o serie de angajaţi din Iaşi, cum ar fi cei din bănci, marile magazine ori o parte dintre multinaţionale, întrucât firmele în cauză au sediul social în alte judeţe (spre exemplu Continental, Lear Corporation sau Banca Transilvania).

În timp ce în luna octombrie 2022 companiile locale au plătit salarii care s-au apropiat de un miliard de lei, în Bucureşti fondul de salarii a fost de 10,6 miliarde de lei, bani plătiţi de 92.898 de angajatori pentru 1.576.431 de asiguraţi.

Ei au primit un salariu mediu brut de 6.724 de lei. Capitala este urmată de Cluj, dar la mare distanţă, cu un fond de salarii de 1,86 miliarde de lei, aproape dublu faţă de Iaşi, salarii plătite de 28.476 de angajatori pentru 312.193 de asiguraţi, care au primit un salariu mediu brut de 5.980 de lei.

Urmează Timiş, cu un fond de salarii de 1,6 miliarde de lei (21.642 angajatori/ 278.839 asiguraţi), Ilfov - 1,27 miliarde de lei (22.774 angajatori/ 248.086 asiguraţi) şi Braşov - 1,03 miliarde de lei (17.441 angajatori/ 199.047 asiguraţi).

La nivel naţional au fost 522.098 de angajatori care au plătit salarii pentru 6.218.745 de asiguraţi, aceştia primind o sumă medie brută de 5.082 de lei, conform datelor aferente lunii octombrie 2022, existente la CNPP.

La polul opus se află Mehedinţi, având cel mai mic fond de salarii, respectiv 133,7 milioane de lei (3.760 angajatori/ 33.738 asiguraţi). Fondul de salarii la nivelul Iaşului reprezintă 3% din fondul de salarii din ţară, de 31,6 miliarde de lei în luna octombrie 2022, după cum mai reiese din calcule. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.