O aplicaţie “waze” pentru mijloacele de transport, dezvoltată de doi ieşeni, s-a extins la Cluj şi Chişinău

luni, 03 aprilie 2023, 01:50
3 MIN

Aplicaţia HereItIs, dezvoltată în Iaşi în urmă cu 4 ani de Bogdan Florea şi Cristian Nistor, s-a extins şi dincolo de Prut, în Chişinău, dar şi în alte două oraşe din ţară, mai exact Cluj şi Botoşani. 

În Iaşi, HereItIs rulează din 2019, iar în anul 2021 s-a lansat şi în Oradea. Aplicaţia îi ajută pe utilizatori să urmărească în timp real cu ajutorul telefonului mobil poziţionarea mijloacelor de transport în comun şi să vadă timpii estimativi până la sosirea lor în staţie.

Pe lângă asta, HereItIs primeşte actualizări şi de la utilizatori. Astfel, posesorii unui smartphone vor avea la dispoziţie detalii mai precise legate de orele de sosire şi pot crea rute mai eficiente către destinaţia aleasă.

În Oradea, HereItIs foloseşte date reale de la Oradea Transport Local, în timp ce în Iaşi, Cluj, Botoşani şi Chişinău date de la Tranzy.ai, au precizat cei doi fondatori. Aplicaţia a depăşit pragul de 10.000 de utilizatori. Practic, HereItIs funcţionează ca un „Waze pentru mobilitate urbană”, oferind informaţii în timp real despre trafic, accidente, lucrări la drum şi alte evenimente care ar putea da „peste cap” deplasarea în oraş.

Utilizatorii pot raporta probleme de trafic şi, totodată, pot primi notificări despre modificările de trafic în timp ce se deplasează.

„Mulţumim colegilor de la Tranzy.ai şi regionalelor de transport din oraşele respective fiindcă au decis să deschidă aceste date şi către terţe aplicaţii, cum este HereItIs şi cum, sunt convins, vor mai fi şi altele. Inclusiv pentru ieşeni această deschidere de date de la Tranzy.ai ajută algoritmul folosit momentan pentru a detecta traseul pe care circulă un anumit vehicul. Sper ca odată cu aceste oraşe şi altele să urmeze această cale”, a spus Bogdan Florea pentru „Ziarul de Iaşi”.

Aplicaţia îi ajută şi pe poliţişti

Bogdan Florea şi Cristian Nistor au dezvoltat la începutul anului 2021 şi o nouă funcţie a aplicaţiei, care permite înregistrarea plus redarea ulterioară a poziţiei şi a timpilor mijloacelor de transport în comun.

Noua funcţionalitate vine în sprijinul Poliţiei Iaşi, ajutându-i pe oamenii legii să identifice mai uşor hoţii de buzunare din mijloacele de transport public, obţinând mai repede date despre evenimentele pe care le cercetează.

„Ne dorim să contribuim la creşterea eficienţei şi siguranţei în trafic, prin furnizarea de informaţii precise şi actualizate în timp real. HereItIs îşi propune să ofere un serviciu inovator şi de calitate, care să încurajeze oamenii să folosească mai des transportul public şi să contribuie astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele noastre. Utilizatorii pot să economisească timp şi bani, să evite aglomeraţia şi, bineînţeles, să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în mediul urban”, a adăugat Cristian Nistor.

Aplicaţia este disponibilă gratuit atât în Google Play, cât şi în App Store. 

Comentarii