O sută de toboşari vor cânta sincron, la final de august, în Iaşi: cel mai mare eveniment organizat vreodată în România

miercuri, 23 august 2023, 01:50
3 MIN
 O sută de toboşari vor cânta sincron, la final de august, în Iaşi: cel mai mare eveniment organizat vreodată în România

Ediţia a doua a „Toboşariada”, cel mai mare eveniment de profil din România, va avea loc anul acesta pe 31 august, de la ora 19.00, în Parcul Expoziţiei. Organizatorii au crescut semnificativ mizele faţă de anul anterior: cel puţin 80 de toboşari vor cânta sincron zece melodii la tobe, dublând cifrele din 2022, când au fost 50 de interpreţi şi şase piese rock. Miza nu se schimbă: vor cânta artişti consacraţi cot la cot cu elevi la tobe, pentru promovarea instrumentului descris ca fiind unul dintre cele mai frumoase dintr-o formaţie, care dă ritmul şi inima tuturor pieselor – tobele.

Video de la editia de anul trecut

„Este cel mai mare număr de toboşari care vor cânta simultan dintre toate evenimentele organizate până acum în România. La alte manifestări de profil au fost cel mult zece, noi vom avea 80, sperăm chiar 100. Avem un playlist mai generos faţă de anul trecut, iar acum toboşarii şi copiii repetă zece piese rock, iar pentru prima dată avem şi două melodii cântate de două formaţii din România: Viţa de Vie cu «Basul şi cu toba mare» şi Cargo cu «Ziua vrăjitoarelor»”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, unul dintre organizatorii manifestării.

Vezi mai multe imagini aici

Melodiile au fost alese prin vot democratic în rândul profesorilor instrumentului şi a artiştilor consacraţi, luându-se în considerare complexitatea pieselor şi frumuseţea lor. Sunt piese de dificultate medie, pentru a fi accesibile şi pentru cei care abia învaţă instrumentul, dar ca să îi ţină alerţi şi pe artiştii cu experienţă. Spre deosebire de anul trecut vor veni toboşari din mai multe zone din ţară, sunt înscrişi inclusiv din Bucureşti şi din alte judeţe din Moldova.

Video de la editia de anul trecut

„Vom avea o prezentare de la MC Musical, care trimite un toboşar cu o prezentare interesantă la tobe, aceasta va fi una dintre noutăţi. Piesele cântate de artiştii noştri nu sunt foarte grele, să fie accesibile pentru toţi. Vrem ca tinerii să aibă o expunere a instrumentului reprezentate de tobe: sunt mulţi care văd, cărora le place, care vor vrea să facă şi ei. Vrem să le arătăm practic ce ar putea ajunge să facă dacă au această pasiune, dar nu şi-au descoperit-o încă. E un instrument spectaculos, iar în lumea aceasta în care totul se digitalizează, vrem să promovăm şi alte sunete produse natural, dincolo de cele făcute pe calculator”, a declarat Petran Paveliuc, unul dintre organizatori şi coordonator al „Petran Music School”, de unde vor veni mai bine de jumătate dintre participanţi.

Silvan Plăcintă, unul dintre participanţi, profesor de tobe, toboşar artist în trupa „Nouă ani lumină”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că este entuziasmat de evenimentul acesta muzical, pe care-l descrie ca fiind o experienţă foarte vie care se întâmplă în Iaşi.

„Este un eveniment foarte viu, real, făcut pentru experienţa tuturor, ceea ce este superb. Pentru mine este la fel: experienţa de a fi aproape 100 de toboşari în tandem nu am mai trăit-o. Sper să se ţină an de an, să fie un eveniment naţional, să ne mutăm pe stadion. Este cel mai dorit instrument dintr-o formaţie şi este cel mai uşor de înţeles vizual pentru cineva care nu ştie să cânte, chiar dacă are o complexitate deosebită. Fără tobe nu s-ar putea cânta, iar dacă se opreşte toba într-o formaţie, s-a stins lumina”, a spus Silvan Plăcintă.

Vezi mai multe video aici

Intrarea la eveniment va fi gratuită pentru toţi cei care vor dori să participe: atât toboşarii care vor să urce cu setul lor pe scenă, cât şi pentru cei care vor să stea în public.

Comentarii