Pe ce locuri sunt universităţile ieşene în clasamentul Ministerului Educaţiei

luni, 21 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Pe ce locuri sunt universităţile ieşene în clasamentul Ministerului Educaţiei

Trei universităţi din Iaşi se află în primele 30 de instituţii de învăţământ superior din ţară în cadrul unui metaranking realizat de către Ministerului Educaţiei pentru anul 2021. 

Metarankingul a fost publicat la începutul acestei luni, iar trei universităţi din Iaşi se află pe locurile 5,10 şi 11. Totodată, cele trei instituţii au obţinut un punctaj peste media naţională, care este de 6,9. Primul loc la nivel naţional este însă Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, urmată de Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Metarankingul universitar 2021, publicat recent de Ministerul Educaţiei, clasează trei universităţi din Iaşi în primele 11 unităţi de învăţământ superior din ţară. Obiectivele Metarankingului Naţional vizează să identifice instituţiile de învăţământ superior reprezentative din România, performante la nivel ştiinţific şi cu vizibilitate internaţională în clasamentele globale ale universităţilor europene şi occidentale. Astfel, acest metaranking este menit să facă o diferenţiere între instituţiile de învăţământ superior pe baza unui punctaj obţinut în urma aplicării metodologiei internaţionale, să ofere o viziune obiectivă cu privire la impactul pe care aceste instituţii le au, dar şi o calitate a cercetării din cadrul acestor instituţii.

Care sunt universităţile din Iaşi cuprinse în meraranking

Primele trei poziţii în acest clasament naţional sunt ocupate de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, de Universitatea din Bucureşti şi de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Pe locul al IV-lea este Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi abia pe poziţia a V-a este Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Cea de-a doua universitate din Iaşi cuprinsă în ranking este Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, aceasta aflându-se însă după Universitatea "Transilvania" din Braşov, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Pe poziţia a XI-a, imediat după Politehnica ieşeană, este clasată Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

Metarankingul reprezintă o ierarhizare a universităţilor pe baza rezultatelor acestora în prestigioase clasamente universitare internaţionale. Metarankingului Naţional include doar 31 de instituţii (30 de stat şi una privată), dintr-un total de 93 de instituţii de învăţământ superior.

Comentarii