Personaj cu poziţie cheie în organizarea alegerilor de la Iaşi: un vechi şi fidel consilier al primarului Chirica. Alţi 9 subordonaţi cu roluri la scrutin

vineri, 29 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Personaj cu poziţie cheie în organizarea alegerilor de la Iaşi: un vechi şi fidel consilier al primarului Chirica. Alţi 9 subordonaţi cu roluri la scrutin

Un consilier personal al primarului Mihai Chirica va avea o „poziţie-cheie” în organizarea alegerilor locale şi europarlamentare. Dumitru Tomorug va coordona o comisie care va îndeplini măsurile tehnice la cele două scrutine. Printre persoanele responsabile se mai numără şi alte persoane care sunt în cercul de apropiaţi ai edilului.

 

Potrivit unei dispoziţii recent emisă de primar, obţinută de „Ziarul de Iaşi”, 10 salariaţi din Primărie au primit atribuţii în relaţie cu alegerile: Dumitru Tomorug (coordonator), alături de Viorica Bostan (director tehnic), Laurenţiu Ivan (director Servicii Publice Iaşi – SPI), Paula Fînaru (şef GIS Cadastru), Lucian Bălinişteanu (şef Serviciul Administrativ), Cristina Nucuţă (şef Serviciul Informatizare), Vasile Tiron (director relaţii publice), Maria Apetroaei (director Finanţe locale), Sebastian Buraga (şef serviciu Dezvoltare Capacitate Adminstrativă) şi Mihaela Pintilie (şef Serviciu Legislaţie).

Conform surselor ZDI, câteva dintre persoanele enumerate mai sus au primit responsabilităţi prin prisma funcţiei ocupate în administraţie (Apretroaei, Nucuţă, Bostan, Ivan), în timp alţii sunt consideraţi mai mult sau mai puţin apropiaţi ai primarului, în prima categorie fiind în special Tomorug, Tiron, Bălinişteanu şi Buraga.

 

Ce atribuţii va avea Tomorug şi fiecare din responsabili

 

Conform dispoziţiei emise de primar, Tomorug va coordona toate măsurile tehnice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europene. Acesta va fi responsabil inclusiv cu „asigurarea procedurile de achiziţii publice (…) privind achiziţionarea necesarului de materiale pentru dotarea şi funcţionarea secţiilor de votare şi a biroului electoral de circumscripţie”.

Tomorug va mai coordona măsurile tehnice cu privire la buletinele de vot (de la preluarea lor, depozitare, repartizare şi până la primirea sacilor în noaptea alegerilor), identificarea de noi secţii de votare sau asigurarea permanenţei la Primărie în perioada 7-9 iunie. Alte activităţi sunt: îndepărtarea oricărui tip de propagandă electorală (din secţii de votare), asigurarea integrităţii materialelor electorale amplasate în locuri autorizate şi dotarea biroului electoral de circumscripţie.

În cazul lui Ivan, angajaţii SPI vor asigura logistica necesară desfăşurării alegerilor (de la cabine şi urne de vot la montarea de panouri electorale). Fînaru va avea atribuţii în special pe liste electorale, Bălinişteanu pe dotarea secţiilor şi a biroului eletoral, Nucuţă pe informatizare, iar Apetroaei pe tot ceea înseamnă cheltuieli. Buraga şi Pintilie au primit responsabilităţi pe activităţi în relaţie cu Registrul Electoral şi liste electorale speciale, în timp ce Tiron va asigura, printre altele (coordonarea cu Autoritatea Electorală Permanentă, informarea alegătorilor etc.) comunicarea cu mass-media.

 

Când începe campania?

 

„Toţi şefii de servicii sau direcţii din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi şi societăţi sau direcţii subordonate au obligaţia să asigure, în limita competenţelor, buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, inclusiv prin punerea la dispoziţie a echipelor”, se arată în dispoziţia emisă de primar.

Alegerile locale şi cele europarlamentare vor avea loc 9 iunie. Potrivit calendarului anunţat de AEP, 10 aprilie este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Parlamentul European, iar 30 aprilie este data limită pentru candidaturile la alegerile locale. Campania electorală va începe pe 10 mai şi se va finaliza pe 8 iunie (ora 7.00). Alegătorii vor putea vota pe 9 iunie în intervalul orar 7.00 – 22.00, interval care poate fi prelungit până la ora 23.59 doar pentru acele persoane care, la ora 22.00, se află la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Comentarii