Piaţa ieşeană a meditaţiilor – La cât ajung câştigurile profesorilor? Câţi plătesc impozit pe acest venit?

miercuri, 15 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Piaţa ieşeană a meditaţiilor – La cât ajung câştigurile profesorilor? Câţi plătesc impozit pe acest venit?

La doar două luni de la începerea şcolii, marea majoritate a profesorilor căutaţi de părinţi care oferă meditaţii au rămas fără locuri disponibile. Părinţii care nu şi-au înscris din timp copiii la meditaţii riscă să nu mai găsească nicio oră liberă în programul celor mai „vânaţi” profesori pentru pregătiri. Însă, câţi dintre aceştia îşi declară veniturile obţinute din meditaţii? În anul 2022, doar 382 de cadre didactice din judeţul Iaşi şi-au declarat venitul obţinut din meditaţii.

 

Conform datelor la nivel naţional oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), transmise la solicitarea ziarului Gândul, 382 de persoane fizice din judeţul Iaşi au depus la sediul judeţean al Finanţelor declaraţii unice (formular D212 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice) pentru activităţile cu cod CAEN 8552 – Învăţământ în domeniul cultural – limbi străine, muzica, teatru, dans, arte plastice şi alte arte şi cu CAEN 8559 – Alte forme de învăţământ.

În anul 2020, de exemplu, au fost doar 328 de dascăli din Iaşi, cu un venit însumat de 2.254.232 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 6.872 de lei pentru fiecare cadru didactic care a declarat venituri din meditaţii. În 2021, numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care au declarat veniturile din meditaţii a crescut puţin, la 334, iar veniturile au urcat la 3.037.119 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 9.093 de lei pentru fiecare cadru didactic. În anul 2022, venitul net anual aproape s-a dublat, ajungând la 4.597.336 de lei, pentru 382 de contribuabili. Totodată, şi venitul din meditaţii pentru fiecare aproape s-a dublat, ajungând la 12.034 de lei, faţă de 6.872 de lei în 2020.

 

Nu mai sunt locuri disponibile

 

În cazul în care profesorii de la clasă sau cei recomandaţi nu sunt disponibili, părinţii apelează la anunţurile de pe reţelele sociale. Pe Facebook există grupul Meditaţii/Pregatire Iasi, unde atât cadrele didactice, centrele de meditaţii şi studenţii sau absolvenţii îşi publică ofertele. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au verificat mesajele şi i-au contactat pe o parte dintre aceştia, pentru a afla care este procedura de înscriere a unui elev, dar şi dacă mai au locuri disponibile, la două luni după începerea anului şcolar.

Am aflat că mulţi profesori care oferă meditaţii preferă întâi o evaluare iniţială, pentru a şti exact unde se situează elevul şi la ce nivel ar trebui să lucreze, în concordanţă cu pretenţiile părinţilor. Apoi, importante pentru cadrul didactic mai sunt câteva informaţii: dacă elevul învaţă dimineaţa sau după-amiaza, şcoala unde studiază, media acestuia şi, bineînţeles, zona în care locuieşte, pentru ca deplasarea la reşedinţa cadrului didactic să fie facilă.

Cei contactaţi cu greu au mai găsit un loc liber în agendă, unii dintre ei precizând de la început că nu mai există posibilitatea de a primi vreun elev în acest an şcolar. În ceea ce priveşte preţurile, în cazul cadrelor didactice ce au publicat oferta meditaţiilor pe internet, preţul depăşeşte rareori 100 de lei. Însă, în cazul profesorilor cunoscuţi, de la liceele de elită din Iaşi, tariful poate creşte chiar şi la 150-200 de lei pentru două ore de pregătire.

 

Meditaţii mai ieftine oferite de studenţi

 

Piaţa meditaţiilor din Iaşi este reprezentată, într-o bună parte, şi de studenţi. Pe site-ul anunturi-meditatii.ro, o bună parte a anunţurilor sunt ale studenţilor dispuşi să ofere meditaţii la diverse materii. Algoritmul site-ului este simplu: oricine poate publica un anunţ, fie cadru didactic, student sau chiar elev, menţionând materia şi nivelul pentru care oferă meditaţii, preţul serviciului, locaţia unde vor avea loc întâlnirile, experienţa, studiile şi vârsta.

În cazul studenţilor, mulţi precizează că au cel puţin trei ani de experienţă, şi, ca un avantaj, susţin pregătirile la domiciliul elevului. Materiile la care aceştia pot oferi meditaţii sunt diverse, de la matematică sau limba română, până la biologie, chimie, geografie, logică, informatică sau chiar arhitectură. Tariful unei pregătiri cu un student pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei.

Unii studenţi au apelat doar la grupurile de Facebook. Au publicat anunţul şi au fost contactaţi de numeroşi părinţi sau chiar de elevi. De exemplu, Denisa, din Iaşi, oferă meditaţii la matematică elevilor de liceu, iar la numai o săptămână de la publicarea anunţului a spus că a ajuns la cinci clienţi. „Mi-am propus să nu depăşesc cinci-şase meditaţii pe săptămână. Am fost chiar surprinsă să văd cât de repede am ocupat toate locurile. Cred că tariful mic pe care l-am anunţat, respectiv 60 de lei pentru două ore de pregătire, a fost cel care i-a atras”, a explicat aceasta.

Studenţii şi absolvenţii apelează la diverse „trucuri” pentru a-şi atrage clienţii. Unii publică anunţuri simple, de tipul „sunt studentă la Facultatea de Litere şi ofer meditaţii atât la limba şi literatura română pentru examenul de Bacalaureat, cât şi la limba franceză”, iar alţii scot în evidenţă rezultatele pe care le-au obţinut. Un astfel de exemplu este Daniel, care are următorul anunţ pe grupul de Facebook Meditaţii/Pregatire Iasi: „Bună ziua! Sunt student în anul I la medicină (Iaşi) şi ofer meditaţii la anatomie pentru bacalaureat. Am obţinut în bac la anatomie nota 9,6 iar la facultate sunt la buget. O şedinţă de pregătire durează 2 ore şi costă 50 de lei. Pe săptămână vor fi 2 şedinţe”.

 

Câţi profesori îşi declară veniturile în România?

 

Potrivit datelor publicate pe gandul.ro, în intervalul 2020-2022 Administraţia Naţională de Administrare Fiscală a înregistrat 24.642 de declaraţii referitoare la veniturile provenite din activităţi de meditaţii, cele mai multe fiind în 2022.

În aceşti trei ani, profesorii au raportat venituri totale de aproximativ 271 de milioane de lei, dintre care aproape 50% au fost declarate la ANAF în 2022. Majoritatea celor care au raportat venituri din meditaţii sunt profesori din Bucureşti şi judeţul Cluj, iar Iaşul ocupă locul şase în top.

Datele ANAF, segmentate pe ani (2020, 2021, 2022) şi pe judeţe, reflectă situaţia veniturilor declarate legale din activităţi de meditaţii. Numărul total de contribuabili nu depăşeşte 10.000 la nivel naţional, în ciuda faptului că Institutul Naţional de Statistică indică un număr aproape de 240.000 de cadre didactice în sistemul de învăţământ din România. În 2022, numărul profesorilor care au declarat venituri din meditaţii a crescut cu 1.649, atingând cifra de 9.549. Totodată, veniturile totale declarate au înregistrat o creştere de aproape 50%, 42.602.924 de lei, ajungând la 126.363.896 de lei, iar media veniturilor pentru fiecare profesor implicat în meditaţii a crescut de la 10.602 lei la 13.233 de lei.

Comentarii