Poate să înceapă construirea T4 la Aeroportul Iași. Cât timp are Strabag la dispoziție

sâmbătă, 30 aprilie 2022, 09:40
2 MIN
 Poate să înceapă construirea T4 la Aeroportul Iași. Cât timp are Strabag la dispoziție

Termenul de depunere a contestațiilor în procedura de atribuire a contractului de proiectare și construire a unui terminal de pasageri la Aeroportul Iași a expirat fără ca desemnarea câștigătorului licitației să fie atacată.

Asocierea de firme condusă de Strabag, unul dintre cei trei ofertanți care s-au înscris în procedura pentru extinderea infrastructurii aeroportuare la Iași, va fi cea care va edifica viitorul terminal de pasageri, parcarea extinsă și reconfigurarea căilor de acces către acestea. Așa cum am mai relatat, contractul presupune obținerea autorizațiilor, proiectarea și execuția lucrărilor pentru construirea unui terminal de pasageri pe trei niveluri și cu o suprafață desfășurată de 31 mii mp și pentru extinderea parcării aerogării la peste 600 de locuri.

În competiția pentru obținerea contractului cu o valoare estimată de 351,5 milioane lei s-au înscris astă-toamnă:

  1. Strabag, companie care a realizat și extinderea platformei de staționare a avioanelor, de data asta în asociere cu încă 13 firme din mai multe țări printre care Strabag Polonia, Iașicon SA, Quartz Matrix, DAS SRL, Mira Technologies Group;
  2. Eldiclau Prest – Habau, o asociere din care mai fac parte 11 companii – între care una din Italia și una din Austria,
  3. asocierea Bog'Art, CON-A Operations, UTI Construction and Facility Management și Conest, alcătuită din 13 societăți – între care și Consitrans, firma care realizează și studiul de fezabilitate împreună cu proiectul tehnic al autostrăzii A8 între Ungheni-Iași-Moțca (intersecție cu A7) și SF-urile pe A7 între Ploiești și Bacău.

Amintim că finanțarea proiectului din fonduri europene impune încheierea contractului de execuție până la sfârșitul anului 2023. Practic, potrivit cerințelor impuse, construirea propriu-zisă a T4 și a parcării extinse va trebui să înceapă cel mai târziu la sfârșitul anului în curs, termenul de execuție fiind de 12 luni. Până atunci, trebuie finalizată întreaga documentație (autorizațiile, avizele și proiectul tehnic propriu-zis), dar și demolarea fostului sediu al Aviației Utilitare – lucrare asumată de Consiliul Județean – pentru că terminalul va ocupa și suprafața de teren unde se află cum clădirea.

VEDEȚI ȘI:

T4 de la Aeroport va fi construit de austrieci. Va costa 70 milioane euro. Cum va arăta? – AICI

IMPORTANT Vin banii europeni pentru terminalul T4 de la Aeroportul Iași – AICI

Cale liberă pentru construirea T4 la Aeroportul Iași – AICI

SCHIȚE: Cum va arăta noul terminal de pasageri de la Aeroportul Iași – AICI

Comentarii