anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Un proces aparent banal a devenit un adevărat curs de jurisprudenţă europeană. Deşi dovedit, a scăpat

Precedente CEDO ale unor olandezi, norvegieni şi ruşi folosite la Iaşi într-un proces de conducere cu permis suspendat

GALERIE
proces
 • proces
- +

Un banal caz de conducere fără permis s-a transformat la Judecătorie într-un veritabil curs de jurisprudenţă europeană în domeniul drepturilor omului. Cazurile unor norvegieni, olandezi sau ruşi desfăşurate în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost invocate pentru a se stabili dacă Mihai Marin trebuie sau nu să fie condamnat penal. În decembrie 2018, bărbatului îi fusese suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la 5 ianuarie 2019, deoarece depăşise neregulamentar pe DN 1, pe raza judeţului Bihor.

Pe 6 ianuarie, când deci abia îi începuse perioada de suspendare, el a fost depistat pe şoseaua Nicolina, îndreptându-se dinspre Podu Roş spre CUG, la volanul unei autoutilitare Dacia. În plus, vorbea la telefon fără a folosi un dispozitiv de tip „mâini libere” şi nu purta centura de siguranţă. Agentul constatator i-a aplicat o amendă de câte 290 lei pentru vorbitul la telefon şi nepurtarea centurii şi un avertisment pentru faptul că nu avea asupra sa permisul de conducere şi cartea de identitate.

Pe numele său fusese întocmit şi un dosar penal pentru conducerea unui vehicul cu permisul suspendat, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 3 ani. La sfârşitul anului trecut, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei. De la începutul dezbaterilor, magistraţii au pus în discuţie posibila incidenţă a principiului „non bis in idem”, conform căruia „o persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă, chiar şi sub altă încadrare juridică”, după cum se menţionează în Codul de Procedură Penală. Procurorul de şedinţă a apreciat că principiul nu este aplicabil, dar apărătorul lui Marin a preluat ideea. El a arătat că ieşeanul nu are permis de conducere de 2 ani şi 5 luni, fapt ce poate fi asimilat, conform jurisprudenţei CEDO, unei sancţiuni penale. Prin urmare, el a fost deja pedepsit, meritând cel puţin să primească o pedeapsă mai uşoară.

Judecătorii au constatat că vinovăţia lui Marin era pe deplin demonstrată, dar şi că acesta îşi recunoscuse faptele şi se arătase dispus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii. Totodată, magistraţii au insistat asupra posibilei pedepse duble. Chiar dacă Codul de Procedură Penală face referire doar la hotărâri penale definitive, magistraţii au considerat că această formulare nu se referă doar la sentinţe judecătoreşti. Invocând cauza Engel şi alţii împotriva Ţărilor de Jos, magistraţii Judecătoriei au apreciat că şi o sancţiune contravenţională poate fi asimilată unei hotărâri penale.

Prin aplicarea unei sancţiuni de către poliţist, Marin fusese deja „judecat”, procesul fiind astfel o a doua procedură penală desfăşurată pe aceeaşi faptă, situaţie analizată de CEDO în cauza Zolotukhin contra Rusiei sau în A şi B contra Norvegiei. Raportându-se la aceasta din urmă, judecătorii au apreciat că sancţiunea contravenţională şi pedeapsa penală au ca finalitate ocrotirea aceleiaşi valori sociale, respectiv siguranţa circulaţiei rutiere. Astfel, aplicarea amândurora ar impune în sarcina acuzatului o sarcină excesivă. Ca urmare, judecătorii au decis încetarea procesului penal împotriva lui Marin, sancţiunile primite anterior fiind apreciate ca suficiente. Nu de aceeaşi părere au fost şi procurorii, care au atacat sentinţa în faţa Curţii de Apel. Aceasta urmează să analizeze în noiembrie sentinţa dată de instanţa inferioară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.