Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră la Iaşi: de la grădiniţă până la doctorat. Vom avea prima universitate din ţară ce poate pregăti complet un tânăr

GALERIE
uaic, pepiniera, gradinita, liceu
  • uaic, pepiniera, gradinita, liceu
- +

UAIC a autorizat funcţionarea unui liceu. Având în vedere că ciclurile preşcolar şi de şcoală primară şi gimnazială le deţinea deja, acum universitatea va putea pregăti tineri de la grădiniţă până la doctorat.

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) devine prima instituţie de învăţământ superior din România care are autorizaţie de funcţionare pentru toate ciclurile de învăţământ: de la grădiniţă până la doctorat şi studii post-universitare. Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a emis o autorizaţie provizorie de funcţionare şi pentru două clase de liceu – de mate-info şi ştiinţe sociale, care se vor desfăşura sub umbrela UAIC.

Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, în momentul de faţă se aşteaptă ordinul de ministru prin care să fie confirmată autorizaţia ARACIP, însă cei de la UAIC nu vor să înmatriculeze elevi încă de anul acesta, ci vor să înceapă de anul viitor, fiindcă admiterea la liceu s-a încheiat şi clasele s-ar umple doar cu candidaţii care nu au prins loc şi cei care vor să se transfere. Activitatea claselor a fost autorizată să se desfăşoară în Corpul B al Colegiului Economic „Virgul Madgearu” din Iaşi, cunoscut sub numele de Economic 2, o altă posibilitatea fiind organizarea lor după-amiază în spaţiile de la Liceul „Garabet Ibrăileanu”, în urma unor discuţii care au avut loc între conducerile celor două instituţii. „Unul dintre obiectivele noastre strategice, ale universităţii, a fost şi este de a înfiinţa toate treptele învăţământului preuniversitar: aveam grădiniţă, şcoală primară, anul trecut am depus dosar de autorizare provizorie pentru gimnaziu şi am obţinut autorizarea, iar anul acesta am făcut la fel pentru liceu. În momentul de faţă avem autorizate toate cele 4 trepte de studiu, începând cu grădiniţa”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Laboratoarele de fizică sau chimie, la facultăţile UAIC

Coordonatorul activităţilor de la liceu şi a tuturor programelor preuniversitar de la UAIC este lectorul universitar Bogdan Neculau, cadru didactic al universităţii, care a avut şi experienţă în zona preuniversitară, fiind şi inspector de specialitate în cadrul ISJ Iaşi. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că dorinţa universităţii este de a oferi un pachet complet pentru familiile din Iaşi şi din Moldova: posibilitatea ca un copil să studieze, de la grădiniţă până la studii superioare, sub supravegherea cadrelor didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. „Ce m-a încântat pe mine foarte tare este că această comisie ARACIP a apreciat ideea de noutate ca elevii să facă fizica în laboratorul de fizică din universitate, pus la dispoziţie de Facultatea de Fizică. Cooperarea asta este unică: Facultatea de Chimie a pus şi ea un laborator la dispoziţie, orele de Informatică se vor face în laboratoarele de la facultatea de profil şi tot aşa”, a explicat Bogdan Neculau.

Liceul va avea un statut special, se va face şi practică pedagogică de către studenţii care urmează modulele necesare pentru a deveni profesori la UAIC. Iar începând cu ultimii doi ani, toate unităţile preuniversitare de la UAIC nu mai sunt exclusiv pentru profesori şi alt personal al universităţii, ci s-au deschis pentru întreaga comunitate. „Se dă concurs, sunt interviuri, avem criteriile standard, există o prioritate pentru copii angajaţilor, dar mulţi au venit din afară. Legea ne dă voie acum să avem şi profesori titulari pe preuniversitar, dar momentan nu avem angajaţi, profesorii care fac activităţi la noi, de altfel de valoare, cunoscuţi şi apreciaţi în sistemul universitar, au contract la plata cu ora”, a punctat prof.dr. Tudorel Toader.

Cine va preda la liceul UAIC

La gimnaziu şi liceu sunt profesori de la licee precum Negruzzi, Racoviţă, Colegiul Naţional, Liceul Economic 2 sau Şcoala 22, dar sunt şi tineri care au obţinut note mari la titularizare şi predau acum în mediul rural. Bogdan Neculau explică faptul că sunt în special acei tineri care au arătat o înclinare către activitatea de predare didactică şi au păstrat legătura cu facultăţile unde s-au format. Şi profesorii care vor preda la liceu au deja contractele semnate, chiar dacă activitatea este posibil să înceapă din 2023, fiindcă în dosarul de acreditare provizorie au fost depuse inclusiv contractele semnate cu cadrele didactice şi planurile de învăţământ. „M-a încântat că sunt colegi din preuniversitar care s-au oferit ei să vină să predea şi sunt colegi buni, apreciaţi în liceele din care vin. Un alt lucru interesant, spre exemplu, la modulul de gimnaziu, unde avem acum o clasă a V-a care a terminat primul an, este că se studiază ca a doua limbă străină germana. Am dat părinţilor să aleagă între franceză, germană, italiană şi spaniolă ca a doua limbă, după engleză, şi ei au ales germana”, a explicat Bogdan Neculau.

Elevii de gimnaziu din prima clasă formată anul trecut iau masa la cantina UAIC, iar apoi urmează un modul de tip şcoală-după-şcoală şi pleacă acasă la 16.30. Cursurile la gimnaziu se ţin în Corpul I, în spatele clădirii „La Balena” din Complexul „Titu Maiorescu”. Cursurile la şcoală nu sunt însă încă gratuite, fiindcă deşi există o legislaţie aprobată din aprilie 2021, care spune că unităţile de învăţământ aflate în subordinea universităţilor se finanţează prin contractul instituţional, încă nu a fost publicată metodologia, deşi trebuia să se întâmplă în 60 de zile, adică până în iulie 2021. „La liceu ne dorim să ne extindem pe viitor – să avem clase la toate cele patru profiluri, inclusive filologie şi ştiinţele naturii, fiindcă solicitări există, telefoanele sună întruna de când a apărut această idee. A fost achiziţionată şi o grădiniţă lângă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi vor fi făcute două clase de grădiniţă acolo. Vrem să ajungem cu 2 clase la fiecare nivel”, a completat Bogdan Neculau. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri