Proiect de hotărâre exploziv al Primăriei. Maşinile sub Euro 5 vor avea voie prin Iaşi numai noaptea

sâmbătă, 06 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Proiect de hotărâre exploziv al Primăriei. Maşinile sub Euro 5 vor avea voie prin Iaşi numai noaptea

Potrivit proiectului Primăriei, măsurile ar urma să intre în vigoare etapizat în următorii ani. Astfel, peste doi ani nu vor mai putea circula prin oraş în intervalul orar 6-22 maşinile care au sub Euro 4 norma de poluare. Peste alţi doi ani, interdicţia urmează să se aplice şi maşinilor cu norma Euro 4, ziua putând circula doar maşinile cu Euro 5 sau peste.

Primăria pregăteşte un proiect care va afecta mii de şoferi: instituţia vrea ca maşinile poluante să circule doar noaptea. Într-un comunicat, municipalitatea anunţă iniţierea un proiect de hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Potrivit instituţiei, proiectul de CL va cuprinde mai multe măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe raza administrativ-teritorială a oraşului.

„Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, de la data adoptării hotărârii, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv şi non-Euro. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023, utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri, decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi şi numai în intervalul orar 06.00 – 22.00“, se arată în comunicatul Primăriei. Reprezentanţii municipalităţii spun că proiectul de CL va contribui la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare redusă, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

Totuşi, vor exista şi excepţii, respectiv autovehiculele îndreptă­ţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehicule­le care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

 

 

Comentarii