S-a ales președintele Senatului la UAIC: cum afectează această mișcare tabla de șah pentru alegerea rectorului?

joi, 22 februarie 2024, 20:08
2 MIN
 S-a ales președintele Senatului la UAIC: cum afectează această mișcare tabla de șah pentru alegerea rectorului?

Joi, 22 februarie 2024, în cadrul ședinței Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au avut loc alegerile pentru funcția de președinte al Senatului UAIC pentru mandatul din perioada 2024 – 2029. 

În urma votului membrilor Senatului UAIC, proaspăt aleși la rândul lor, a fost pus din nou în funcția de președinte al Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu. A obținut 61 de voturi pentru (65 de persoane prezente, 4 voturi nule).

Acesta este la al doilea mandat și a fost prorector al rectorului Vasile Ișan în trecut.

Sursele ZDI spun că, deși Iancu nu a fost niciodată un om comod pentru rectorul în exercițiu, nici nu și-a arătat deschis opoziția în anii de mandat la conducerea Senatului. Însă alegerea sa în funcție e văzută de unii ca un pas în spate pentru actualul rector, decât ca o victorie. Aceleași surse spun că nu a mai fost niciun alt candidat, pentru că nu s-a reușit să se strângă o opoziție pentru a-l susține pe acesta din urmă. Daca actualul rector ar fi fost sigur de o majoritate favorabila, ar fi putut arata acest lucru propunand un candidat asumat fatis. Pe de alta parte, sunt universitari care spun ca votul din Senat nu are relevanta si nu semnifica nimic din punct de vedere al atitudinii "bazei" fata de alegerile pentru functia de rector. Ei spun ca presedintele Senatului este o persoana neconflictuala si nici un candidat nu a avut interes sa forteze un test prematur prin propunerea unui alt candidat.

Comentarii