Sinagoga Mare s-a redeschis aseară, după mai bine de 10 ani de restaurări

marți, 04 decembrie 2018, 02:49
2 MIN

Sinagoga din Târgu Cucu este cea mai veche din România. La eveniment, alături de oficialităţile locale, a fost prezent şi Mitropolitul Teofan.

Cea mai veche sinagogă din România a fost reinaugurată ieri după-amiază, după mai mulţi ani de lucrări de restaurare. Sinagoga Mare, din Târgu Cucu, a găzduit ceremonia organizată de Comunitatea Evreilor din Iaşi odată cu începerea sărbătorii Hanuka („Săr­bătoarea Luminilor“), care ţine opt zile, conform tradiţiei.

Lucrările de restaurare au debutat în anul 2006, dar s-au derulat foarte lent. Clădirea veche de la sfârşitul secolului al XVII-lea a fost declarată monument istoric în anul 2004. Din cele 112 case de rugăciune existente în Iaşi în 1939, astăzi mai există doar două aşezăminte, celălalt fiind Sinagoga Merarilor, care, de asemenea, este monument istoric.

Lucrările de restaurare a Sinagogii Mari au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, iar Primăria Iaşi a asigurat refacerea zonei din jur.

„Sinagoga va avea cel puţin un dublu rol. Unul de tip laic, de monument istoric, vizitabil, şi unul religios, de spaţiu în care se vor desfăşura manifestările religioase ale comunităţii evreieşti din Iaşi“, declara, ieri, primarul Mihai Chirica.

Alături de primar, la inaugurarea şi sfinţirea lăcaşului de cult au participat prefectul Marian Şerbescu, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, invitaţi din întreaga ţară – precum preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, alături de Prim Rabinul României – dar şi invitaţi de peste hotare.

O surpriză a fost participarea ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sinagoga Mare a fost arhiplină aseară. Înaintea începerii ceremoniei, a fost dezvelită o placă memorială amplasată la intrarea în aşezământ.

Comentarii