Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Supermarket versus Piaţă: ce alegem? Am făcut un tur de o zi, am notat preţuri şi argumente

GALERIE
supermarket
  • supermarket
- +

Un prim aspect constatat la un tur de o zi: în supermarketurile din Iaşi preţurile legumelor sunt semnificativ mai mari faţă de cele din pieţe, ajungând să fie chiar duble.

Totuşi, mulţi ieşeni preferă supermarketurile: “Le ai la tot pasul”, motivează o tânără n nutriţioniştii sunt însă mai sceptici: “Gândiţi-vă la drumul lung al unui fruct adus de la mii de kilometri”. Cei mai în vârstă aleg însă piaţa, mai ales în această perioadă când se umplu cămările. “Ziarul de Iaşi” a făcut un tur de o zi prin pieţe şi supermarketuri, a notat preţuri şi a vorbit cu cumpărătorii. Supermarket sau piaţă: ce alegem?

În ultimul an, România a fost lovită de un val de scumpiri în ceea ce priveşte produsele alimentare de bază. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, anunţă că nu vor mai avea loc scumpiri în toamna acestui an, chiar dacă producătorii vor fi afectaţi. În topul celor mai mari scumpiri din România se numără uleiul, care s-a scumpit cu 39,4%, urmat de pâine şi cereale, cu 23,1%, apoi peştele şi fructele de mare, care costă cu 15,3% mai mult decât anul trecut. În ceea ce priveşte preţul legumelor, România a înregistrat o creştere de 14,8% în acest an în magazinele din România. Tot o creştere semnificativă a legumelor a apărut şi în pieţe. Chiar dacă scumpirile sunt semnificative, niciunul dintre produsele de bază monitorizate de Comisia Europeană nu se află la un capăt al extremelor, cea mai mică sau cea mai mare creştere.

Avantajul de supermarket: alegi produsul

În supermarketurile din Iaşi, preţurile legumelor sunt semnificativ mai mari faţă de cele din pieţe, ajungând să fie chiar duble. Un alt alt aspect îl reprezintă marfa de import care domină supermarketurile, cei mai importanţi furnizori fiind ţări precum Olanda, Polonia, Turcia, Germania sau Grecia. Cu toate acestea, cumpărătorii se îndreaptă mult spre supermarketuri, deoarece îşi aleg singuri legumele sau, şi mai simplu, le pot comanda printr-o aplicaţie de delivery, nefiind nevoiţi să se deplaseze din casă.

Carrefour este unul dintre supermarketurile care are o varietate mare de legume şi preţuri diferite în funcţie de originea ţării din care provin produsele. De exemplu, în Carrefour-ul din Păcurari, un kilogram de ardei roşu gras din România costă 14,99, în timp ce unul din import costă 10,99. Preţul kilogramului de roşii româneşti din Carrefour variază în funcţie de tipul roşiilor, de exemplu roşii roz sau roşii cherry prunişoare. Preţul acestora începe de la 5,49 lei şi poate ajunge la 14,19 de lei kilogramul. Un kilogram de castraveţi costă 4,49.

Kaufland, comparabil cu Carrefour

Dacă alegi să-ţi faci cumpărăturile din Kaufland, varietate legumelor nu este prea mare, spre deosebire de Carrefour. În Kaufland-ul din Păcurari preţul unui kilogram de ardei gras roşu este de 11,99 lei, iar un kilogram de roşii costă 5,99 lei, cele cherry fiind mai scumpe, 500 g costând 6,99 de lei. Castraveţii sunt mai scumpi decât în Carrefour, aceştia având un preţ de 4,79 lei. Lidl este supermarketul care are reduceri la legume destul de ofertante. De exemplu, în această perioadă, castraveţii sunt reduşi cu 31%, preţul lor pe kilogram fiind de 3,29 lei de la 4,99. O pungă de 500 g de ardei gras bicolor costă 6,99 lei de la 8,99, reducerea fiind de 22%.

Piaţa, locul potrivit pentru pregătirile de iarnă

În Piaţa Nicolina este mare forfotă în perioada aceasta, fiind plin de oameni care îşi fac cumpărăturile pentru a prepara diferite conserve pentru iarnă, precum castraveţi muraţi sau zacuscă. „Aleg întotdeauna piaţa atunci când vine vorba de a pune conserve pentru iarnă, în special datorită preţurilor. Având nevoie de a cumpăra mai mult decât o fac de obicei, supermarketurile nu sunt o opţiune pentru mine. Am mai multă încredere în vânzătorii de aici, şi ştiu că produsele lor sunt 100% româneşti şi au un preţ mai bun decât la supermarket”, ne-a declarat o pensionară. Dacă eşti o persoană care prepară diferite conserve în acest anotimp, preţurile din supermarketuri nu sunt cea mai bună alegere pentru buzunarul tău. Piaţa Nicolina are cele mai mici preţuri pentru legume. Spre exemplu, un kilogram de ardei kapia roşu costă 9,99 în Kaufland, în timp ce în Piaţa Nicolina ajunge la jumătate: 5 lei. Preţul kilogramului de gogoşari în piaţă este de 6 lei, în timp ce în Carrefour costă 8,99.

“Vin rar la piaţă. Supermarketurile sunt la tot pasul”

Vinetele şi morcovii ajung la 5 lei kilogramul. Preţul kilogramului de castraveţi diferă, cei mari costă 3 sau 4 lei, în timp ce castraveţii mai mici perfecţi pentru a fi puşi la murat costă 6 lei kilogramul. La fel ca în cazul castraveţilor, roşiile din Piaţa Nicolina diferă în funcţie de ceea ce ai nevoie. Preţul unui kilogram de roşii pentru a fi de mâncat în salate este de 4 lei, în schimb roşiile potrivite pentru a face un suc din ele costă 8 lei kilogramul.

Piaţa din Alexandru cel Bun este şi ea la fel de animată datorită oamenilor care se pregătesc pentru anotimpul rece. Aici preţurile sunt ceva mai mari, cu 0,50 de lei sau 1 leu faţă de Piaţa Nicolina, însă oamenii sunt şi ei în plin shopping. „Recunosc că în cea mai mare parte a timpului îmi cumpăr legume de la supermarketuri. Sunt la tot pasul şi îmi place să îmi aleg legumele singură. Uneori îmi fac cumpărăturile prin aplicaţiile de delivery, dacă vreau să-mi cumpăr mai multe produse şi nu le pot aduce acasă singură. Cu toate acestea, din când în când merg şi la piaţă, atunci când vreau să-mi fac o salată proaspătă din legume româneşti”, ne-a declarat o tânără studentă.

Dezavantajul legumelor importate

“Să ne gândim la traseul unui aliment. Un aliment care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanţe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin şi e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el îşi pierde din nutrienţi”, a explicat Ana Szabadszalasi, nutriţionist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri