De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testul simplu şi rapid pentru infecţiile respiratorii virale care reduce internarea în spital şi utilizarea antibioticelor

duminică, 02 decembrie 2018, 09:40
4 MIN
 Testul simplu şi rapid pentru infecţiile respiratorii virale care reduce internarea în spital şi utilizarea antibioticelor

Un test rapid şi simplu de efectuat pentru infecţiile respiratorii virale poate reduce utilizarea inutilă a antibioticelor şi internarea în spital, potrivit noilor cercetări prezentate în cadrul Congresului Internaţional al Societăţii Europene de Boli Respiratorii. Testul, care necesită doar 50 de minute pentru obţinerea rezultatelor, ar putea reduce costuri de aproximativ 2.500 de euro pentru fiecare pacient care nu a fost internat în spital, ar contribui la ameliorarea presiunilor pentru paturile disponibile şi ar putea ajuta la reducerea dezvoltării rezistenţei la antibiotice.

 

Testările point-of-care pentru bolile respiratorii virale reprezintă un nou serviciu lansat la Watford General Hospital (Marea Britanie) la 15 ianuarie 2018. Testul implică introducerea unui tampon într-o nară a pacientului pentru a colecta o mostră de secreţii din partea din spate a nasului (1 minut); proba este pregătită şi inserată într-o maşină compactă (3-5 minute), care analizează mostra şi apoi generează rezultatele printate în decurs de 43 de minute.

„Întregul proces, de la obţinerea unui eşantion din nasul pacientului până la obţinerea unui rezultat ar trebui să dureze mai puţin de 50 de minute, ceea ce are un impact enorm asupra calităţii actului medical, deoarece îmbunătăţeşte experienţa pacientului şi permite decizii rapide, informate cu privire la gestionarea cazului medical“ – a spus Dr. Roy. „Acesta este acelaşi test şi aceeaşi tehnologie ca cea utilizată în laboratorul nostru de microbiologie, dar am adus echipamentul la patul pacientului. Obţinerea unor rezultate din probele trimise la laboratorul de microbiologie pot dura mai mult de două zile.“

Dr. Roy a prezentat în cadrul congresului datele de la primii 1075 de pacienţi, analizaţi între 15 ianuarie şi 1 mai 2018. Dintre acestea, 61% au arătat că pacienţii au avut unul sau mai multe virusuri, dintre care 56% au fost gripali şi 54% au fost alte virusuri, cum ar fi rinovirus, coronavirus, metapneumovirus şi adenovirus, care pot provoca probleme respiratorii sau infecţii bacteriene, în special la pacienţii cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

„Rezultatele iniţiale obţinute pe primii 1.075 de pacienţi arată potenţialul acestui test. Am reuşit să identificăm 121 de pacienţi care aveau infecţii virale, nu aveau nici o dovadă de infecţie bacteriană, prezentau o radiografie toracică normală şi doar indicatori modici ai inflamaţiei. Pentru aceştia, internarea în spital nu a fost necesară în proporţie de 25%, iar administrarea inutilă de antibiotice a fost evitată în proporţie de 50%. Niciunul dintre cei 30 de pacienţi care nu au fost internaţi în spital şi cărora nu le-au fost prescrise antibiotice nu a prezentat efecte clinice adverse, ceea ce este încurajator.“ – a declarat Dr. Kay Roy, medic consultant în medicină respiratorie şi medicină generală internă la West Hertfordshire Hospitals NHS Trust, Watford, lector senior onorific la Universitatea din Hertfordshire, Hatfield (Marea Britanie).

Rezultatele testelor au fost combinate cu alţi factori clinici importanţi, cum ar fi constatările radiografiilor toracice şi lipsa dovezilor de infecţie bacteriană, la 387 de pacienţi. Dintre aceştia, au fost identificaţi 121 de pacienţi penru care puteau fi evitate atât internarea în spital, cât şi administarea antibioticelor.

„Am constatat că, atunci când pacienţii au beneficiat de testările point-of-care pentru boli respiratorii virale, imediat dupa ce s-au prezentat la camera de gardă, fluxul de lucru a fost îmbunătăţit şi au fost necesare mai puţine internări cauzate de infecţiile virale. Acest lucru este extrem de valoros în special în timpul unei epidemii de gripă din cursul iernii.“

Costul acestor teste este compensat prin evitarea costului de testare în cadrul laboratoarelor de microbiologie şi a costului de internare a pacienţilor în spital.

„Constatările indică în mod clar o economie de cost netă. Fiecare internare poate costa aproximativ 2500 Euro. Am putea realiza economii semnificative pentru serviciile de sănătate naţionale prin evitarea internărilor inutile, în cazul pacienţilor care altfel ar fi fost internaţi şi li s-ar fi administrat antibiotice, în timp ce aşteptau până la două zile rezultatele obţinute în laborator. Pacienţii la care antibioticele sunt evitate, contribuie, de asemenea, la economii de costuri, dar şi de paturi şi secţii care rămân libere.“ – a adăugat Dr. Roy.

Profesorul Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania, Preşedintele Societăţii Europene de Boli Respiratorii, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: „Pe măsură ce populaţia europeană îmbătrâneşte, există o presiune din ce în ce mai mare asupra disponibilităţii paturilor de spital. Închiderea unei secţii pentru că un pacient a fost internat cu o infecţie virală care s-ar putea răspândi la alţi pacienţi şi nu este tratabilă cu antibiotice pune şi mai multă presiune asupra spitalelor, fiind de asemenea şi o problemă costisitoare. Abordarea inovatoare descrisă în prezentarea de faţă ar putea face o diferenţă semnificativă nu numai în spitale, ci şi în cazul pacienţilor, a căror calitate a vieţii va fi mult îmbunătăţită, prin evitarea utilizării inutile a antibioticelor şi a internării în spital. Cu toate acestea, acest test va trebui comparat cu ghi­durile şi cu practica clinică recomandată pentru confirmarea utilităţii sale.“

Comentarii