De Business

Punem punctul pe știi

Top 20 în judeţul Iaşi: Miroslava bate Paşcaniul, Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc

marți, 29 august 2023, 01:50
5 MIN
 Top 20 în judeţul Iaşi: Miroslava bate Paşcaniul, Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc

Toate firmele din Municipiul Pașcani, împreună cu cele din orașele Târgu Frumos, Podu Iloaiei și Hârlău nu au reușit să depășească anul trecut veniturile totale ale societăților comerciale din comuna Miroslava. Cu o populație de 2,2% din populația totală a Iașului, Miroslava s-a plasat pe locul al doilea în topul unităților administrativ teritoriale din Județul Iași, ordonate descrescător după cifra de afaceri realizată în 2022. 

De fapt, datele analizate după statisticile din Breviarul Economic publicat de Camera de Comerț și Industrie Iași pentru anul 2022 arată că trei sferturi din veniturile totale ale județului au fost generate de firmele active din Municipiul Iași și din Miroslava.

Iaşul are partea leului

Din “tortul” cifrei de afaceri de 8,7 miliarde de euro – care reprezintă volumul total al veniturilor realizate anul trecut de firmele din județul Iași – partea leului îi revine Municipiului Iași, loc în care erau active anul trecut 13.620 de firme, adică 62% dintr-un total de 21.994.

Județul Iași are două municipii (Iași și Pașcani), trei orașe (Târgu frumos, Podu Iloaiei și Hârlău) și 92 de comune. Dar realitatea din teritoriu, economică și socială, a luat-o la galop, lăsând în urmă împărțirile administrative ale teritoriului. Așa se face că, după municipiul reședință de județ, cea mai importantă pondere la cifra totală de afaceri o are comuna Miroslava, în timp ce al doilea municipiu, Pașcani, a realizat mai puțin de jumătate din cifra de afaceri a comunei situată la 8 km de Iași.

Concret, societățile comerciale active din județul Iași (fără filialele societăților din alte județe) au realizat anul trecut o cifră de afaceri de 8.776.484.385 euro, din care peste 5,7 miliarde euro (65,2%) au fost bani obținuți de societățile din Municipiul Iași, în timp ce Miroslava a realizat 9,9% din cifra totală de afaceri din județ (peste 871 milioane de euro), iar orașul Pașcani, pe locul al treilea, a realizat aproape 413,5 milioane de euro, adică 47% din totalul obținut de Miroslava și 4,7% din totalul pe județul Iași.

Miroslava găzduiește firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județul Iași, BorgWarner România SRL, a cărei cifră de afaceri pe anul 2022 reprezintă 41% din totalul realizat la nivelul întregii comune. Dar și fără BorgWarner, comuna s-ar fi situat tot înaintea Pașcaniului. Fără cifra de afaceri realizată de BorgWarner România SRL, Miroslava a generat o cifră de afaceri cu circa 100 de milioane de euro mai mare decât Municipiul Pașcani.               

Și nu doar că, economic, comuna Miroslava e mai puternică decât Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos și Podu Iloaiei la un loc, dar cifra de afaceri a firmelor cu sediul social în această comună a fost anul trecut cu aproape 202 milioane de euro mai mare decât a firmelor din cele patru entități administrative la un loc. În plus, comuna avea anul trecut 1379 de societăți comerciale active, conform Breviarului Economic al Județului Iași, întocmit de Camera de Comerț și Industrie, în timp ce Pașcani, Târgu frumos, Hârlău și Podu Iloaiei aveau cumulat 1.240 de firme active.    

Alte comune care stau mai bine decât oraşele

Iar aceasta nu este singura comună care lasă în urmă, ca cifră de afaceri, ca număr de firme sau ca populație, cele trei orașe din componența județului Iași. Comunele Valea Lupului și Tomești, de exemplu, care sunt situate la 9 km, respectiv 10 km de Municipiul Iași, s-au clasat pe locurile 4 și 5 în topul unităților administrativ teritoriale din județ, în timp ce orașul Târgu Frumos, pe locul al șaselea, a realizat prin firmele sale o cifră de afaceri de 122 de milioane de euro (cu 66 de milioane de euro mai mică decât cea din Tomești și cu peste 96 de milioane de euro mai mică decât cea obținută de firmele din Valea Lupului).

În același timp, Comuna Ciurea, situată la 12 km de Iași, a devansat ca populație toate cele trei orașe ieșene, în timp ce economic a fost mai puternică decât Podu Iloaiei și Hârlău. Cifra de afaceri a firmelor din Ciurea a fost de 93,7 milioane de euro, în timp ce volumul total al vânzărilor realizate de firmele din Podu Iloaiei s-a situat la nivelul de 93,5 milioane de euro, iar cel din Hârlău la 3,9 milioane euro. Asta în timp ce în Ciurea erau 544 de firme active, iar în Podu Iloaiei erau doar 122.

UAT-urile aflate în top 10 după cifra de afaceri realizată anul trecut se situează la o distanță medie de 23,5 km față de Municipiul Iași.     Lețcani, la 16 km de Iași, s-a poziționat pe locul al nouălea în topul cifrei de afaceri (cu peste 92 milioane de euro), iar comuna Bârnova, pe locul 10, a înregistrat o cifră totală de afaceri de 63.420.186 euro.

Cotnariul este pe locul 11                                           

Cotnariul, cu vinăriile sale, se situează abia pe locul 11 (cu o cifră de afaceri cumulată a firmelor din comună de 58 milioane euro), în timp ce Rediu vine puternic din urmă: a avut anul trecut a 13-a cea mai mare cifră de afaceri din județ, de peste 54,4 milioane de euro.

Comunele Holboca și Aroneanu (locurile 14 și 16 după cifra de afaceri), situate la 8 km, respectiv 6 km de Iași, au avut o evoluție mai puțin spectaculoasă decât Valea Lupului, Miroslava sau Tomeşti, dar au întrecut orașul Hârlău (locul 17), atât ca număr de firme, cât și ca cifră de afaceri.

Totuşi, trebuie spus că Aroneanu avea doar 4.115 locuitori și o cifră de afaceri de 40,3 milioane de euro, în timp ce Hârlău avea anul trecut 14.563 locuitori și o cifră de afaceri de 39,9 milioane de euro.

Pe de altă parte, firmele active din nouă comune din județul Iași, puteau fi numărate anul trecut pe degetele de la două mâini, iar pentru cea puțin populată comună, Roșcani, ar fi fost de ajuns și degetele de la o mână. Localitatea cu doar 1.560 de persoane (după domiciliu) avea în 2022 doar cinci firme active, care au realizat o cifră totală de afaceri de 169.116 euro. 

Comentarii