Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline

GALERIE
sectie ati covid
  • sectie ati covid
- +

Ieri-dimineaţă, la Spitalul de Infecţioase era un singur pat liber. A ajuns la Iaşi tulpina britanică, dar şi alte mutaţii mult mai contagioase.

Medicii din Iaşi implicaţi în prima linie a pandemiei COVID-19 atrag atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, se constată o creştere constantă a numărului de cazuri, iar secţiile ATI încep din nou să funcţioneze la capacitate maximă.

Ieri, la nivelul reţelei sanitare existau doau cinci paturi libere pentru bolnavii în stare critică. Tot specialiştii afirmă că se constată o creştere a numărului de cazuri de boală cu formă severă în rândul populaţiei tinere.

Creşterea numărului de cazuri, provocată de tulpina britanică

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, din cele nouă paturi de la Compartimentul ATI, doar unul sigur era liber ieri, la raportarea de la ora 10,30.

“Din nefericire, în ultima perioadă observăm o creştere a numărului de cazuri. Este o creştere constantă, şi nu putem spune că e o creştere bruscă. În continuare, avem pacienţi internaţi la secţiile ATI cu forme grave. Dar, până în momentul de faţă, sistemul de sănătate are capacitatea să gestioneze atât cazurile medii, cât şi severe de boală. Dinamica paturilor de la ATI nu o putem preconiza. Legat de Spitalul Mobil Leţcani, sigur, dacă va fi nevoie, vom discuta despre redeschiderea sa, dar nu până nu vor fi rezolvate problemele tehnice care sunt acolo", a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În opinia medicilor, creşterea numărului de cazuri este generată şi de pătrunderea noilor tulpini de SARS COV2, care sunt mult mai contagioase.

"Este evident o creştere datorată transmiterii accentuate a acestor noi tulpini. Mă refer la cea denumită B117 sau aşa cum a fost proverbial numită tulpina britanică. Sunt ceva cazuri şi cu celelalte tulpini care au circulat în Europa, respectiv în Spania, şi înţeleg că şi cea din America de Sud. Cel mai probabil, această transmitere accelerată este o caracteristică a formelor mutagene ale virusului. De asemenea, această creştere a numărului de cazuri vine pe fondul timpului prea scurt care a trecut de la începutul vaccinării şi până acum", a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Profilul pacientului ATI COVID s-a schimbat. Tot mai mulţi au între 25 şi 45 de ani

Ieri, la Spitalul de Peumoftiziologie nu mai erau locuri libere la ATI, ci doar în zona de confirmaţi cu forme medii spre severe de boală.

“Ceea ce am constat este faptul că tot mai multe cazuri grave apar la tineri, şi aici mă refer la cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani. Şi acesta este un semnal de alarmă. În ceea ce priveşte locurile la ATI, acestea au fost întotdeauna finite. De aceea, am recomandat prudenţă, mai ales că noi am început să preluăm şi pacienţi non-covid. Probabil, vom ajunge din nou la redirecţionarea bolnavilor non-covid în stare gravă către alte unităţi medicale", a adăugat Radu Crişan Dabija.

În opinia acestuia, a apărut o nouă categorie de sceptici chiar în rândul celor care au trecut prin boală.

"Atitudinea populaţiei nu s-a schimbat în ultima perioadă. În schimb, am întâlnit cazuri de pacienţi care au afirmat că au crezut că, dacă au făcut boala, s-au imunizat pe vecie. Nu este aşa. Chiar noi am testat în rândul personalului nostru medical şi am constat că există colegi care, deşi au trecut prin boală, nu aveau anticorpi. De asemenea, literatura de specialitate menţionează faptul că nu toţi cei care se vaccinează fac anticorpi. De aceea, trebuie prudenţă maximă în continuare, trebuie respectate măsurile de protecţie chiar şi după vaccinare", a mai spus Radu Crişan Dabija.

Vezi: Eficacitatea vaccinurilor pentru tulpina britanică

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.