Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline

GALERIE
sectie ati covid
  • sectie ati covid
- +

Ieri-dimineaţă, la Spitalul de Infecţioase era un singur pat liber. A ajuns la Iaşi tulpina britanică, dar şi alte mutaţii mult mai contagioase.

Medicii din Iaşi implicaţi în prima linie a pandemiei COVID-19 atrag atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, se constată o creştere constantă a numărului de cazuri, iar secţiile ATI încep din nou să funcţioneze la capacitate maximă.

Ieri, la nivelul reţelei sanitare existau doau cinci paturi libere pentru bolnavii în stare critică. Tot specialiştii afirmă că se constată o creştere a numărului de cazuri de boală cu formă severă în rândul populaţiei tinere.

Creşterea numărului de cazuri, provocată de tulpina britanică

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, din cele nouă paturi de la Compartimentul ATI, doar unul sigur era liber ieri, la raportarea de la ora 10,30.

“Din nefericire, în ultima perioadă observăm o creştere a numărului de cazuri. Este o creştere constantă, şi nu putem spune că e o creştere bruscă. În continuare, avem pacienţi internaţi la secţiile ATI cu forme grave. Dar, până în momentul de faţă, sistemul de sănătate are capacitatea să gestioneze atât cazurile medii, cât şi severe de boală. Dinamica paturilor de la ATI nu o putem preconiza. Legat de Spitalul Mobil Leţcani, sigur, dacă va fi nevoie, vom discuta despre redeschiderea sa, dar nu până nu vor fi rezolvate problemele tehnice care sunt acolo", a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În opinia medicilor, creşterea numărului de cazuri este generată şi de pătrunderea noilor tulpini de SARS COV2, care sunt mult mai contagioase.

"Este evident o creştere datorată transmiterii accentuate a acestor noi tulpini. Mă refer la cea denumită B117 sau aşa cum a fost proverbial numită tulpina britanică. Sunt ceva cazuri şi cu celelalte tulpini care au circulat în Europa, respectiv în Spania, şi înţeleg că şi cea din America de Sud. Cel mai probabil, această transmitere accelerată este o caracteristică a formelor mutagene ale virusului. De asemenea, această creştere a numărului de cazuri vine pe fondul timpului prea scurt care a trecut de la începutul vaccinării şi până acum", a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Profilul pacientului ATI COVID s-a schimbat. Tot mai mulţi au între 25 şi 45 de ani

Ieri, la Spitalul de Peumoftiziologie nu mai erau locuri libere la ATI, ci doar în zona de confirmaţi cu forme medii spre severe de boală.

“Ceea ce am constat este faptul că tot mai multe cazuri grave apar la tineri, şi aici mă refer la cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani. Şi acesta este un semnal de alarmă. În ceea ce priveşte locurile la ATI, acestea au fost întotdeauna finite. De aceea, am recomandat prudenţă, mai ales că noi am început să preluăm şi pacienţi non-covid. Probabil, vom ajunge din nou la redirecţionarea bolnavilor non-covid în stare gravă către alte unităţi medicale", a adăugat Radu Crişan Dabija.

În opinia acestuia, a apărut o nouă categorie de sceptici chiar în rândul celor care au trecut prin boală.

"Atitudinea populaţiei nu s-a schimbat în ultima perioadă. În schimb, am întâlnit cazuri de pacienţi care au afirmat că au crezut că, dacă au făcut boala, s-au imunizat pe vecie. Nu este aşa. Chiar noi am testat în rândul personalului nostru medical şi am constat că există colegi care, deşi au trecut prin boală, nu aveau anticorpi. De asemenea, literatura de specialitate menţionează faptul că nu toţi cei care se vaccinează fac anticorpi. De aceea, trebuie prudenţă maximă în continuare, trebuie respectate măsurile de protecţie chiar şi după vaccinare", a mai spus Radu Crişan Dabija.

Vezi: Eficacitatea vaccinurilor pentru tulpina britanică

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.