UMF a redevenit universitate cu „grad de încredere ridicat“, după scandalul admiterii

sâmbătă, 29 iunie 2019, 01:59
2 MIN
 UMF a redevenit universitate cu „grad de încredere ridicat“, după scandalul admiterii

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a fost înştiinţată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) că a redobândit calificativul cel mai înalt – „grad de încredere ridicat“.

După cum a prezentat în exclusivitate „Ziarul de Iaşi“ în 2016, echipa de evaluatori ARACIS care era la universitate în timpul scandalului cu locurile aranjate pentru studenţii străini a decis oferirea unui nou calificativ, „încredere“ în loc de „grad ridicat de încredere“. Aceştia erau la universitate în cadrul evaluării periodice, pe care ARACIS o desfăşoară o dată la cinci ani, au întrerupt vizita în urma desfăşurării cercetărilor penale şi au fost rechemaţi pentru a-şi finaliza analiza. UMF nu a aşteptat să mai treacă cinci ani pentru a schimba gradul, ci a solicitat încă din 2017 o nouă evaluare, ale cărei rezultate au fost prezentate joi, 27 iunie, în şedinţa Consi­liu­lui Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Rapoartele implicite încă nu au fost publicate pe site-ul universităţii.

„Am intrat în normalitate. Scăderea calificativului de la «grad de încredere ridicat» la «în­credere» s-a datorat exclusiv situaţiei pri­vind tentativa de fraudare a admiterii studen­ţilor străini din toamna anului 2015. Misiu­nea ARACIS a venit din nou la UMF Iaşi în octombrie 2018, a reevaluat instituţional universitatea, recâştigându-ne calificativul de «grad de încredere ridicat»“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

La momentul retrogradării, UMF Iaşi era singura instituţie de învăţământ superior de stat din capitala Moldovei care nu a obţinut calificativul de „încredere ridicată“, care certifică faptul că instituţia respectivă în­deplineşte toate criteriile de curriculă, de transparenţă şi de integritate, şi că nu există niciun risc pentru studenţii care se înmatriculează la cursuri. În raportul final, comisia de evaluare vorbea de o serie de „carenţe“ în gestionarea administrativă a universităţii şi de faptul că, „la data vizitei, nu se poate vorbi de o administra­ţie eficace şi riguroasă“.

În şedinţa Consiliului ARACIS din 27 iunie 2019, au fost analizate şi validate 60 programe de studii universitare şi două evaluări instituţionale.

Comentarii