De Business

Punem punctul pe știi

Un ieşean tatonează terenul pentru o afacere cu cel mai bogat om de pe pământ

luni, 06 iulie 2020, 02:01
5 MIN
 Un ieşean tatonează terenul pentru o afacere cu cel mai bogat om de pe pământ

Patronul firmei Deco Dem Natura din Iaşi vrea să ridice la Roman un parc logistic pe un teren pe care l-a cumpărat de la Arcelor Mittal. În mediul public circulă de mai mult timp informaţia că acolo urmează să deschidă un depozit compania Amazon, patronată de Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe pământ.

Un antreprenor din Iaşi negociază cu cel mai bogat om de pe pământ ca să-l determine să parieze pe regiunea Moldovei pentru deschiderea unui centru logistic. Amazon, gigantul american din domeniul comerţului online aparţinând lui Jeff Bezos, are în plan extinderea capacităţii logistice, iar firma ieşeană Deco Dem Natura, patronată de Constantin Panainte, se pare că îi pregăteşte terenul în acest sens – şi la propriu, şi la figurat. Omul de afaceri a cumpărat în luna februarie a.c. mai multe hectare de teren în zona de Est a ţării, respectiv în comuna Cordun, aflată în imediata apropiere a oraşului Roman, unde intenţionează să înceapă construcţia unui centru logistic. Proprietăţile au fost ale companiei ArcelorMittal Tubular Products Roman, parte a ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial. Zona este una cu potenţial, având acces la reţele de gaz, energie electrică, cât şi la infrastructură rutieră şi de cale ferată. Panainte a lăsat de înţeles că printre companiile cu care poartă discuţii pentru semnarea unui contract de închiriere s-ar afla şi Amazon, însă a evitat să îl arate drept un client „sigur”.

“Zona este foarte bună”

„Pentru moment nu putem discuta despre asta, atunci când va deveni o certitudine o să facem publică informaţia. Într-adevăr, la momentul actual sunt discuţii cu 4 sau 5 companii, dar nu avem ceva concret. (…) Ştim doar că vom face un centru logistic, dar că închiriez unei companii anume nu vă pot confirma, cel puţin nu acum. (…) Zona este foarte bună, iar în decizia de a construi lângă municipiul Roman, în comuna Cordun, a contat foarte mult faptul că oraşul se află în mijlocul regiunii de est a ţării şi este străbătut de drumul european E85. Va fi un depozit logistic în zonă cum are şi Lidl, Profi, exact cum intenţionează să facă şi Kaufland… Locaţia permite eficientizarea proceselor de aprovizionare”, a spus Constantin Panainte jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”.

Compania Amazon este deja activă în România prin cele două centre de dezvoltare şi tehnologie din Iaşi (deschis în 2005) şi Bucureşti (în 2018), însă dacă centrul de distribuţie s-ar concretiza, ar fi singurul din ţară. Extinderea face parte din strategia globală a gigantului american de a-şi construi o reţea de transporturi care să ofere livrări rapide, dar şi pentru a încerca să ţină sub control costurile de livrare, al căror pondere în vânzări a crescut continuu. Potrivit unor apariţii în presa locală, firma Deco Dem Natura anunţa darea în folosinţă a Centrului Logistic Roman la sfârşitul anului 2020, având o suprafaţă închiriabilă de 79.000 mp, însă pandemia COVID-19 le-ar fi dat planurile peste cap, fiind nevoiţi, se pare, să amâne demararea lucrărilor.

“Rămâne de văzut ce se va întâmpla”

Şi în rândul reprezentanţilor autorităţilor comunei Cordun, cât şi al celor din Roman este cunoscută informaţia că americanii de la Amazon poartă negocieri cu membri ai societăţii comerciale din Iaşi pentru implementarea proiectului în zona lor.

„S-a vehiculat această informaţie în mediul public, dar la ora actuală nu vă pot oferi date concrete. Este o idee, sunt probabil nişte discuţii, dar nimic mai mult momentan, cel puţin din câte ştiu eu. Am emis o autorizaţie de demolare pe zona în care intenţionează să dezvolte investiţia, însă una de construire nu am emis deocamdată. (…) Poate urmează să se construiască, dar firmele care ar trebui să îşi desfăşoare activitatea pe viitor aici încă nu s-au afişat în zonă, probabil şi pe fondul pandemiei… Acum, însă, nu există o informaţie sută la sută certă că cei de la Amazon vor avea un centru logistic la nivelul comunei noastre. Multe companii îşi iau măsuri de precauţie în perioada asta. Mai reanalizează planul de dezvoltare, al investiţiei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. (…) Am văzut o prezentare frumoasă, dar atât timp cât nu am emis oficial un act, nu mă pot pronunţa asupra viitoarelor investiţii din acea locaţie. Să sperăm că aşa va fi, căci eu sunt bucuros şi îi aştept cu cea mai mare plăcere să vină să desfăşoare acest parc logistic în comună”, ne-a spus Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun.

Nici primarului municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu, nu îi este străină informaţia.

„Am auzit şi eu acest zvon, anume că în centrul logistic care se va construi lângă Roman, în comuna Cordun, este posibil să îşi facă apariţia şi compania Amazon, însă nu ştiu să vă spun dacă este adevărat sau nu. Totuşi, dacă se va concretiza, investiţia este benefică pentru toţi”, a subliniat edilul romaşcan.

Ce afaceri a raportat ieşeanul

Constantin Panainte se află printre dezvoltatorii care controlează mai multe spaţii logistice în Iaşi. Complexul de clădiri Deco Dem Natura, situat pe Calea Chişinăului, oferă spaţii logistice şi de birouri pentru Fan Courier, una dintre cele mai puternice companii de curierat din ţară. Axată pe lucrări de demolare a construcţiilor, firma Deco Dem Natura a raportat la Ministerul Finanţelor o cifră de afaceri netă pe anul 2019 de circa 11,5 milioane lei (aproape 2,4 milioane euro), la un număr mediu de 27 de salariaţi.

În ceea ce priveşte Amazon Development Center, principala companie din România a retailer-ului Amazon, în 2019 a înregistrat o cifră de afaceri de 321,27 milioane lei (66,9 milioane euro), în creştere cu 25,5% faţă de anul precedent. Numărul mediu de angajaţi din cele două centre de tehnologie din Iaşi şi Bucureşti a crescut cu peste 867 de persoane faţă de anii trecuţi, ajungând la 1.956, potrivit datelor de la Finanţe. Sediile găzduiesc departamente precum Technology Development, Compliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging, toate fiind implicate în dezvoltarea, inovarea soluţiilor tehnologice şi consolidarea operaţiunilor de pe site-ul Amazon. De asemenea, compania se află printre pionerii aplicaţiilor de inteligenţă artificială. S-a impus pe piaţa asistenţilor vocali prin Alexa, fiind unul dintre produsele de succes din această arie, pe lângă Google Assistant. În centrele din Iaşi şi Bucureşti se lucrează atât la soluţiile lingvistice, cât şi la testarea produselor Alexa.

Comentarii