Un şofer condamnat pentru alcool poate să muncească la o primărie care nu există

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Un şofer condamnat pentru alcool poate să muncească la o primărie care nu există

Prins băut la volan, fără permis şi fără asigurare, un şofer pare să fi reuşit să-i ameţească şi pe judecători. Aceştia l-au condamnat, cu suspendare, dar s-au încurcat în cifre şi locuri. Judecătorii nu s-au putut decide ce durată va avea termenul de supraveghere dispus şi nici unde ar trebui şoferul să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii.

David Bogdan a fost oprit de poliţişti în noiembrie 2018, pe când se afla la volanul unui VW Transporter în satul Scobâlţeni, aparţinând de oraşul Podu Iloaiei. Şoferul nu purta centură de siguranţă, dar aceasta era cea mai măruntă dintre neregulile constatate. Permisul de conducere al lui Bogdan era expirat, autoturismul nu avea încheiată asigurarea obligatorie, iar şoferul duhnea a alcool. Aparatul Dräger a confirmat faptul că băuse, iar analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie de 2‰ în sânge. Ca urmare, Bogdan a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei s-au arătat deosebit de îngăduitori. Ei au ţinut cont de faptul că şoferul nu avea antecedente, îşi recunoscuse fapta, iar de la data comiterii acesteia trecuseră, până în momentul judecăţii, patru ani. Ca urmare, magistraţii au apreciat că o simplă amendă penală, de 4.000 de lei, este suficientă ca pedeapsă.

Decizia judecătorilor a fost contestată de procurori, care au insistat asupra alcoolemiei foarte ridicate a şoferului, asupra orei la care fusese prins băut la volan, una cu trafic intens, ca şi asupra faptului că Bogdan avea antecedente penale în străinătate. Chiar dacă în România, cazierul lui Bogdan era curat, în străinătate el fusese condamnat de 7 ori pentru infracţiuni contra normelor de trafic. Faptul că fusese trimis în judecată la patru ani după comiterea faptei nu scădea cu nimic gravitatea acesteia.

De aceeaşi părere s-au arătat şi magistraţii Curţii de Apel. Ei au decis condamnarea şoferului la un an şi şase luni de închisoare, dar cu suspendare. Atât în textul sentinţei, cât şi în minuta acesteia, magistraţii au consemnat că termenul de încercare va fi de „3 (doi) ani”. De asemenea, judecătorii au precizat că pe durata acestuia, Bogdan va trebui să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii „în cadrul Primăriei Podu Iloaiei sau Primăriei Scobâlţeni”. Doar că ultima instituţie menţionată nu există, Scobâlţeniul fiind un simplu sat, nu o comună sau un oraş. Greşelile judecătorilor vor trebui corectate printr-o încheiere. 

Comentarii