Unii ieșeni au început cumpărăturile de Paști. Piață vs supermaket: un specialist de la USV explică avantajele și dezavantajele

vineri, 12 aprilie 2024, 03:00
5 MIN
 Unii ieșeni au început cumpărăturile de Paști. Piață vs supermaket: un specialist de la USV explică avantajele și dezavantajele

Cum sărbătorile de Paști se apropie, cumpărăturile sunt o prioritate pentru mulți, fie că vorbim de piețele agroalimentare sau supermarketuri. Ieri, în două mari piețe din Iași, Nicolina și Alexandru cel Bun, dar și în supermarketuri era un du-te-vino continuu. Toți, cu liste în mână și cu sacoșele pline. Unii, clienți fideli ai piețelor, ai produselor naturale, direct de la fermier. Alții, adepți ai supermarketurilor. Când vine vorba de produse ecologice și autohtone, părerile sunt împărțite.

Forfotă mare în piețele agroalimentare din Iași! Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni până la Paști, ieșenii nu pierd timpul când vine vorba de cumpărături, de prețuri mai mici sau de reduceri. Și nici nu este de mirare, la cum umblă vorba prin târg – cum că prețurile vor crește în Săptămâna Mare, fie că vorbim de legume, produse lactate sau carne. Cu acest gând a venit, ieri, în Piața Alexandru cel Bun și doamna Sanda V. La cei 76 de ani ai săi, femeia căra cât o duceau brațele. Avea în sacoșe, de la carne de porc, lapte proaspăt, până la verdețuri, dar și răsaduri de ceapă. Pentru masa de Paști, se scuză ea zâmbind. Iar răsadurile, pentru prietena sa bună. ”Ce să fac, mamă? Îmi vin copiii și nepoții din Anglia, de Paști și umblu toată ziulica să cumpăr ce-i mai bun. De ce le iau de pe acum? Păi dacă se scumpesc tare, atunci, în ultima săptămână! Am pățit-o anul trecut și nu mai vreau. Jumate de pensie am lăsat-o atunci în piață și mare lucru nu am luat. Așa, laptele îl bag la congelator, carnea la fel și să am totul cumpărat atunci. Să nu mai umblu. De ce singură? Ehe, mamă, soțul a scăpat de cumpărăturile astea, de 4 ani. Sunt văduvă. Ce-l mai cicăleam, că nu lua ce trebuie niciodată! Dar, na! S-a dus”, ne mărturisește doamna Sanda, ușor încurcată în gânduri.

Ieșeanca, ne spune că rar ajunge în supermarketuri pentru cumpărături. Pe de o parte, spune ea, îi este greu cu transportul, femeia locuind la doi pași de piață. În plus, e convinsă că la piață găsește mereu produse proaspete, de la producători, și mult mai ieftine, decât în supermarketuri, mai adaugă ea. ”Păi aici, la piață vin oameni de-ai locului, de la țară, cu produse proaspete și îi cunosc pe mulți. De la unul iau laptele, de la băcănia aia de acolo, iau carnea, proaspătă mereu și miroase bine. Și mamă, să știi că la piață mai este loc și de tocmeală. Iei 20 de ouă, mai primești 5 gratis și uite așa, faci și economie”, a mai povestit femeia. Însă, părerile sunt împărțite când vine vorba de producătorii autohtoni. Mai ales după ce ai intrat în supermarket. ”În general, am început să prefer supermarketul. Eram de multă vreme fan al piețelor, dar am început sa am tot mai puțină încredere și în produsele vândute acolo. Cine îi controlează pe producătorii care vând acolo?! Mă refer la pesticide. Cine știe ce pun pe plante și ajung în legume? Sau dacă respectă limita de nitriți, neabuzând de îngrășăminte”, se întreabă retoric, un ieșean din zona Păcurari.

Fără a sta pe gânduri, acesta a spus că are mai multă încredere în produsele din supermarket față de cele vândute la piață și ne explică și de ce: ”Am rude în zona legumicolă din Galați, de exemplu, și mi-au spus că nu există nicio limită la producătorii de acolo în a folosi astfel de substanțe. Apoi, vin în piață cu marfa și o vând ca fiind producție românească, dar ei nu se supun niciunui control. Prefer, sincer, chiar dacă nu sunt la fel de gustoase și îmi cumpăr, în general, legumele din supermarket, unde un control minimal, că doar se cumpără cu loturi mari, există. Unde am însă încredere în producător, firește că iau de la el, produs local. Dar începe să devină din ce în ce mai problematica treaba asta.”

Profesor universitar: ”Avantaje există și de-o parte și de alta”

Până la proba contrarie însă, unul dintre inspectorii în producția agricolă ecologică din Iași susține că există avantaje și de o parte și de alta. În primul rând, spune specialistul, avantajul pieței este că produsele sunt proaspete și aduse imediat, un motiv numai bun să încurajăm producția locală autohtonă, mai adaugă inspectorul.

”Ar fi bine să încurajăm și producția locală, producția autohtonă, pentru că sunt și fermieri care sunt cinstiți din acest punct de vedere și nu folosesc pesticide sau fertilizanți în exces. Dar, pe de altă parte, nici nu trebuie să desconsiderăm legumele și fructele din supermarketuri pentru că, în mod normal, chiar dacă vin din străinătate, ele sunt controlate. Și, atunci, nu ar trebui să fie probleme cu fructele și legumele din aceste supermarketuri”, a explicat pentru ZdI, prof.univ.dr.Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, totodată, consultant în producția legumicolă și expert Comisia Europeană pe axa ”Organic Core”.

Fără a fi părtinitor, profesorul a ținut totuși să sublinieze că, în ciuda controalelor, unele produse de import, din supermarketuri conțin substanțe chimice, în limita admisă, care în România sunt interzise producătorilor. ”Atunci când vin din alte țări sunt și substanțe chimice, de exemplu, de sinteză, care acolo sunt admise, dacă ar fi să ne referim aici la țările din Africa, la fructele exotice sau la o parte din legume. Ori, dacă ne referim, strict, la tomatele din Turcia. Pentru că ei au admise anumite substanțe care pot fi utilizate, numai că, în momentul în care ajung pe piață, la noi, binențeles că sunt sub limita maximă admisă pentru compusul respectiv și, atunci ele pot fi consumate. Numai că este incorect, poate și din punct de vedere legislativ, să ajungă pe o piață din comunitatea europeană, unde, de exemplu, la noi în țară nu ai voie să folosești un anumit produs, iar ei au voie să-l folosească”, a atras atenția profesorul universitar din Iași.

Chiar și așa, puțini clienți verifică etichetele. Mulți preferă, mai degrabă, să cântărească produsele din ochi, în funcție de cum arată sau cât costă. Cât despre apetitul de cumpărături din supermarketuri, nici aici nu era, ieri, mai puțin aglomerat. În timp ce femeile erau cu ochii după vopsea de ouă, făină sau preparate din carne, bărbații inspectau rafturile cu cafea sau băuturi dintre cele mai rafinate. Tot pentru masa de Paști, ne-au răspuns unii.

Comentarii