Unul din cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţ, pe un izlaz de zeci de hectare lângă Iaşi. Un fost eurodeputat, în spatele afacerii

joi, 02 februarie 2023, 02:50
4 MIN

Unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţul Iaşi va fi construit pe raza comunei Vlădeni. Proiectul este într-un stadiu avansat de avizare, iar în prima parte a acestui an ar putea fi emisă autorizaţia de construire. Parcul va avea o capacitate instalată de 31 MW şi va cuprinde aproape 50.000 de panouri solare.

Investiţia este derulată de o firmă înfiinţată anul trecut (Moldo Solar Park SRL) de un investitor în producţia de energie electrică din Timişoara. „Ziarul de Iaşi” a contact reprezentanţii companiei, dar aceştia ne-au transmis că nu pot oferi detalii la acest moment.

Verificările ZDI au revelat că unul dintre asociaţii firmei, cel care i-a şi adus pe investitori la Iaşi, este fostul europarlamentar Cătălin Ivan. Contactat telefonic, şi acesta a invocat faptul că proiectul este într-o fază incipientă. Totuşi, ZDI a intrat în posesia unui raport privind investiţia, document depus la instituţii avizatoare, şi vă prezintă principalele amănunte ale proiectului.

Investitorul a concesionat 32 ha de la primărie

Parcul fotovoltaic va fi amenajat în zona de sud-est a localităţii Vlădeni, în apropiere de Gară. Moldo Solar Park SRL a concesionat, anul trecut, o suprafaţă totală de peste 32 hectare de la Primărie pentru realizarea investiţiei.

„Beneficiile pentru comună sunt numeroase: în primul rând, este obţinut un venit din concesiune, înainte suprafaţa de teren era neproductivă, era păşune. Apoi, vor fi veniturile din taxe şi impozite. Nu ştiu care este valoarea investiţiei, vom afla când va fi depusă documentaţia pentru autorizare”, ne-a declarat primarul din Vlădeni, Cătălin Brînzanu.

În raportul obţinut de ZDI, se precizează că vor fi montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, dispuse pe orizontală în 1.701 de şiruri a câte 28 de panouri.

„Se vor produce 1.200 MWh/an energie regenerabilă din sursă solară”, se arată în raport. Durata de execuţie a proiectului este între 6 şi 9 luni, în timp ce funcţionarea acestuia este estimată la cel puţin 25 de ani. „În prezent, terenul este liber de construcţii şi este folosit parţial ca şi islaz comunal. O parte din teren este acoperită cu stufăriş. Terenul este situat în sudul şi sud-estul satului Vlădeni, lipit de intravilan. În partea de sud a terenului se găseşte gara Vlădeni şi baza de producţie Ameropa Grains. Terenul este mărginit în partea de sud de calea ferată simplă neelectrificată”, este descrierea amplasamentului.

Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de aproape 31 MW, cu o unitate de stocare energie electrică având o putere instalată de aproximativ 2 MW.

Printre principalele echipamente ale parcului se numără: panourile fotovoltaice, invertoare solare (utilizate pentru transformarea curentului continuu produs de panouri în curent alternativ), structurile de susţinere a panourilor, baterii de stocare, sisteme de monitorizare şi grupuri de transformatoare (alături de întrerupătoare şi alte echipamente pentru conectarea la reţea).

În ceea ce priveşte lucrările de construcţii, acestea vizează amenajarea terenului, realizarea drumurilor de servitute şi alte căi de acces la amplasament, lucrări de fundare a structurilor de susţinere a panourilor, platforme (pentru bateriile de stocare a energiei), fundaţii posturi de transformare, împrejumuirea perimetrală şi, nu în ultimul rând, execuţia lucrărilor necesare pentru conectarea la sistemul energetic naţional.

Cine este investitorul?

Firma Moldo Solar Park SRL a fost înfiinţată în februarie 2022 şi are sediul social în Timişoara. Compania este deţinută de Armand Consulting SRL (90%) şi ieşeanul Cătălin Ivan (10%), fost europarlamentar, care s-a retras din politică în 2020.

„Nu pot să fac o estimare a investiţiei, suntem încă într-o fază de început. Cei din Timişoara voiau să investească în zona Moldovei, eu sunt prieten cu ei de foarte mult timp, m-am oferit să-i ajut şi să mă implic în acest proiect. De când am renunţat la politică, de doi ani, sunt în zona de business. Dacă tot au vrut să vină în Moldova, de ce să nu investească în judeţul Iaşi? Orice investiţie atrasă la Iaşi este binevenită”, ne-a declarat Cătălin Ivan.

De cealaltă parte, firma Armand Consulting SRL este deţinută de Doru Armand Domuţa. El este cunoscut pe piaţa energiei pentru o altă firmă pe care o conduce – Restart Energy One, al cărui asociat majoritar este tot Armand Consulting.

Cu o experienţă de peste 8 ani, compania a avut, potrivit presei de specialitate, o cifră de afaceri de 55 milioane euro în 2022 şi estimează venituri de 72 milioane euro pentru anul în curs. În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un acord cu un fond american (Interlink Capital Strategies din Washington DC) pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile în România.

De altfel, compania are un acţionarat mixt românesc-american, după ce, tot în 2021, Restart a semnat un parteneriat cu compania Tejas Capital Group LLC (din statul american Texas), firmă care a anunţat, la acea vreme, un program investiţional de peste 20 milioane euro.

„Ziarul de Iaşi” a contactat investitorul timişorean, dar reprezentanţi ai companiei ne-au transmis că, la acest moment, nu pot fi oferite detalii despre proiectul de la Iaşi. 

Comentarii