USR-ist prins “cu raţa-n gură”. Ce repede au învăţat aleşii noi în politică să facă afaceri cu statul!

luni, 13 septembrie 2021, 01:50
6 MIN
 USR-ist prins “cu raţa-n gură”. Ce repede au învăţat aleşii noi în politică să facă afaceri cu statul!

Un consilier local USRPLUS de la Iaşi începe să strângă o mică avere din afacerile cu statul. Iulian Huşanu, prin firma sa la care este asociat unic (Urvas Com), are afaceri inclusiv cu Primăria Mirceşti, condusă de un coleg de-al său de partid. Prin intermediul mai multor achiziţii, firma a dotat, în principal, centrul de vaccinare din localitate: coincidenţă sau nu, bazele centrului au fost puse de către un alt membru USRPLUS (fostul subprefect Ştefan Tănase). Urvas a livrat aproape orice: de la mănuşi, apă, mobilier şi până la programe software. Peste 100.000 lei câştigaţi în ultimele cinci luni. Dar, Huşanu este pe punctul de a da lovitura: firma sa este unul dintre cei doi ofertanţi la un contract al Primăriei Mirceşti cu o valoare estimată de peste 430.000 lei. De data aceasta, Urvas vrea să amenajeze trotuare. Contactat, Huşanu spune că a „sprijinit” dotarea centrului şi a susţinut că mai are de încasat circa 50.000 lei pe care îi aşteaptă de 2 luni, în condiţiile în care firma sa a făcut plăţile către furnizori. „Sper să nu o câştig (licitaţia, n.r.), să fiu sincer, pentru că e o mare bătaie de cap, e posibil să fie pe pierdere”, a comentat Huşanu. În iunie 2021, când şi-a completat declaraţia de interese, Iulian Huşanu nu a făcut public vreun contract încheiat cu statul, aşa cum cere legea, iar firma lui nu este furnizor doar la primăria condusă de colegul său de partid, ci şi la alte instituţii şi societăţi de stat. De altfel, anul trecut a fost cel mai bun an al firmei consilierului USR, din punct de vedere financiar.

 

În cazul achiziţiilor directe, nu este obligatorie încheierea unui contract, de regulă fiind eliberate doar facturi. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), trebuie declarate toate contractele încheiate cu instituţii publice sau societăţi comerciale, nu doar cu cele la care declarantul ocupă o funcţie publică. Iniţial, alesul USR Iulian Huşanu ne-a transmis că nu este obligat să facă public contractele încheiate de Urvas Com. „Am vorbit cu juristul meu şi concluzia e că voi depune declaraţie rectificativă”, a spus Huşanu, într-un mesaj ulterior.

Achiziţii făcute în câteva minute

Potrivit datelor din sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP), Urvas Com a încheiat cu Primăria Mirceşti şase achiziţii directe, în valoare totală de aproape 110.000 lei, iar acestea au avut legătură, în principal, cu centrul de vaccinare amenajat în localitate. Este vorba despre un centru în cazul căruia bazele le-a pus fostul subprefect Ştefan Tănase (USRPLUS): cel puţin aşa s-a lăudat acesta pe Facebook, după ce a fost recent demis. Suma încasată de Urvas plasează firma consilierului USRPLUS pe locul doi între furnizorii din acest an ai Primăriei, la achiziţii directe, fiind întrecută doar de o companie care a livrat şi a montat o staţie de pompare ape uzate.

Urvas Com a început să facă livrări la Primăria Mirceşti în luna aprilie 2021. Pentru aproape 12.000 lei, firma a furnizat materiale destul de diverse în cadrul unei singure proceduri: produse de curăţenie, accesorii birou, truse medicale, consumabile medicale, dispenser (pentru gel dezinfectant), mobilier (birou, canapea), chiuvetă, dozator, termometru şi, nu în ultimul rând, programe software. Toate aceste bunuri au fost cumpărate la pachet, iar funcţionarii Primăriei au realizat achiziţia într-un timp record: 4 minute (29 aprilie, ora 14:30 a fost publicat anunţul de achiziţie, iar la ora 14:34 era deja finalizată). De regulă, un astfel de lucru arată înţelegeri prealabile între autoritate şi companie.

„Eu, personal, nu-mi amintesc, poate angajaţii mei. Ideea e că, pe unele achiziţii directe, nu vorbesc numai despre Mirceşti, se fac nişte concursuri de ofertă şi, în urma cărora, se publică (în catalogul electronic al firmei din SICAP, n.r.), conform înţelegerii, iar achizitorul accesează. Din acest motiv apare, la unele achiziţii, un timp mai scurt”, a comentat Iulian Huşanu, întrebat dacă a făcut vreo înţelegere cu Primăria Mirceşti anterior achiziţiei. În aceeaşi zi, Urvas Com a recidivat şi a vândut către Mirceşti top de hârtie – 308 de bucăţi la un preţ de 16,20 lei/bucata, respectiv aproape 5.000 lei. Achiziţia a fost finalizată de Primărie pe final de program de lucru (ora 16:15), în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, şi la circa 30 minute de la iniţierea procedurii. Au urmat apoi alte patru proceduri, în perioada mai – august, iar, în principal, firma consilierului USR a vândut materiale sanitare, produse de curăţenie şi echipamente de protecţie pentru centrul de vaccinare. Cea mai recentă achiziţie la Primăria Mirceşti a vizat dotarea centrului cu apă şi pahare de unică folosinţă pentru dozatoare şi mănuşi. În total, aproape 18.500 lei. La fel, achiziţia a fost făcută rapid, în doar 10 minute: a fost publicată pe 31 august la ora 09.56 şi a fost finalizată la ora 10.06.

Toate vânzările către Mirceşti ale Urvas din acest an se ridică la aproape 110.000 lei. Această sumă plasează comuna în rândul principalilor clienţi publici ai firmei din perioada 2018 – 2021, potrivit datelor publicate în sistemul naţional de achiziţii publice, în ceea ce priveşte achiziţiile directe. Iar Urvas Com ar putea da lovitura la Mirceşti în această perioadă: este unul dintre cei doi ofertanţi la o licitaţie cu un contract ce are o valoare de peste 430.000 lei, fără TVA. De data aceasta, consilierul local USRPLUS vrea să amenajeze 5.000 mp de trotuare în satele Iugani şi Mirceşti. „Eu am o problemă financiară în legătura cu Mirceştiul. În momentul ăsta cred că am un sold de 40.000 lei pe care nu i-am primit, chiar 50.000 lei, nu ştiu exact acum. Nu cred că mai pot colabora cu ei. Sper să nu o câştig (licitaţia, n.r.), să fiu sincer, pentru că e o mare bătaie de cap, e posibil să fie pe pierdere. Sper ca contracandidatul meu să câştige”, a mai spus Huşanu. Întrebat de ce nu se retrage din licitaţie, consilierul USRPLUS a precizat că, într-o astfel de situaţie, firma lui ar pierde garanţia de participare. În ceea ce priveşte relaţia cu primarul USRPLUS din Mirceşti, Iulian Huşanu spune că-l cunoaşte, dar a susţinut că nu a mai vorbit cu el de cel puţin „jumătate de an”.

Salubris şi ApaVital, alţi doi clienţi

„Ziarul de Iaşi” a identificat în SICAP aproape 1.000 de achiziţii directe ale firmei lui Iulian Huşanu în perioada 2018 – 2021, în valoare de aproape 2,5 milioane lei. De precizat că marea majoritate a acestor achiziţii (circa 85%) au fost făcute înainte de octombrie 2020, când Huşanu nu ocupa o funcţie de consilier local. Printre clienţii firmei se numără spitale, universităţi, poliţia de frontieră, societăţi de stat, penitenciare, şcoli, servicii şi direcţii deconcentrate, instituţii de cultură şi aeroporturi.

Principalii clienţi publici ai firmei, de la care Urvas a obţinut peste 100.000 lei de la fiecare în perioada analizată, intră Spitalul Sf. Spiridon (aproape un milion de lei), UMF (circa 320.000 lei), Poliţia de Frontieră (300.000 lei), Universitatea Tehnică (220.000 lei), Salubris (155.000 lei), Primăria Mirceşti (110.000 lei) şi ApaVital (circa 100.000 lei). De precizat că, în cazul Salubris (societate subordonată Consiliului Local Iaşi), toate achiziţiile au fost făcute înainte ca Huşanu să fie ales consilier local. Dintre cele 2,5 milioane lei, circa 500.000 lei reprezintă fondurile din achiziţii directe din ultimul an, de când Huşanu a devenit consilier local la Iaşi.

Dar, la achiziţii directe se adaugă şi suma de 2,7 milioane lei (fără TVA), valoare ce reprezintă toate contractele semnate de Urvas Com în ultimii 4 ani în urma licitaţiilor la care a participat. Cele mai multe contracte, şase la număr, au fost semnate cu Universitatea „Al.I. Cuza” pentru o sumă totală de 1,8 milioane lei. În top mai urmează UMF (aproape 500.000 lei), Unitatea Militară 02534 (circa 400.000 lei) şi Universitatea Tehnică (aproape 80.000 lei). Niciunul dintre contractele semnate în ultimul an nu figurează în declaraţia de interese a consilierului. În principal, Urvas Com a livrat feronerie, echipamente sanitare, produse de curăţenie şi materiale de construcţii. În 2020, firma lui Iulian Huşanu a avut o cifră de afaceri de 3,9 milioane lei şi un profit net de circa 280.000 lei. Pentru Urvas Com, 2020 a însemnat cel mai profitabil an din ultimii cinci ani. 

 

 

Comentarii