VIDEO Cale ferată pe la Aeroport și Aroneanu? Noul «Tren metropolitan», scos de alegeri din depoul cu promisiuni și pus pe machete
Campania electorală scoate de la naftalină proiectul de înființare a trenului metropolitan la Iași. Acum 4 ani, în broșura electorală a primarului Mihai Chirica, acest proiect era asumat în echipă cu Costel Alexe, cei doi formând și astăzi iarăși un tandem în alegeri.
La baza promisiunii electorale actualizate stă același studiu de soluții întocmit în anul 2020, cosmetizat de aceeași firmă (Im Design Studio) în ultimul an. Acum trei ani, „Ziarul de Iași” a prezentat în detaliu planul, în februarie 2021 (VEZI AICI), iar, o lună mai târziu, primarul declara că proiectul va fi propus spre finanțare în cadrul PNRR, la o valoare vehiculată atunci de 1,4 miliarde euro.
Ieri, proiectul resuscitat a făcut obiectul unei prezentări la Primărie.
Linie nouă spre Aeroport
În forma actualizată, investiția este evaluată la 270 milioane euro și ar urma să fie propusă pentru finanțare în cadrul Programului Transporturi 2021 – 2027. Valoarea mică, în raport cu cea vehiculată acum trei ani, este estimată în contextul faptului că proiectul se bazează în mare parte pe folosirea rețelei existente de cale ferată, cu reabilitarea unor porțiuni punctuale (Podu Iloaiei – Iași – Ungheni și Iași – Ciurea), alături de o extindere (linie nouă) pe ruta Holboca – Aeroport – Aroneanu (10,5 km). Proiectul mai prevede și achiziția a 10 trenuri care să asigure transportul pe cele trei rute, alături de amenajarea de stații și pasaje supraterane.
Potrivit lui Eduard Boz, șeful Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMPTI), aceste 3 linii, alături de o serie de puncte de oprire, au fost gândite „ținând cont de dezvoltarea demografică și economică a diferitelor zone acoperite”.
Primarul Mihai Chirica a declarat că primul pas este de a se încheia un parteneriat cu CFR (acord invocat și acum trei ani), iar, ulterior, să poată fi lansată licitația de proiectare la nivel de studiu de fezabilitate, cu un contract cu o valoare estimată de 8,5 milioane lei, bani care vor fi asigurați de la bugetul local al Iașului. „Important este că am reușit să depășim faza de analiza teoretică și ne-am băgat deja în faza de analiză practică”, a comentat primarul Mihai Chirica.
Conform prezentării AMPTI, linia 1 Podu Iloaiei – Ungheni are o lungime de 44 km, cea între Podu Iloaiei și Aroneanu de 44 km, iar linia Nicolina – Picioru Lupului 11 km. Linia 2 cuprinde extinderea dinspre Holboca spre Aeroport și, respectiv, Aroneanu.
„Cârcotașilor le spunem că și în campania din 2028 vom vorbi despre trenul metropolitan, este un proiect pe termen mediu, dar trebuie să începem de undeva”, a comentat Eduard Boz, șeful AMPTI.
La rândul lui, șeful Consiliului Județean, Costel Alexe, prezent la eveniment, a susținut că în ultimii doi ani s-a reușit înființarea AMPTI și, astăzi, există transport metropolitan între oraș și comune limitrofe, în condițiile în care unele persoane erau „sceptice”. „Avem avantajul că mare parte din infrastructură o avem, cred că trebuie să fie în continuare un efort comun, așa cum a fost și cu asociația de transport și să depunem spre finanțare proiectul pentru a introduce trenul metropolitan – este nevoie de această alternativă de transport”, a declarat Costel Alexe.
Două pasaje supraterane sunt prevăzute în proiect
Proiectul de tren metropolitan prezentat ieri cuprinde și realizarea a două pasaje supraterane (auto și pietonal) cu scopul de facilita accesul populației la sistemul de transport. Unul dintre acestea este propus în dreptul noului depou Dacia, care să facă legătură între Dacia și Canta. „Acest pasaj ar urma să faciliteze accesul către trenul metropolitan a două comune importante – Rediu și Valea Lupului, precum și a locuitorilor din vestul mun. Iași (cartierele Păcurari, Canta și Dacia)”, se arată în prezentarea AMPTI.
Al doilea este pasajul șos. Iași-Tomești, pasaj care ar urma să asigure accesul, conform prezentării, întregii văi a Prutului (partea de Sud-Est a județului Iași) atât către Iași și către platformele industriale din Vestul municipiului (Miroslava, Lețcani, Podu Iloaei), cât și către Aeroport și platforma industrială Holboca – Tomești.
Publicitate și alte recomandări video