VIDEO – Fabrica de vise: multe arestări la domiciliu; canadianul Philipp Fuhrmann, sub control judiciar
Procurorii DIICOT nu au reuşit seara trecuta să-i convingă pe magistraţii Tribunalului că acuzaţii din dosarul fabricii de droguri de la Miroslava trebuie să rămână după gratii. Un prim lot de 9 inculpaţi în dosar, incluzându-l pe cel considerat liderul grupării, a fost prezentat ieri după-amiază judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă. După 7 ore de dezbateri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului a dispus în cazul a 8 dintre inculpaţi, inclusiv a poliţistului Vlad Acatrinei, luarea măsurii arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. În cazul canadianului Philipp Fuhrmann, s-a dispus doar luarea măsurii controlului judiciar pentru două luni, perioadă în care nu va avea dreptul să părăsească limitele judeţului. În cazul unui ultim lot, de 9 inculpați, judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă făcută de procurori și nu au dispus nicio altă măsură de control. Cei 9 vor fi cercetați în continuare în libertate.
„Ne aflăm în faţa unei erori. Firma comercializează doar produse legale. Vorbim doar de anumite semnalări ale Uniunii Europene care a găsit că unele substanţe ar fi posibil psihoactive şi a cerut monitorizarea lor”, a comentat avocatul Christy Mârşanu, reprezentantul legal al lui Fuhrmann. Avocatul a precizat că pe tot parcursul activităţii fabricii de la Miroslava, autorităţile române cu atribuţii în reglementarea produselor cu efecte psihoactive au fost ţinute la curent cu substanţele folosite în procesul de producţie, solicitându-se constant să-şi dea avizul pentru utilizare.
De asemenea, judecătorii s-au pronunțat și în privința unui al doilea lot, de 10 inculpați, cuprinzând-o și pe administratoarea unui magazin care vindea marfă produsă la Miroslava. Propunerea de arestare preventivă a celor 10 a fost respinsă ca neîntemeiată, judecătorii considerând că este suficientă luarea măsurii controlului judiciar. Cei 10 inculpați nu vor avea dreptul să părăsească țara timp de 60 de zile.
Initial, toată echipa managerială a fabricii de produse din canabis din Miroslava a fost reţinută pentru 24 de ore de către procurorii şi poliţia de la Crimă Organizată Iaşi. Este vorba despre Iulian Bogatu și Constantin Olărașu, care conduceau sucursala Iaşi a fabricii CanX CBD. A fost reţinut şi proprietarul firmei CanX CBD, canadianul Philipp Fuhrmann. De asemenea, au mai fost reţinuţi şi oameni de afaceri şi alte persoane precum George Mădălin Ciucă, Leonard Mihnea Loghin, Bogdan Costel Toma şi Radu Zonda. De asemenea, a fost reţinut o noapte în arest agentul de poliţie Vlad Constantin Acatrinei, care se ocupa cu ambalarea unor produse, însă rolul acestuia va fi lămurit în cadrul dosarului. În total, au stat o noapte în arest un număr de 28 de persoane, unele reprezentând societăţi care au cumpărat şi comercializat dispozitive pentru ţigări electronice, jeleuri, prăjituri şi drajeuri cu cannabis.
Agentul de poliţie Vlad Constantin Acatrinei
„Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăţi comerciale, din judeţul Iaşi, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Acestea ar fi produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” adică jeleuri, prăjituri, drajeuri cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigaţiilor, substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi, în unele cazuri, inclusiv THC. În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conţinut substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, au precizat procurorii într-un comunicat de presă.
Au fost găsite 40 de tone de cânepă industrială, dar şi 5 kg de argint în lingouri
În urma a 121 de percheziţii domiciliare efectuate în totată ţara, au fost identificate şi ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăţi acadele, 1316 cutii şi pungi conţinând jeleuri, 169 cutii şi borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii şi borcane cu substanţă vegetală, 169 seminţe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74, 2 litri substanţă, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, cinci kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri şi 65 de telefoane mobile.
Pe lângă efectul psihoactiv pe care-l provoacă, cannabinoizi semisintetici produşi la Miroslava ar fi periculoşi pentru sănătate şi din cauza modului lor de obţinere – procesul prin care se obţin utilizează substanţe ce se regăsesc în final în produşii chimici -HHC şi derivaţi. Sinteza HHC şi derivaţi începe cu extragerea cannabidiol-ului (CBD) din cânepă industrială, adică din plante cu conţinut scăzut în THC şi ridicat în CBD.
În cea de-a doua etapă, CBD extras, distilat, se transformă într-un amestec de doi izomeri de THC, după care amestecul este hidrogenat catalitic –sunt introduse molecule de hidrogen folosind metale grele drept catalizatori. Cererea de SSC fiind foarte mare, tentaţia profitului fiind uriaşă, producătorii nu mai rafinează (filtrează) suficient produsele finale, de aceea ultimele studii arată faptul că în 27 de produse tip vaping comercializate s-au găsit cantităţi semnificative de metale grele.
De asemenea, catalizatorii – substanţe chimice care grăbesc reacţiile şi care nu se consumă în timpul proceselor- sunt contaminanţi reziduali foarte toxici: metale grele cum ar fi plumb, paladiu, platină, cadmiu, nichel. Pe lângă catalizatori, la reacţii participă şi alte substanţe clasificate ca reactanţi, care rămân în sistem şi care se regăsesc în produşii obţinuţi (HHC şi derivaţi), cum ar fi solvenţi sau agenţi chimici toxici – hexan, heptan, benzen, clorură de acetil, anhidridă acetică.
Publicitate și alte recomandări video