VIDEO Înfiorător. Un pui de girafă de la o grădină zoologică din Copenhaga a fost ucis şi disecat în faţa vizitatorilor

marți, 11 februarie 2014, 08:45
3 MIN
 VIDEO Înfiorător. Un pui de girafă de la o grădină zoologică din Copenhaga a fost ucis şi disecat în faţa vizitatorilor

Un caz petrecut zilele trecute la o grădină zoologică din Copenhaga a stârnit un val de critici atât din partea opiniei publice, cât mai ales din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Un pui de girafă în vârstă de 18 luni a fost împuşcat de un medic veterinar în faţa mai multor persoane, printre care şi copii, apoi a fost disecat în faţa mulţimii, după care a fost dat leilor drept hrană, relatează The Guardian.

În ciuda unei petiţii semnate de 27.000 de persoane care cereau salvarea lui animalul pe nume Marius, reprezentanţii grădinii zoologice, împreună cu o echipă de medici veterinari, au precizat că au avut motive întemeiate pentru a lua această decizie. Aceştia au arătat că, fiind mascul, Marius s-ar fi împerecheat cu celelate exemplare din turma deţinută de grădina zoologică, fapt interzis de legislaţia europeană şi totodată periculos pentru specie.

„(…) Decizia noastră s-a bazat pe argumente factuale şi corecte”, a explicat Bengt Holst, directorul ştiinţific al grădinii zoologice. „Nu putem să schimbăm ceva ce noi ştim că este rău doar pentru că în jurul nostru se petrec evenimente ce pun accent pe sentimente”, a continuat acesta, făcând referire la grupul de protestatari care a stat la porţile instituţiei pe durata întregului eveniment.

Acesta a subliniat că este important ca oamenii să înţeleagă că împerecherea între animalele aflate în captivitate trebuie controlată cu atenţie pentru evitarea apariţiei unor probleme ulterioare. „Dacă suntem serioşi în ceea ce priveşte activităţile de împerechere, inclusiv participarea la programe de împerechere, trebuie să facem ceea ce ştim că este corect. Iar asta a fost corect”, a mai spus Holst.

Reprezentanţii grădinii zoologice au explicat că Marius nu putea fi supus unui tratament pentru sterilitate, întrucât acestea ar fi avut efecte secundare nedorite. De altfel, el nu ar fi putut fi nici eliberat în sălbăticie, întrucât nu există un program special pentru asta.

În acelaşi timp, European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) şi-a exprimat sprijinul pentru decizia luată de grădina zoologică din Copenhaga. „Scopul nostru este să ne asigurăm că viitoarele generaţii de animale sunt diverse din punct de vedere genetic şi sunt sănătoase”, au precizat reprezentanţii EAZA. „Copenhaga este foarte implicată în programele de acest fel şi a luat o decizie transparentă în ceea ce priveşte tânărul animal”, au adăugat ei.

Cu toate acestea, mai multe organizaţii care luptă pentru protecţia animalelor şi-au exprimat indignarea. „Marius meriat să trăiască, sigur exista un loc unde ar fi putut fi dus. Grădina zoologică l-a crescut aşa că era responsabilitatea celor de acolo să-i găsească o casă, indiferent cât ar fi durat să facă asta”, se arăta într-o petiţie online pentru salvarea puiului de girafă.

În plus, reprezentanţii Yorkshire Wildlife Park au precizat că s-au oferit să-l ia în grijă pe Marius, dar că nu au primit niciun răspuns în acest sens. Holst a subliniat totuşi că, deşi grădina zoologică din Yorkshire face parte din programul de împerecherea girafelor, Marius nu avea gene bune.

Potrivit sursei citate, Marius a fost împuşcat pentru ca ulterior carnea să poate fi utilizată ca hrană pentru lei.

Comentarii