anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Zilele Politehnicii se vor sărbători pe internet. Programul manifestărilor

GALERIE
tuiasi
 • tuiasi
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) va sărbători săptămâna viitoare împlinirea a 208 ani de când Gheorghe Asachi a ţinut la Iaşi primele cursuri de inginerie în limba română, în 1813, dar va marca şi împlinirea a 84 de ani de la semnarea Decretului Regal pentru înfiinţarea Şcolii Politehnice ieşene.

Astfel, în perioada 9 - 12 noiembrie 2021, vor fi organizate o serie de manifestări dedicate momentelor istorice, conducerea TUIASI luând decizia ca toate aceste evenimente să se desfăşoare în mediul online din cauza pandemiei Covid-19.

„Şi anul acesta, din păcate, vom sărbători Zilele TUIASI în zodia pandemiei, ceea ce ne forţează să avem o salbă de zile festive în mediul virtual. Tocmai din cauza contextului actual m-am gândit să ne întoarcem gândurile către primii ingineri şi arhitecţi, de multe ori în istorie existând o perfectă suprapunere între cele două profesii, şi să urmărim cum a evoluat omenirea prin creaţiile celor care le-au urmat. Vor fi zile în care mesajul principal, aş putea spune ca un fir roşu, va fi acela că nicio ţară, cu atât mai mult în această criză, nu se poate dezvolta neglijând contribuţia inginerilor şi arhitecţilor”, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Cei interesaţi să participe la evenimentele online vor putea accesa link-urile publicate pe site-ul instituţiei şi care vor deveni active cu câteva ore înainte de începerea manifestărilor.

Astfel, marţi, pe 9 noiembrie, de la ora 11.00, va avea loc premierea celor mai buni cercetători ai universităţii, va fi recunoscută contribuţia „Profesorilor Emeriţi”, vor fi omagiaţi profesorii seniori, vor fi oferite titlurile de „Membru onorific al comunităţii academice” şi vor fi premiaţi şi studenţii TUIASI cu merite deosebite.

Miercuri, de la aceeaşi oră, va avea loc conferinţa „Studiile doctorale în TUIASI – De la experienţa personală la vocaţia excelenţei”, iar de la ora 14.00 vor fi premiate cele mai bune fotografii înscrise la competiţia „Studenţia la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi”.

Pe 11 noiembrie, de la ora 12.00, va avea loc o nouă conferinţă ştiinţifică din seria „Moştenirea lui Asachi”, unde academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, va vorbi despre „Unele probleme ale modelării sistemice ale creierului uman”.

Vineri, pe 12 noiembrie, de la ora 09.00, va avea loc cea de-a XIII-a ediţie a „Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.