60% dintre absolvenţii de liceu de anul trecut îşi continuă studiile

joi, 17 decembrie 2015, 02:56
2 MIN
 60% dintre absolvenţii de liceu de anul trecut îşi continuă studiile

La sfârşit de semestru şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean face o analiză a punctelor tari şi a celor slabe a primelor luni de şcoală, dar şi a anului şcolar trecut. Astfel, observăm că 60% dintre absolvenţii de liceu şi-au continuat studiile fie la o facultate, fie la o şcoală postliceală, mai mult de jumătate, ceea ce este un lucru pozitiv.  

De asemenea, dintre cei aproximativ 8.500 de absolvenţi de clasa a VIII-a, peste 96% se regăsesc pe băncile liceelor din judeţ. Pentru a se obţine o situaţie exactă a opţiunilor elevilor de gimnaziu, la nivel de şcoli s-a completat un chestionar ale cărui rezultate arată că majoritatea elevilor îşi doresc să urmeze un profil teoretic. „Pentru zonele deficitare cu abandon şcolar au fost instruite prin activităţi de consiliere şi informare un număr de 26 de cadre didactice din zone cu tendinţe de abandon. Au fost 158 de unităţi şcolare în care s-au completat chestionare şi am observat că filiera teoretică este cea mai atractivă, este considerată un drum de succes. Majoritatea celor care doresc filieră teoretică sunt din mediul urban, în timp ce în mediul rural este invers. O vocaţie artistică sau teologică e clar identificată, iar traseul este ales definitiv. La profilul tehnologic, peste 26% aleg profil tehnic, iar 62% aleg servicii, e mai uşor să fii sudor decât stilist, ospătar etc. Din totalul celor chestionaţi, 19,63% dintre elevi şi-au exprimat dorinţa de a alege o şcoală profesională”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Deoarece de multe ori elevii din mediul rural nu ştiu spre ce profil şi ce şcoală să se îndrepte, aceştia au nevoie de ajutorul dascălilor, deoarece nu de fiecare dată traseul dorit de părinţi este unul potrivit pentru copii lor. Din acest motiv, în şcolile generale din judeţ se insistă pe consilierea, atât a copiilor, cât şi a părinţilor, în cadrul proiectului care se numeşte „Şcoala părinţilor”. „Şcoala ar vrea ca părinţii să fie mai aproape de instituţie, părinţii, pe de altă parte, îşi doresc ca şcoala să se ocupe de îndrumarea elevilor. Se pot pierde copii foarte buni care nu au posibilitatea de a ajunge la o şcoală bună. Din acest motiv, multe şcoli oferă acele burse prin care sponsorizează un număr mic de copii buni. În concluzie, dorim creşterea ratei de continuare a studiilor şi a şanselor de ocupare a unui loc de muncă. Dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din anul şcolar 2014-2015, 96,8% se găsesc într-o formă de continuitate a studiilor, un număr de 29 au plecat în străinătate cu părinţii, iar 295 nu continuă studiile. Din absolvenţii de clasa a XII-a, dintre cei 6.806, un număr de 4.035 continuă cu studiile universitare ori la şcolile postliceale”, a adăugat inspectorul general.

 

Comentarii