A murit un câştigător al Premiului Nobel care are rădăcini la Iaşi

luni, 27 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 A murit un câştigător al Premiului Nobel care are rădăcini la Iaşi

Bunicii reputatului economist Kenneth J. Arrow sunt din zona Podu Iloaiei, iar mama sa s-a născut la Iaşi, dar a emigrat când acesta avea doi ani.

Profesorul Kenneth J. Arrow, laureat al Premiului Nobel, unul dintre cei mai titraţi economişti ai prezentului, s-a stins din viaţă săptămâna trecută, la Palo Alto, California. Profesor Emerit al Universităţii Stanford, sub îndrumarea căruia s-a format noua generaţia de economişti ai lumii, acesta a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, într-o fastuoasă ceremonie care a avut loc în 2013 la Iaşi. Cu această ocazie, reputatul economist a oferit un interviu pentru „Ziarul de Iaşi“, în care a apreciat şansele de dezvoltare a ţării nostre şi a abordat unul dintre subiectele care frământă astăzi societatea noastră: cel al multinaţionalelor. Acesta a explicat că singura şansa de a prinde din lume economiile dezvoltate este o deschidere faţă de lume, pentru atragerea investiţiilor din partea companiilor străine, cu condiţia existenţei şi unui cadru legal care să le împiedice să facă ce vor.

„Cu ele vine şi cunoştinţa. Va fi, desigur, riscul ca acele companii să capete o putere mai mare de negociere pe piaţă şi să o exploateze. Dar, de partea cealaltă, vei dobândi o forţă de muncă antrenată, şi de aceea cred că trebuie să ai o politică guvernamentală agresivă de încurajare a dezvoltării. Cât timp? Nu pot să spun exact, dar trebuie să aveţi un avantaj, fiindcă sunt deja conexiunile foarte apropiate cu Europa. În multe cazuri ar trebui să vă fie practic mai uşor să acumulaţi cunoştinţe. Se vede în alte ţări europene din fostul bloc comunist, cum ar fi Cehia, o investiţie foarte mare a companiilor străine, în special din Germania“, a spus laureatul Premiului Nobel pentru „Ziarul de Iaşi“. Într-un omagiu adus acestuia de către comunitatea UAIC, se explică faptul că opera lui Kenneth Arrow explică într-un mod riguros, cu acurateţea logicii şi matematicii moderne, fapte şi procese sociale precum funcţionarea sistemului economic general sau organizarea canalelor de informaţii şi firmelor. „Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără teorema privind alegerea socială prin vot individual, teoria generală a echilibrului – considerată «piatra filosofală» a economiştilor, şi teoria creşterii economice endogene“, explică profesorii UAIC. Kenneth J. Arrow avea şi rădăcini ieşene, bunicii săi fiind din zona Podu Iloaiei, mama sa s-a născut la Iaşi, dar a emigrat când acesta avea doi ani. 

Comentarii