A venit Cupa la Iaşi!

sâmbătă, 03 octombrie 2015, 01:43
3 MIN
 
Mâine de la ora 18:30, pe stadionul “Emil Alexandrescu” se dispută finala Cupei României la rugby, între Timişoara Saracens şi Steaua Bucureşti. Intrarea spectatorilor va fi liberă, iar partida va fi transmisă de TVR 2

 
 
Duminică are loc la Iaşi un eveniment sportiv important, finala Cupei României la rugby între echipele Timişoara Saracens şi Steaua Bucureşti, echipele clasate pe primele două locuri în Superliga CEC Bank. Totodată partida reprezintă o premieră pentru oraşul nostru, meciul care se va disputa pe stadionul “Emil Alexandrescu” de la ora 18:30 fiind prima confruntare rugbistică organizată în nocturnă la Iaşi.
Forţând puţin nota, dacă echipa bucureşteană Steaua va încerca să câştige trofeul la Iaşi, echipa de rugby a Iaşului a reuşit o performanţă excepţională în 1979 când a cucerit Cupa României la Bucureşti chiar în faţa Stelei, după un meci încheiat cu scorul de 28-16 (16-10) pentru Politehnica Iaşi, la care jucau, printre alţii, trei dintre antrenorii din ultimii ani ai echipei ieşene, Petre Florescu, Clement Nemesniciuc şi regretatul Constantin Veriveş. Performanţa echipei din Copou a fost istorică, Politehnica fiind prima echipă din provincie care cucerea competiţia numită pe atunci Cupa Federaţiei. Rugbiul ieşean s-a mai impus în Cupa României odată, în 2003, când se numea Poli Nena şi era condusă de Petru Vieru.
Din 1914 şi până acum, s-au disputat 69 de ediţii (cu intermitenţe) dintre care 51 au revenit echipelor din Capitală. În ultimii zece ani, Steaua a câştigat cinci ediţii, Ştiinţa Baia Mare şi Timişoara, câte două iar Dinamo Bucureşti, una.
Favorita acestei ediţii este Timişoara Saracens, echipă antrenată de neozeelandezul Heikell Grainger secondat de Sosene Anese, care a dat opt jucători naţionalei României prezentă la Cupa Mondială: Ţăruş, Căpăţână, Popârlan, Burcea, Carpo, Calafeteanu, Kinikilau şi Lemnaru, dar aceste absenţe nu diminuează forţa echipei bănăţene care se bazează acum pe foarte mulţi jucători străini.
Timişoara Saracens s-a calificat în finala Cupei după ce a învins cu 34-13 echipa CSM Olimpia Bucureşti, a câştigat sezonul regulat al Superligii la şapte puncte distanţă de Steaua şi a câştigat şi noua competiţie internă, Cupa Regelui, după o finală câştigată cu 24-22 pe stadionul Arcul de Triumf în faţa rivalei Ştiinţa Baia Mare. Ea deţine şi trofeul Cupei României din 2014 şi, în lipsa internaţionalilor români prezenţi în Anglia va folosi mulţi jucători din emisfera australă legitimaţi la echipa de pe Bega. La polul opus, Steaua, antrenată de George Sava, are o politică diferită, promovând cu succes jucători din pepiniera proprie. La Cupa Mondială, gruparea bucureşteană este reprezentată de patru jucători, Lucaci, D.Dumbravă, Ioniţă şi Strătilă. Interesant este faptul că Steaua este singura echipă care a învins “sarazinii” în campionat, cu 31-18, după ce în tur, timişorenii s-au impus greu în Banat cu 30-28. În semifinala Cupei României, Steaua a învins cu 12-10 pe Ştiinţa Baia Mare, echipă lipsită de asemenea de mulţi titulari, prezenţi la Cupa Mondială. Deşi se întâlnesc foarte des în campionat Steaua şi Timişoara nu s-au mai înfruntat într-o finală de Cupă din 1978 când militarii s-au impus cu 35-11. În total, Steaua are 12 victorii în Cupa României (ultima dată în 2013), iar Timişoara, doar două, în 2011 şi 2014.
 
 
Echipele probabile
Steaua: Baraulea, Cornel, Buzea – Grigore, Neacşu –Coşereanu, Moa, Vueti– Diaconescu, Filip – Dumitru, Ahofono Pascu, Neagu – Niacşu
Timişoara: Mariş, Gorcioaia, Militaru – Drenceanu, Lazăr – Ianuş, Rus, Morrison – Rose, O’Donnell – Tangimana, Sefanaia, Umaga, Moala – Conache.
Intrarea spectatorilor va fi liberă, meciul urmând a fi transmis la TVR 2

Comentarii