A venit gerul! Cum vă protejaţi conductele de apă contra îngheţului?

miercuri, 30 decembrie 2015, 02:57
2 MIN
 A venit gerul! Cum vă protejaţi conductele de apă contra îngheţului?

Cea mai bună metodă de protejare a conductelor de apă împotriva îngheţului este consumul de apă.  

Recomandarea face parte dintr-un set de sfaturi date de ApaVital abonaţilor săi, pe perioada iernii. Primele măsuri trebuie luate la nivelul apometrului, întrucât căminul acestuia este primul care îngheaţă. Căminul apometrului adăposteşte şi numeroase armături, robinete, coturi, puncte în care gheaţa se formează cu uşurinţă.

De asemenea, în cazul în care apometrul îngheaţă, costurile de remediere a defecţiunilor revin în exclusivitate clienţilor. Pentru a limita riscul de îngheţ pe traseul conductelor şi la nivelul apometrului, ApaVital recomandă consumul constant de apă, pentru a nu permite acesteia să staţioneze mult timp pe conducte. Posibilităţile de îngheţ cresc dacă în apropierea reţelelor de apă sunt realizate alte construcţii, betonul reţinând mult mai puţină căldură decât pământul.

O problemă des întâlnită este instalarea conductelor de apă la înălţime prea mică, limita de îngheţ fiind de un metru. În astfel de situaţii, cea mai bună metodă este refacerea lucrării sau măcar acoperirea conductelor cu un strat suplimentar de pământ. „În situaţia în care au apărut probleme de îngheţ la instalaţiile interioare,

ApaVital recomandă dezgheţarea acestora fie prin încălzirea conductelor, dacă acestea sunt din oţel, fie prin plasarea unei surse de căldură, aerotermă de exemplu, în cămin, pe o perioadă mai lungă de timp. În momentul în care se produce o dezgheţare minimă sau parţială a conductei, efectul presiunii din conductă, combinat cu temperatura apei potabile, de circa 12-16°C, va determina o dezgheţare completă“, se menţionează în „ghidul“ ApaVital. 

Comentarii