Ajutaţi-l pe Mugurel! Banii de drum până la Paris şi cazare acolo timp de câteva zile îi pot salva viaţa

sâmbătă, 26 martie 2016, 02:58
3 MIN
 Ajutaţi-l pe Mugurel! Banii de drum până la Paris şi cazare acolo timp de câteva zile îi pot salva viaţa

Ieşenii cu suflet mare pot face un gest frumos în aceste zile de post. Haideţi să îl ajutăm pe Mugurel să respire! Putem astfel dovedi solidaritate cu un seamăn aflat într-un moment crucial al vieţii. La cei 34 de ani ai săi, plămânii lui Mugurel Amariţei mai funcţionează la doar 17% din capacitate. Aici nu avea nicio şansă la viaţă, dar a primit oportunitatea unică de a se salva într-o clinică din străinătate. Mugurel a primit un răspuns de la o clinică din Franţa în care se face transplant de plămâni, prin care specialiştii îl anunţă că poate veni la consult. Din păcate, Mugurel, care trăieşte din pensia pe caz de boală şi din cea de însoţitor pe care o primeşte mama sa, nu-şi permite cazarea şi transportul până în Paris. 

Venitul familiei lui Mugurel Amariţei, el şi mama sa, este de aproximativ 1.000 de lei, în timp ce o zi de spitalizare într-o clinică franceză poate costa între 800 şi 1.200 de euro. De aceea, bolnavul, împreună cu medicul său curant, lansează un apel la ieşenii care l-ar putea sprijini financiar, sau cu o cazare în capitala Franţei. „Medicul meu curant a primit un răspuns de la colegii pe care i-a contactat, prin care i se spune că pot veni la consult, astfel încât medicii de acolo să-mi evalueze starea. Eu stau la Iaşi în chirie, şi trăiesc din pensia pe caz de boală, nu aş avea posibilitatea să-mi plătesc ziua de spitalizare sau o altă cazare. În plus, dacă merg acolo, nu stau doar o zi-două, ci măcar o săptămână, sau chiar mai mult, până când investigaţiile vor fi gata“, a povestit ieşeanul.

Dependent de sertarul de pastile

Starea de sănătate a lui Mugurel Amariţie este în acest moment critică. Pacientul este imobilizat la pat, conectat la aparatul care îi alimentează plămânii cu oxigen şi dependent de un sertar plin de pastile pentru a supravieţui. Bolnavul nu se poate deplasa mai mult de trei-patru paşi, pentru că oboseşte. Pe ultima externare din Spitalul de Pneumoftiziologie se precizează că suferă de multiple complicaţii pulmonare: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. Potrivit medicului curant, singura şansă de supravieţuire a bolnavului este transplantul de plămâni. Bolnavul şi-a depus la sfârşitul anului 2015 dosarul la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, în vederea decontării tratamentului prin formularul E112 într-o clinică din străinătate. Deocamdată, nicio clinică contactată de DSP nu s-a arătat interesată de a realiza intervenţia chirurgicală. În paralel, medicul curant al bolnavului, dr. Cristian Cojocaru, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, a luat legătura cu specialişti dintr-o clinică din Paris, care i-au răspuns zilele trecute că pot vedea pacientul.

Ce spune medicul curant

„Am primit zilele trecute un răspuns, prin care ni se spune că bolnavul poate fi văzut de specialişti. Urmează să mai primim o serie de documente zilele următoare. El poate merge acolo să fie consultat, iar dacă statul român plăteşte transplantul de plămâni, se poate face şi acesta acolo. Dar pacientul întâmpină nişte probleme de logistică şi financiare. În primul rând, are nevoie de un transport specializat, cu o companie aeriană care să asigure o butelie de oxigen care să ţină şase ore, de la intrarea în aeroport până la aterizare. În al doilea rând, are nevoie de cazare în Paris pentru o perioadă care poate fi de câteva zile sau chiar de două săptămâni. Deci sunt nişte impedimente şi de ordin logistic şi de ordin financiar“, a arătat dr. Cristian Cojocaru. Boala pacientului a debutat în 2011, atunci când a fost diagnosticat cu astm, fiind operat la plămâni. Cu timpul, situaţia ieşeanului s-a degradat, Mugurel devenind dependent de oxigen.

Citiți și Are nevoie de un plămân ca să ia o gură de aer, dar e pus să aștepte

Comentarii